perjantai 16. toukokuuta 2014

Mahla

No niinhän se vain onkii se aika vuodesta, että mahla virtaa taas solokenaan. Tätä luonnon omaa eliksiiriä kannattaa muistaa hyödyntää ja valutusaikaa ainaki täällä Lapissa vielä riittää hetkisen. Kirjottelin tuossa jo muutamia vuosia sitten mahlanvalutusoperaatiosta. Sehän ei toki ole vaikeaa, jos vain omistaa jonkinlaisen porakoneen ja letkun ja törpön. Ja voihan mahlaa valuttaa oksastakin, mutta tähän tekniikkaan en ite ole perehtyny.


Tässä taannoin kävi myös Lapin Kansan toimittajat jututtaan mahlanvalutuksen tiimoilta minua ja Kauppisen Tuijaa. Nettiversion jutusta voitta käydä lukaseen täältä. Tuon jutun alla on myös  videolla selitetty, että miten sitä mahlaa voi laittaa valumaan. Koitin kovasti huudella Matin porakoneen äänen ylitte ja melkein onnistuin.
Miten mahlaa voi käyttää?En nyt lähde listaamaan tähän niitä normaleita pannukakkuja, lättytaikinoita ja marjamehuja vaan aattelin listata pari hieman erillaista tapaa käyttää mahlaa. Kokeilehan ihmeessä.

1. Urheilujuomana
Mikäs sen elvyttävämpää, kuin koivunmahla ja hunaja!

noin 1 litra koivunmahlaa
iso rkl kotimaista hunajaa (kotimaisia harvoin pastöroidaan)
pikku ripaus laatusuolaa
Sekoita kaikki ainekset pullossa hyvin sekaisin.

Jos haluat urheilujuomaasi lisää makua, niin voit lisätä hieman sitruunan mehua.
Mahla toimii kyllä hyvin urheilujuomana ihan siltäänsäkkin. Se kun sisältää myös fruktoosia ja glukoosia, mitkä antaa mukavasti puhtia ponnisteluihin.

2. Kesäisenä janojuomana
Pakasta koivunmahlaa pikku ämpäreihin (noin 1 litran). Kesähelteellä ota ämpäri sulaan ja kaada hetken seistyään kannuun. Sulava mahlakuutio toimii samalla jääpalana ja sulaessaan jäähdyttää juomaa. Lisää kannuun tuoreita mintunlehtiä tai sitruunamelissa.
Vinkki: jos jaksat jo pakastusvaiheessa panostaa, niin mintunlehdet voi jäävyttää jo valmiiksi mahlakuution sekaan. Kuinka kätevää ja nopeaa, kun kaunista tarjottavaa tarvitaan pöytään.

3. Kauneutta ja kuulautta
Vanhakansa on käyttänyt mahlaa iho-ongelmien, kuten ihottuman hoidoissa hauteena. Mahla onkin mainio tuote ihonhoitoon, koska se sisältää paljon hiven- ja kivennäisaineita. Siispä iltainen kasvojenpuhdistus mahlalla on eliksiiriä ihollesi. Jätä mahla viimeisenä ihollesi imeytymään yönyli, eli älä huuhtele sitä pois. Muista kuitenkin, että mahla on herkästi pilaantuvaa, eli vessanhyllyllä säilytettävä tuote se ei ole. Jos haluat säilyvämmän tuotteen, niin voit valmistaa sen alla olevalla reseptillä:

Koivunmahla- kasvovesi
2dl koivunmahlaa
noin 4 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
0,5g sitruunahappoa (tai vähemmänkin)
Laitetaan purkkiin ja ravistetaan hyvin sekaisin. Ravistetaan aina ennen käyttöä.
Huom! Tämä seos ei kuitenkaan säily viikkotolkulla ja paremman säilymistulloksen saat säilyttämällä seosta jääkaapissa.
Edit: facebookin puolelta eräs ystäväni vinkkasi, että omenaviinietikka käy myös säilöntäaineena sitruunahapon tilalta. Muutama tippa tuohon määrään riittänee. Kiitti Kati vinkistä!

Koivunmahlan käyttö kauneudenhoidossa on vaan mielikuvituksesta kiinni...

Suklainen Royal Koivunmahla- naamio
2 rkl raakakaakauota
Koivunmahlaa niin, että saat seoksesta tasaisen massan.

Tämän kun levittelee kasvoille ja dekoltee alueelle, antaa vaikuttaa vaikka saunan löylyissä, niin voin sanoa, että ihosi ei enempää luksusta voisi saada!

Niin kuin näkyy, niin yksinkertaisilla asioilla ja mielikuvitusta käyttämällä, löytyy vaikka millaisia asioita mihin koivunmahlaa voi käyttää. En nyt lähde listaamaan tähän niitä normaleita pannukakkuja, lättytaikinoita ja marjamehuja,


4. Lapsen lohdutusjuoma
Tää vinkki on vielä pakko laittaa, koska toimi meillä kun häkä!
Kun lapsi tuntee itsensä huonoksi, epäonnistuneeksi, heikoksi tai häntä on vaikka kiusattu koulussa, niin kerro hänelle tarina koivunmahlasta ja sen suunnattomista voimista.

Koivu vaipuu talven tullen horrokseen ja pudottaa kaikki lehdet. Se näyttää melkein kuolleelta kunnes kevät koittaa. Se imee mahlaa - elämän eliksiiriä- maasta, joka virtaa puunrungon sisällä kuin taikajuoma, mikä saa lopulta koivun lenhdet puhkeamaan ja koivun heräämään jälleen eloon. Ja mikä olisikaan yhtä vahva, kuin iso ja uljas valkoinen koivu. Voit mennä vaikka potkimaan tai koittaa kaataa koivun, niin eipäs onnistu. Koivun salainen taikavoima on sen elämän eliksiiri, eli mahla!

Meillä ainaki uppoaa kuin häkä tämä tarina koivun taikajuomasta. Kun lapsi tuntee itsensä jotenkin uupuneeksi tai muuten voimattomaksi jonkin asian edessä, niin pieni uskolla höytetty hörppy voi saada toisen itsetuntoon paljon lisää puhtia. Jos se ei teillä uppoa, niin ette ole ehkä osanneet kertoa tarinaa tarpeeksi uskottavasti. Harjoittelu tekee mestarin ;)
Käytän tämänkaltaista tarinallista asioiden syöttämistä lapsiini aikalailla ja mikäpäs siinnä, jos saa lapsen syömään mielellään pinaattia, parsaa, nokkosta tai mahlaa.

Nyt siis mahlakipot esille ja skool!

ps. Miten sinä olet käyttänyt mahlaa? Kerrohan omat vinkkisi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti