keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Mikromuovia kaikkialla!

Olen perinyt "muovikammon" äidiltäni. Meillä on aina ollut teräksisiä astioita ja puukauhoja. Liekkö hänellä ollut jokin sisäinen vaisto muovien haitallisuudesta, koska ennen vanhaan tutkimuksia aiheesta ei vielä ole ollut. Äiti on ollut monessa asiassa edellä aikaansa, niin kuin tässäkin asiassa.

Rakastan Lifefactoryn lasisia pullojani, joiden muoviosat ovat BPA/BPS ja ftalaatti vapaata.

Tänäpäivänä putkahtelee tutkimusta toisen perään, mikä saa minut surulliseksi. Muovien haitat alkavat näkymään jo lähes kaikkialla. Viimeisin kirjotus, jonka aiheesta luin, oli Suomen mehiläishoitajain liiton kirjoitus hunajaan liittyen. Saksalainen mehiläisalan lehti kertoi, että jopa hunajastakin on löydetty mikromuoveja.

Professori Gerd Liebezeitin löysi kaikista 19 näytteestä keskimäärin noin 90 muovihiukkasta. Useimmat purkit olivat Saksasta, mutta hunajaa oli myös Ranskasta, Espanjasta ja Meksikosta sekä Italiasta. Näytteet oli joko ostettu kaupoista tai suoraan tuottajilta.

Ymmärsin, että mikromuovit kulkeutuvat hunajaan ympäristöstä mehiläisten mukana. Meidän ympäristön "muoviintuminen" ei ole uusi asia, koska esimerkiksi merien kasviblanktonien on huomattu syövän paljon mikromuoveja, mitä meriin kulkeutuu useista eri lähteistä. Fleece-vaatteet ovat yksi mikromuovisaastuttaja, mistä olemme saaneet lähiaikoina lukea. Merien saastuminen muovilla on puhututtanut viime aikoina ja me Suomalaiset varsinkaan emme loista hyvässä valossa, jos katsotaan uutisointia merten roskamääristä. Aiheesta on tehty tutkimuksia merten ekosysteemille tarpeellisten pieneliöiden parissa ja tulokset eivät ole järin hyviä, kuten Luonto lehdenkin artikkeli kertoo.

Näitä mikromuoveja löytyy myös monista kosmetiikkatuotteista, kuten kuorinnoista ja hammastahnoista. Ja niin kuin kaikki tietävät, nämä kosmeettiset tuotteet joutuvat harmaavesistöjen mukana luontoon. Tais siis se osa, mikä ei imeydy sinun elimmistöösi ja verenkiertoosi. Esimerkiksi nämä mikromuovit ovat sellaisia, mitä ei vedenpuhdistusjärjestelmä pysty täysin suodattamaan. Jälleen siis yksi hyvä syy käyttää luonnonkosmetiikkaa!
Suomen mehiläishoitajain liiton kirjoituksesta löytyi hyödyllinen linkki Saksan ympäristönsuojelujärjestön Bundin listaukseen kosmeettisista valmisteista, missä on käytetty mikromuoveja. Osa on sellaisia merkkejä, mitä täällä Suomessa ei niin tunneta, mutta joukosta löytyy monta tuttuakin merkkiä kuten Elmex, Colgate, Nivea, Adidas, Clinique, Garnier, Neutrogena, Yves Rocher, Vichy, Maybelline, Maxfactor ja Body Shop. Katsohan ihmeessä, löytyykö sinun tuotteesi listalta. Saksalaisten tiedotteessa oli myös listattu mikromuovien inci-nimet, joten voit bongailla näitä nimiä tuoteselosteista, niin tiedät jättää ko. tuotteen kaupan hyllyyn:
PE Polyethylen
PP Polypropylen
PET Polyethylenterephthalat
PES Polyester (Polyester-1; Polyester-11)
PA Polyamid (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
PUR Polyurethan (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
EVA Ethylen-Vinylacetat-Copolymere
PI Polyimid (Polyimid-1)
ANM Copolymere von Acrylnitril mit Ethylacrylat/Copolymere von anderen AcrylatenNo mitä me voimme asian hyväksi tehdä? Tässä muutama aloitus vinkki, millä itsekkin pyrin minimoimaan ympäristön kuormitusta.

 • Siirry käyttämään luonnonkosmetiikkaa. Niissä ei ole sallittua käyttää muoveja tai muita ympäristöä kuormittavia aineita. 
 • Käytä ympäristöystävällisiä pesuaineita niin kodin puhtaudessa, vaatteissa kuin itsessäsikin.
 • Koita karsia muovisia astioita kettiössäsi ja muualla kodissasi.
 • Kiinnitä huomiota vaatteiden tekstiileihin ja suosi luonnollisia materiaaleja (esim. oma mielipiteeni on, että villa korvaa fleecevaatteet mennen tullen)
 • Pyri välttämään "kertakäyttö elämää" tavaroiden ja ruuan suhteen (monet pikaruuat pakataan muovipakkauksiin). Kierrätys kannattaa!

Minusta on hyvä, että näitä asioita tutkitaan ja mielestäni niitä ois syytä nostaa vielä enemmän ihmisten tietoon. Muutos tuskin syntyy parissa päivässä, mutta se olisi syytä kuitenkin tapahtua, koska muuten me olemme pulassa. Yksilönä vähin mitä voimme tehdä, on kiinnittää omiin kulutustapoihimme huomiota!

2 kommenttia:

 1. Hei täältä Mehiläishoitajain liitolta! Tarkennan vielä, että ymmärsit aivan oikein: muovi kulkeutuu hunajaan oletettavasti hyvin suurelta osin mehiläisten mukana. Siis minimaaliset muovihiukkaset tulevat samalla, kun mehiläiset kuljettavat mettä ja siitepölyä pesään. Toki on mahdollista, että muovia päätyy hunajaan myös mehiläispesien rakenteista (ns. kevytpesissä käytetään styroxia) tai muoviastioissa tehdyistä käsittelyistä tai pakkauksista.
  Mutta siis tuon saksalaisartikkelin mukaan tärkein epäilysten kohde on se, että mikromuovit ovat vallanneet ympäristöstä tilaa oikeastaan kaikkialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mari! Kiitos täsmennyksestä. Näin minäkin asian käsitin ja sen takia uutinen niin huolestuttava onkin. Ympäristössämme tapahtuu sellaisia asioita mitä emme näe emmekä havainnoi omilla aisteillamme. Toivottavasti kuitenki enemmistö ihmisistä herää näihin asioihin ennen kuin on liian myöhäistä.
   Ja kiitos mielenkiintoisesta sivuista ja blogistanne =)

   Poista