tiistai 27. elokuuta 2013

Täit tulee! Mepäs ennaltaehkäistään...

Näin syksyn ja koulujen alussa, jokaiselle pikku koululaisen vanhemmille tulee täivaroituslappu kotiin. Ihanaa taas odotella, että jokohan tänä syksynä meillekkin eksyy näitä ällöttäviä loiseläimiä kyläilemään. On todella hyvä, että vanhoista ennakkoluuloista on päästy pois ja täihavainnoista ilmoitellaan todella hyvin kouluille ja päiväkotiin. Enään ei kuvitella, että täit olisi likaisten ja köyhien perheiden ongelma vaan ne voi tarttua kelle tahansa. Meillekkin tämä ilmoitus taas saapui tänään.

Miksi täiepidemia vaivaa näin syksyisin? Ehkäpä siksi, että kesällä liikutaan paljon eri maissa ja paikoissa, jolloin täit helposti leviävät lasten tavatessa toisiaan. On myös raportoitu, että täitä esiintyy runsaammin koululaisilla aina lomien jälkeen. Luonnollista kai, mutta erittäin ikävä ongelma.

Voisikohan täiepidemiaa kuitenkin ehkäistä? Tässä taannoin juttelin ystäväni ja Natural Beautyn hoitajan Jaanan kanssa, että olisikohan teepuuöljystä (teatree) mahdollisesti apua vaivaan. Miksi ihmeessä meidän pitäisi jäädä odottamaan täikomppanjan iskemistä, jos vainkin voisimme jo ennaltaehkäistä niiden tarttumista. Tässä siis muutama niksi, mitä Jaanan kans keksittiin täiden ehkäisyyn: • Tupsauta pari tippaa pelkkää eteeristä Tea Tree öljyä lasten pipoihin ja lakkeihin.
 • Tee laimeampi sekoitus pieneen sumute- tai tippapulloon, jota voit sumuttaa lapselle hiuksiin (esim. 5-10 tippaa eö ja 30ml vettä)
Eteeristä öljyä ei suositella laitettavaksi suoraan iholle, joten sen laimentaminen on suositeltavaa. Myös laimennettua sumutetta voi tupsautella vaatteille.

Meidän kakrut sumutuksessa =)

Muita neuvoja lapsille täiden ehkäsyyn.
 • Opasta lapsia, ettei lainaile muiden pipoja ja lakkeja.
 • Pistä naulakossa lakki ja huivi vaikka takin hihaan.
 • Myös harjat ja hiuspampulat on syytä pitää vain omassa käytössä.
 • Hiusten kiinni pitäminen saattaa myös hieman pienentää riskiä.
 • Täit voivat myös tarttua kuulokkeista, joten ollaanpas yhteisten musiikinkuunteluhetkien kanssa myös tarkkana.
Hysteriaan ei silti ole syytä, vaan kannattaa kertoa lapselle asiallisesti, että mistä on kyse.

2 kommenttia:

 1. Tulin katsomaan ehkäisytietokone-juttua ja sitten törmäsinkin tähän täi-aiheeseen, joka on niin ajankohtainen asia meille nyt!! Kiitos vinkistä!!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, kiitti kommentista ja ollappas hyvä =D Satavarmanahan en voi luvata tän kikan auttavan, mutta kyllä tuo tökötti punkkeihin ja muihinki öttiäisiin auttaa, niin miksippä ei täihinki ;)

  VastaaPoista