keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Lasten vanhemmille...

Oletteko koskaan tulleet miettineeksi seuraavanlaista asiaa. Miksi lasten hiuksia ja ihoa hinkataan lähes joka päivä saippuoilla ja shampoilla? Niin minäkin tein, kunnes olosuhteiden pakosta jouduin alkaa toimimaan toisin.

Tytölläni on erittäin herkkä iho ja hän reagoi herkästi kaikenlaisiin kemikaaleihin. Talvella tilanne oli kaamea ja iho oli kuiva kun korppu. Päätin sitten poistaa kaikki ylimääräiset ärsykkeet ja lopetin myös hänen hiustensa shampoopesun kokonaan. Ihoakin pesemme saippualla lähinnä vain käsipesussa (joka on tietenkin välttämätön saippuan kanssa). Nyt näin reilu puolivuotta myöhemmin täytyy sanoa, että kyllä kannatti! Suosittelen todellakin kaikille. Tytön hiukset ulottuvat puoleen selkään asti, eivätkä ne ikinä näytä likaisilta, vaikka edellisestä pesusta olisi kulunut useita päiviä. Pesun yhteydessä, huuhtelemme hiukset huolella mahdollisimman lämpimällä vedellä.

Tässä kuvassa hiukset ovat pesty kolme päivää sitten (ja siis pelkällä vedellä)

Ongelmat joista olemme päässeet eroon on mm. kuiva päänahka, takkuilevat hiukset (hiuksiin tulee tuskiin koskaan takkuja) ja tietenkin inhottavat pesutilanteet shampoon kanssa. Hiuksien kunto on myös uskomaton. Kiiltävä, luonnollinen (hänen ihanat luonnonkiharat tulevat taas hieman enemmän esiin), kaiken kaikkiaan terveen näköiset hiukset.

Uskon, että kun jätimme shampoot pois, pääsi päänahka elämään omaa luonnollista elämäänsä ja liiallinen rasvaneritys loppui. Sen takia varmaan, hiukset pysyvät puhtaan näköisinä pitkään. Tiedän monia aikuisiakin, jotka ovat jättäneet shampoot kokonaan pois. Homma toimii samalla lailla, mutta silloin jos käytetään muotoilutuotteita on asia varmaan hieman eri. Puhdistuuko hiukset silloin pelkällä vedellä, en tiedä? Shampottomuudesta pitää jopa eräs ihminen omaa blogiaankin .

Täytyy tunnustaa, että poikalastamme (2,5v) emme ole juurikaan pesseet saippualla/ shampoolla koskaan. Tämä ehkä, että hänellä pidämme lyhyttä tukkaa, eikä hän muutenkaan ole ollut niin kova hikoilija kun tyttö (4,5v). Tietenkään mukaan ei lasketa pojan rattorin korjausreissuja isin kanssa, jolloin poika on kainaloita myöten öljyssä =) Uskon että puhdas vesi ajaa asian, silloin kun puhutaan ihan normaalista päivän aikana tulleesta liasta.
Onko muilla kokemuksia shampottomuudesta suuntaan tai toiseen?

4 kommenttia:

 1. Minulla on tämä ongelmallinen jonkin sortin allerginen päänahka. Jos yritän venyttää pesuväliä liikaa, raavin viimeistään yöllä unissani päänahkan verille. Hilseshampoista halppisversio toimii kaikista parhaiten, kalliimmista marketti- ja kampaamojen hilseshampoista hilse vain lisääntyy, hiukset rasvoittuvat entisestään ja kaiken kukkuraksi sormista saattaa iho lähteä! Ja jos jaksaisi värjätä hiuksia useammin, päänahka voi jostain ihmeen syystä paremmin. Mutta väritkin on sellaista myrkkyä että voi vain kuvitella mitä myrkkyä valuu pesuveden mukana...

  VastaaPoista
 2. Tuo on muuten hassu juttu, että moni allerginen on sanonu kaupan halpis shampoiden tekevän paljon parempaa päänahalleen, kuin kampaamon kalliit vastaavat. Mistähän se johtuu?
  Täytyy tunnustaa, etten minäkään eläis ilman shampoota, kun olen pääni siihen totuttanu. Lyhyessä tukassa varsinkin likaisuus näkyy heti lattanana tukkana, mikä ei tietenkään ole kiva. En kyllä itse osaa kuvitella tilannetta, että pääsisin shampoosta eroon, mutta täytyy nyt kehua, että olen päässy värjäyskierteestä! Nimittäin viimeksi olen värjänny hiukseni viime joulukuussa. Päänahka sanoi irti itsensä väreistä. Ja eihän se mitään mitä sinne viemäriin menee, vaan myös kaikki mitä omaan päänuppiin imeytyy...huh!
  Olekkos Maasi muuten kokeillu Hennaa, vai millä värjäät hiukses?

  VastaaPoista
 3. Opiskeluaikoinani värjäsin hiukset aina Hennalla, mutta piti aina pyytää joku kaveriksi kun en selvinnyt itse näiden metristen hiusten kanssa. Kaupan väri on helpompi levittää hiuksiin itsekin juuri varmaan niiden kauheiden myrkkyjen takia. Pitäisi kysyä josko joku kaveri uhrautuisi ja kokeilisin taas Hennaa...

  VastaaPoista
 4. En ite ole värjänny Hennalla koskaan, mutta olen kans kuullu että se on hankalampi, kuin normi värit. Voin vain kuvitella, että sinun tukkasi varsinkin voi olla aika haasteellinen =)

  VastaaPoista