maanantai 17. joulukuuta 2012

Flunssa päivitys ja mietteitä luonnontuotealasta

Huh, viikonloppu hurahti Pöykkölän myyjäisten merkeissä ja täytyy riemuita, että hengissä selvittiin! Ääni lähti jo lauantaina ensimmäisen 10 min aikana. Kurkkuosastoa ei tietysti auttanut ollenkaan se fakta, että myyjäiset pidettiin kasvihuoneissa, missä oli läpikulku ovista koko ajan. Vedolta ei siis voinut välttyä. Muutamaa hengen salpaavaa yskäkohtausta lukuunottamatta (jolloin ei pystynyt puhumaan ja vesi virtasi silmistä solkenaan. Mahdoin olla kaunista katseltavaa ;) ) selvisin suhteellisen hyvin ja asiakkaatkin sai puheestani selvää. Onneksi olo ei muutoin ollut kipeä, eli kuumetta tai muuta ei ole havaittu.

Olen lääkinnyt heti alusta lähtien kurkkuani väinönputki- ja ruusujuuritinktuuralla, niin kuin aikaisemmin kerroin. Myös väiskin juurta on tullut popsittua pitkin päivää. Olin ihan varma, että mulla on sama streptokokki bakteeri, kun mejän pikku Pekullakin. Oireetkin kun alkoi juuri samalla tavalla. Mutta kun hoitaja soitti nieluviljelytuloksia, niin yllättäen ne olivatkin puhtaat! Tietysti se oli suuri helpotus, mutta samalla jäin miettimään, että voisikos streptokokki kadota väinskin juurta ja väiskiviinaa kurlaamalla. Onnekseni viikonloppuna törmäsin Rainer Peltolaan (MTT:n vanhempi tutkija) ja häneltä asiaa kysyessä sain vahvistuksen siitä, että kyllä se mahdollista on. Tietysti paljon vaikuttaa se, kuinka pitkälle tauti on pääsyt leviämään, mutta faktaa on, että jos streptokokkibakteeria viljellään maljaviljelynä ja siihen laitetaan väinönputkenjuurta, niin streptokokkibakteeri kuolee. Harmi vaan, ettei poika suostu väinönjuurta popsimaan ja alkoholitinktuuraa ei viitsi kurkkuun vielä pienelle työntää. Iina kantaa koulussakin väiskipussukkaa mukana ja mutustelee juuren silloin tällöin, kun siltä tuntuu. Oiskohan siinnä syy, että hän on tältä herkästi tarttuvalta taudilta välttynyt *koputtaa puuta*.

Väinönputki

Viikonloppu oli äänen käheydestä huolimatta aivan ihana ja jälleen kerran kanssa ihmisten vuoksi. Voi että mie tykkään käydä tällaisissa tapahtumissa, kun ihmiset tulevat juttelemaan niin avoimesti asioista. Yksi asia kuitenkin kiinnitti huomioni, jota jäin jälkeenpäinkin miettimään. Nimittäin nuorten aikusten kiinnostus luonnontuotteisiin ja yrtteihin. Väitän tässä ja nyt, että aika tosiaankin on muuttumassa ja uudet arvot nostaa päätään. Se ei ole mitään harhakuvitelmaa tai pikainen muotivirtaus, että nuoret miehen juoksevat pitkin metsiä pakurikääpien ja villivihannesten perässä. Kyllä nuorissa on käynnissä jokin uusi muutoksen ja asenteen tuuli, mikä mielestäni on ja tulee olemaan pysyvää.
Pöykkölässä pyöri myös tämä kaveri, jakamassa tietoa luonnosta. Lapin 4H:n Entti. 

Olin ihan liekeissä (ja niin oli keskustelukumppanitkin) kun sain jutella näiden ihmisten kanssa yrteistä ja varsinkin juuri väinönputkesta tuli paljon asiaa. Liekkö syynä siihen juurikin tämä flunssakausi. Olen myös erittäin iloinen siitä, että nuoret kyselevät opiskelumahdollisuuksistaan luonnontuotealalle, koska se on heidän tulevaisuuden haaveissaan. Todella ihanaa, ettei alaa mielletä enään vain "mummojen puuhasteluksi" vaan tosiaan siinnä nähdään tulevaisuutta oikean uran luomiseen ja näinhän se onkin. Varsinkin meillä Lapissa, on todella mahtavat mahdollisuudet työuran luomiseen luonnontuotealan parissa, mutta valitettavasti silti alan opiskelupaikkoja ollaan ajamassa koko ajan alas. Lapissa painotus on kovasti matkailun puolelle, mutta kun meillä on niiiin paljon muutankin täällä kuin matkailu. Lisäksi luonnontuoteala monin tavoin tukee matkailuakin, kunhan vaan verkostot saadaan kunnolla toimimaan. Itse näen luonnontuotealan tulevaisuuden todella valoisana, enkä vähiten tämän viisaan, motivoituneen ja valistuneen nuoren väen vuoksi.

Uskon vahvasti, että Lappi nousee vielä luonnontuotteiden voimalla yhdeksi yrittäjien inovatiivisten tuotteiden aarreaitaksi! UGH! OLEN PUHUNUT!

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että selvisit viikonlopusta hengissä. Ja erityisen kiva kuulla nuorten ajatuksista luonnontuotealasta. Nuorissa on tulevaisuus! Vielä nähdään sekin päivä kun kaljottelusta siirrytään väinönputkikänneihin :)

    VastaaPoista
  2. Hahaha, tuskimpa sekään osa nuorisosta koskaan poistuu =D Se taitaa tuo "kokeiluhormooni" istua nuorissa kuin tauti ;) Mutta kyllä niissä nuorissa tulevaisuus on ja turhaan niitä aina parjataan!

    VastaaPoista