sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Raparperi

Yöttömän yön hetkiä Auttin pavolla...
Ihana juhannus on nyt juhlittu ja vähitellen aloitetaan paluuta arkeen. Lapset on jääny lomalle, joten teen pari viikkoa töitä pikku apulaisten kanssa, kunnes saan helpotusta miehen kesäloman alkaessa. Meillä on ollu iso päivä tänään, kun esikoinen huomasi aamulla ensimmäisen hampaansa heiluvan!!! Hampaiden lähtemistä on odotettu kuin kuuta nousevaa, kun muilla kavereilla niitä on jo tipahdellu. Niin ja onhan se merkki siitä, että koululaisikä lähenee... Siis neidin aika on kulunut tänään enimmäkseen peilin edessä hammasta nitkutellen.

Nyt illalla otin myös pienen raparperi savotan, kun pilkoin ja pussitin raparperia pakkaseen. Olen aina ollu huono käyttämään raparperia, kun en meinaa siitä muuta keksiä kun sitä iänikuista kiisseliä ja piirakoita (kumpiakaan ei meidän perheessä kovinkaan paljoa syödä). Kuitenkin kovin harmittaa, jos raparperit jää käyttämättä. Meidän puskat on nimittäin kuuluja siitä, että ne kasvaa kuin kulovalkeat. Vuodesta toiseen, ilman minkäänlaista hoitoa, raparperit puskee monta satoa kesässä. Olen niitä yrittäny naapureillekki jaella, vaan silti sitä menee aina hukkaan.

Äidin kasvimaalla, raparperin alla...

Ajattelinki, että oliskohan teillä kellään vinkata hyviä reseptejä, mitä raparperistä voisi tehdä? Siis niiden piirakoiden ja kiisselien lisäksi =) Jonkinlaista smoothie juttua olen ajatellu kokeilla. Onkohan kellään kokemusta raparperismoothiesta? Hieman kirpsakkaa siitä saattaa tulla, mutta oikeiden aineiden kanssa yhdistetynä, niin miksipä ei onnistuis... Muitaki ideoita raparperin hyötykäytöstä otetaan vastaan!

Niin, siis näitä piisaa!

Huomasin tässä myös, että mansikoihin on ilmestynyt raakileiden alkuja. Onkos ne jotenki ajoissa, vai kuvittelenko vaan? Etelässä vissiin satokausi on ainakin etuajassa, mutta mitenhän täällä Lapissa. Noh, tuoreet oman maan mansikat on kyllä tervetulleita, vaikka hieman aikasemminki.

4 kommenttia:

 1. Teillä kyllä niitä raparperipuskia riittää, olen sen itse todennut... Piti kysästä sulta männäviikolla pääsisikö "taas" puskille kun olin kulmilla mutta se sitten jäi kiitos "kärttyisten" lasteni...

  Muttamutta, mansikoista ja raparperista saa tosi hyvää mehua mehumaijalla. Mansikoista mehuun kelpaa hyvin ne huonommatkin mansikat (semmoiset missä on paljon niitä vihreitä pilkkuja ja ovat kovia) joten keitäppä niistä mehua kellariin :)

  -Kuukkeli-

  VastaaPoista
 2. Hei Kuukkeli! Mie mietinki, että jokos oletta täälläpäin vieraillu. Raparperiä ois kyllä löytyny =D
  Onneksi kuitenki tänään sain suurimman osan menemään... kannattaa kirjottaa näköjään blogissa, jos haluaa jostain asioista eroon =)

  Lisää tuota kuitenki edelleen pukkaa, joten kaikki reseptit ja vinkit on edelleenki tervetulleita. Tänään sain myös ohjeen mehuun, jota ei tarvitse "mehustaa". Itseasiassa olen samalla tekniikalla tehny lehdistä mehua, mutta enpä ole kässänny raparperiin soveltaa. Kiitos Katri vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Mie kerrostaloasujana saan onneksi raparperia kahdelta ystävältäni ja ekasta satsista tein summamutissa jonkinsorttista kompottia. Keitin raparperit chilin, valkosipulin, kanelin ja hyytelösokerin kanssa "mössöksi". Tosin hyvää lihan kanssa. Itseä kiinnostaisi tehdä raparperistä mehua, mutta talon rikkimennyttä kylmäkellaria ei enään korjata, joten minulla ei ole mehulle säilytyspaikkaa. Jääkaappiinkaan ei mahdottomasti mahdu mitään ylimääräistä - saati pakkaseen.

  VastaaPoista
 4. Nam, kuulostaa herkulliselta pöperöltä =) Sun pitää viiä mehuja naapurin pakkaseen, hi hi ;)

  VastaaPoista