keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Luomuideointi kilpailu!

Kirjotin viimevuonna pätkän valtakunnalisista luonnontuotepäivistä ja lopussa mainitsin sen erikoisuuden, että suurin osa Suomen pinta-alasta on luomukelpoista. 99,99% Lapista on luomusertifioitua aluetta ja nyt puhumme matsäkeruualueista, eli voisi kyllä oikeastaan sanoa, että koko Lappi. Kellään ei varmaankaan ole enään jääny epäselväksi, että tämä on ainutlaatuista ja ansaitsisi enemmänkin huomiota.

Eu:n luomumerkki elintarvikkeille.
Minuun otti yhteyttä Eija Vuorela 4H:n edustaja, taho joka tätä luomusertifiointiasiaa on vienyt kovasti eteenpäin. Hän pyysi minua ideoimaan, että millä muilla aloilla tällaista "Suomen luomustatusta" voisi käyttää hyväksi. Nythän tilanne on se, että luomun ajatellaan aina liittyvän elintarvikkeisiin tai hyvinvointituotteisiin. Eniten tätä keruualueiden luomustatusta varmasti hyödyntää tällä hetkellä marjateollisuus. Kuitenkin tätä faktaa voisi hyödyntää niin monella muullakin tavalla ja alalla. Tässä meillä olisi todellinen pohdinnan aihe ja pyydänkin nyt siihen myös teidän apuanne! Koitetaanpas hetkeksi irtautua luomulaatikostamme ja ajatella laatikkoa laajemmalle.

Nyt on aika julistaa ideointikisa!

Millä uusilla aloilla ja miten voisimme käyttää hyväksi luomusertifioituja Suomen alueita? Miten hyödyntäisimme parhaiten "Luomu Suomen" imagoa yritystoiminnassa tai muussa toiminnassa?

Kaikki hulluimmatkin ideat on tervetulleita ja tosiaan ajatelkaa nyt sen laatikon ulkopuolellekkin. Antakaa siis ajatuksen ja mielikuvituksen lentää. Missä asioissa, tuotteissa ja yrityksissä haluaisitta nähdä luomua hyödynnettävän tulevaisuudessa ja miten? Motivoinniksi vielä lausahdus Eija Vuorelan (4H Lappi) ja Rainer Peltolan (MTT Rovaniemi) esityksestä Mikkelissä aiheella Luomutuotteiden sertifiointijärjestelmä kehittyy:

87% of land area in Finland could be certified for organic production!

Nyt kun saamme aikaiseksi hyviä ideoita, niin ehkäpä muut läänit ottavat myös opikseen ja hankkivat omat keruualueensa luomusertifikaatin alle. Suomi on nyt Lapin ansiosta pinta-alaltaan suurin luomumaa. 23% maailman luomukeruupinta-alasta on apissa ja 1% muualla suomessa. Jos loppu Suomi ottaa mallia Lapista, niin tosiaan 87% Suomen pinta-alasta voisi olla luomuhyväksyttä. Ja kuinka siistiä ois se! Miettikääs!!!

Vastaus aikaa on 21.2.2014 klo. 24.00 asti. Ja jotta te olisitte mahdollisimman motivoituneita niin tokihan palkinto on luvassa parhaimmalle idealle, jonka valitsemme yhdessä 4H:n Eijan kanssa.


Palkintona on 40€ lahjakortti LapCreamin nettikauppaan!


Ideointi saa alkaa än yy tee NYT!!!

6 kommenttia:

 1. Hahaa, olenkos mie heittäny teille liian ison palan purtavaksi =D Ideoiden ei tarvi olla mitenkään suurensuuria, maailman rauhaa tekeviä, vaan voi olla ihan pieniäkin asioita. ps. jos vastausprosentti on tätä luokkaa, niin voittomahdollisuus on aika iso ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, aika sukkelasti pitää vastata jos huomenna päättyy vastausaika?!
   Mutta ei muuta kuin ideat liikkeelle!!!

   Poista
  2. Ohhoh, pikku lipsus tullut tekstiin =D Kirjotin pohjan valmiiksi jo vuoden vaihteessa ja aikataulu siitä johtuen jääny näemmä hieman hätäiseksi. Elikkäs tokkiinsa jatketaan kilpailuaikaa. Ja näemmä aihekkin on aika vaikea. En halua nimittäin uskoa, että aihe ei kiinnostais ;)

   Poista
 2. Luomu-sertifikaatinhan voisi antaa lähestulkoon kaikille luonnollisia materiaaleja jollain tapaa käyttäville tuotteille jos näitä vain tuotettaisiin luomuserfioiduilla alueilla! Jos metsämarjat ovat luomusertifioituja, niin miksei vaikka paperikin, tai suomalaisesta puusta ja muista materiaaleista valmistetut huonekalut? Myös vaate- ja kenkäteollisuus voisi hyödyntää sertifikaattia, tiedä vaikka se kokisi Suomessa uuden tulemisen, kun kuluttajat alkaisivat arvostaa tuotteiden puhtautta ja ympäristöystävällisyyttä enemmän! Sitten tietty voitaisiin kehitellä kaikenmoisia innovaatioita joita voitaisiin luomumateriaaleista valmistaa, vaikka puisia polkupyöriä! Jos tosiaan lähemmäs 90 % Suomen pinta-alasta olisi luomusertifioitua, niin melkeinpä kaikki suomalaiset tuotteet voitaisiin mieltää luomuiksi, puhtaiksi ja turvallisiksi niin kotimaassa kuin ulkomailla, huolimatta siitä onko niillä sitä sertifikaattia vaiko eikö. Tämä tietysti olisi loistavaa kaikkien pienten luomuyritysten kannalta, kun kysyntä mahdollisesti lisääntyisi.

  Tässäpä nyt jotain ideointia, en nyt tiedä kuinka pitkälle laatikon ulkopuolelle tämä kuitenkaan ulottui. :)

  VastaaPoista
 3. Matkailussa ei siis meillä oikein hirveästi vielä osata hyödyntää luomua. Sen sijaan maatilatuotantoa, elintarvikkeiden jatkojalosta, keruutoimintaa löytyy luomuna. Miten tätä tehtäisiin näkyväksi ja hyödyntää... minulla pälähti nyt ensin sellainen ajatus, että pykätään "Löydä Lapin Luomu" -kisa pystyyn konseptilla, jossa otetaan mm. geokätkeilystä elementtejä käyttöön. Ympäri Lappia eri yrityksiin, myyntipisteisiin, tapahtumiin olisi piilotettu Lappilaista luomua tuotteina, tietona ym. Jotta asia ei leviäisi kuin Ulleriikan eväät, geokätkeilyn tapaan vihjeet löytyisivät Lapin kartasta. Eri tapahtummissa, ruokalistoilla, ohjelmapalveluissa voisi olla "Löydä Lapin Luomu" -rasti :) Saataisko me tällä tavalla asiaa tuotua laajalla rintamalla esiin?!

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksista!
  Mie inspiroin tänne pitkän kommenttitekstin, jonka tämä kone lahjakkaasti kadotti bittiavaruuteen, höh!... Noh, lyhyesti kommentoiden. Jonahi, juurikin näin se pitäisi olla, että tämä Lapin imago ja luomu pitäisi saada näkyviin kaikessa tuotteista palveluihin.
  Anu, ihan huippu idea! Vaatis todella hyvän toteutuksen, että toimiskunnolla. Parhaillaan onnistuessaan saattais tulla kovakin juttu =D

  VastaaPoista