keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Luonnon keinot flunssaa vastaan

Yleensähän on niin, että kun flunssan ensi oireet ilmaantuvat, sitä alkaa kaiveleen kaapista kaiken näköisiä vitamiineja. Olen yrittänyt tänä vuonna panostaa enemmälti ennalta ehkäisyyn. Mietin taannoin, että millaista lapsuutta minä ja isoveljeni vietimme, kun emme koskaan olleet kipeänä (muistan asian joskus hieman jopa jurppineen, kun muut saivat olla poissa koulusta sairastelun vuoksi, vaan minä en koskaan). Tulin siihen tulokseen, että vanha kunnon kalanmaksaöljy ja marjat taitavat olla osa salaisuutta.Yllä on kuva toisesta näistä flunssan ehkäisijöistä. Teen yleensä aamuisin "pirtelö mössön", joka sisältää paljon marjoja. Olemme onnekkaita täällä lapissa, kun meillä on mahdollisuus suunnilleen omalta takapihaltamme poimia metsän antimia. Yleensä sekoitukseni sisältää mustikoita ja viinimarjoja. Näistä kummatkin on hurjan vitamiinipitoisia. Tyttöni tykkää äidin sekoituksista, mutta poika ei syö niitä millään. Kaikkein helpoiten lasten suuhun saakin marjat katoamaan, kun nostaa ne pöydälle kuppiin sulamaan. Siinnä sitten pikkukätösillä näpertävät puoli kohmeisia marjoja -ilman mitään sokeria-. Turhaan siis kikkailla mitään erikoisuuksia, vaan marjat marjoina...

Laitan reseptiä kuvan sörsseliin.

Marja pirtelö:
2 dl Mustikoita ja viinimarjoja
1 dl Lehmän maitoa (eli kutsutaanko sitä nykyään raakamaidoksi, he he)
1 dl Turkkilaista jogurttia (maustamaton luomu)
3-6 Sitruunamelissan lehteä (itse tykkään laittaa reilusta)
½ tl Vanilja jauhetta (puhdasta vaniljaa luomuna)
Halutessa voi laittaa makeutukseksi hunajaa.

Määrät on arvioita, kun en kovinkaan tarkkaan mittaile aineksia. Kaikki sitten blenderiin ja surrur vaan. Nami nami, hyvää on!

Sitten se kalanmaksaöljy... Meillä on käytössä ihan perus Mölleri ja arvatkaa mitä! Onko vanhuuttaan makuaisti turtunut, vai maistuuko se paljon miedommalta nykyään? Olen nauranut äitini tarinoita siitä, kuinka me olimme lapsena niin persoja kalanmaksaöljylle, että piti pullo piilottaa meiltä kokonaan. Olen aina ajatellu, että ei se nyt niin hyvää ole koskaan ollu. Noh, sama näköjään toistuu, kun jouduin pojaltani (3v) piilottamaan pullon takimmaiselle ylähyllylle jääkaappin.

Uskon siis Möllerin ja marjojen voimaan. Tämän syksyn aikana, ei kukaan meidän perheestä ole ollut kipeänä (koputtaa puuta), vaikka lähellä on kovat flunssat jyllänneet. Toivotaan, että loppu talvikin ja flunssa kausi, menee samoissa merkeissä. Jos tiedät muita hyviä luonnonmukaisia flunssan ehkäisykeinoja, niin laitahan ihmeessä vinkkiä tulemaan.
Lopuksi kuitenkin summaus asiasta, joka pätee moneen muuhunkin asiaan; Parempi ennalta ehkäistä, kuin hoitaa sairautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti