tiistai 8. kesäkuuta 2010

Nokkoslettuja ja nokkospestoa

Aah tätä alkukesän luonnon heräämistä!!! Pitkän ja pimeän talven jälkeen, tuntuu siltä kun elimistö aivan huutaisi tuoretta syötävää. Pihalla kulkiessa märehtii niinkuin lehmä, suussa koko ajan jotakin; hiirenkorvia, kuusenkerkkiä, ruohosipulia, voikukanlehtiä...

Yksi kasvi, mitä odotan keväällä kuin kuuta nousevaa, on nokkonen. Mikä olisikaan parempi kasvi parantamaan talvella kertyneitä puutostiloja. Nokkonen sisältää myös paljon rautaa, joka on juuri omiaan pieneen kevätväsymykseen. Olenkin himon lailla nyhtänyt nokkosenversoja verstaan takaa ja höyryttäny niitä pakkaseen.Lupasin teille kertoa tarkemmin mitä kaikkea olen nokkosesta saanut aikaan. Tässä muutamia niistä.



Nokkosvohveli:

6 dl maitoa
3 munaa
½ tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoa
100g sulatettua margariinia (lisää vasta kun alat paistamaan)
2-4 dl tuoretta nokkosta silputtuna

Taikina saisi seisoa noin tunnin ennen paistamista. Jos haluaa makeutta vohveleihin voi sekaan ripauttaa myös sokeria max 1 dl.


Nokkospesto:

noin 1 litra nokkosta
1-2 valkosipulia
reilu desilitra öljyä (esim. oliiviöljy, rypsiöljy tms.)
1 dl kurpitsansiemeniä (tai manteleita, pinjansiemeniä tms.)
loraus vettä (jos tarvii)
suolaa maun mukaan

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittajalla tasaiseksi massaksi. Maista oikea suolanmäärä. Tämä resepti on siinnä mielessä helppo, että suhdeluvut ei ole tarkkoja ja sekaan voi periaatteessa laittaa mitä kaapista löytyy. Hyvää vaikka leivänpäällä tai ruokaa maustamaan. Nam!!!

Nokkosesta saa myös aivan ihanaa Nokkoskeittoa. Itse teen sen lehmänmaitoon (tankkimaitoon) silppuan nokkoset sekaan ja suurustan jauholla. Suolaa ja halutessa hieman valkopippuria sekaan...Awot, kun hyvää!!!
Onko teillä hyviä ruokaohjeita nokkosesta?

2 kommenttia:

  1. Minä ripottelen kuivattua nokkosta esimerkiksi perunamuusin ja munakkaan sekaan. Terveellisyyden lisäksi se antaa vaaleaan ruokaan mukavasti väriä.

    VastaaPoista
  2. Oi, tuo perunamuusihan onkin hyvä idea =) Tuopi kivasti tosiaan väriäkin. Ruohosipuli on kans yks jota oon muusissa käyttäny...siitä vaan kun ei kaikki perheessä tykkää ;)

    VastaaPoista