maanantai 1. helmikuuta 2010

Rakkaat karvaiset ystävämme kuluttavat!

Nykyään on puhuttu paljon hiilijalanjäljistä. Se tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa, eli kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuote tai toiminta elinkaarensa aikana aiheuttaa.

Minut sai herätettyä New Scientist-lehden verkkosivuilla 2009 vuoden lopulla julkaistu uutinen. Sen mukaan koira on ympäristölle suurempi haitta kuin maastoauto!!! Aloin miettiä järjellä ja kyllähän lemmikkiemme ympärillä pyörii aikamoinen kaupallinen rumba nykypäivänä. Poissa on ne ajat, milloin koiramme elivät ainoastaan talousjätteillä ja metsästyksestä tulevilla hukkapaloilla.

Ilokseni uusimmassa Koiramme-lehdessä (tammikuu 1-2 2010) oli aiheesta todella hyvä kirjoitus. Jos sinulle ei tule kyseistä lehteä ja olet koiran omistaja, niin suosittelen hankkimaan lehden käsiinne. Mielestäni kirjoituksessa oli käytetty hyvin maalaisjärkeä. Nappaan artikkelista pari hyvää ajatusta;
Onko pikkukoirasi todella pakko syödä erikoisdiettiruokaa joka lennätetään rapakon takaa?
Jos ostat ison koiran, onko sinun ostettava myös auto jolla voit sitä kuljettaa? Suosi terveitä rotuja!
Uuden kodin antaminen aikuiselle koiralle on ympäristöystävällinen teko. Sen sijaan kodittoman koiran lennättäminen Suomeen ulkomailta ei ole ekologista.
Tarviiko koirasi todella ison kasan leluja? Voisiko leluja kehitellä jostain kotoa löytyvästä tarpeettomasta tavarasta.

"Koira voi edelleen toimia myös jätteiden syöjänä. Pelkistä ruuantähteistä koira ei saa riittävän monipuolista ravintoa, mutta ne voivat olla hyvä lisä sen ruokaan. Kalanperkkuussa ja lihan valmistelussa syntyy jätettä, joka sopii koiralle. Kohtuuttomalta tuntuu kun kotona heitetään roskikseen pihvin rasvat tai lohenpää, joka varmasti maistuisivat koiralle"

Artikkelissa myös painotettiin, että ruokatottumukset ovat yksi iso asia millä voi vaikuttaa koiran hiilijalanjälkeen. Lähiruokaa kannattaisi suosia. Suomessa ei tällä hetkellä ole montakaan koiran ruokaa valmistavaa yritystä. Lähimmät kuivamuonaa tuottavat maat ovat lehden mukaan Saksa ja Ruotsi. Tässä olisi siis hyvä markkinarako jollekki, vink vink!
Suomesta löytyy kuitenkin Lemmikkiruuat L&A Puustinen, joka valmistaa koiran ruokaa. Yritys sijaitsee Joensuun Suhmurassa. Myös monet metsästys seurat varmasti mielellään antaa mm. hirven koparoita, kun vain reippaasti ottaa yhteyttä. Myös teurastamoista voi kysellä luita koirille. Lehtikin suosittelee keräämään porukan, jonka kanssa voisi teurastamoilta hakea porukalla namupaloja koirille.

Onko sinulla hyviä ideoita, miten lemmikkiemme kulutusta voi pienentää? Jos haluat niin voit kirjoittaa kommenttiosioon omat vinkkisi. Mekin odotamme mahdollisesti uutta pentua alkukesäksi, joten kaikki vinkit on tervetulleita.

2 kommenttia:

 1. Tässä muuten se New Scientistin artikkeli:

  http://www.newscientist.com/article/mg20427311.600-how-green-is-your-pet.html

  Ja Suomeksi Hesarin uutisointi aiheesta:
  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Koiran+ekologinen+tassunj%C3%A4lki+on+suuri/1135250971009

  T: Janne

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia Janne linkeistä =)

  Omaa kulutuskäyttäytymistä olen kyllä seurannut, mutta olin ihan järkyttynyt kuinka en ollut osannu soveltaa sitä kovin tarkasti silloin kun koira oli talossa... Liekkö muilla samanlaisia heräämisiä?

  No, nyt kerkeää ajatella asiaa uusiksi ennen uuden karvaturrin tulemista.

  VastaaPoista