sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Rakkapuolukka

Kuinka moni teistä on kuullut puhuttavan rakkapuolukasta? Taitaapas olla tuo nimi enemmän täällä Lapissa tunnettu. Kun googlettaa sanan rakka (rakkapuolukasta, kun en löytänyt mitään netistä), niin saa vastaukseksi wikipediasta:


Rakka eli rakkamaa on kivikkoa, joka on muodostunut mekaanisen pakkasrapautumisen seurauksena. Arktisilla peruskallioalueilla, kuten Suomen Lapissa, rakkaa voi esiintyä hyvin laajoina kenttinä. Rakkamaita on erityisesti tunturien ja vaarojen yhteydessä. Kasvillisuudeltaan rakka on karua, usein täysin kasvutonta. Rakkakivikot voivat jyrkillä rinnemailla liikkua hitaasti alaspäin roudan takia (engl. frost creep), jolloin niistä tulee niin sanottua taluskivikkoa.


No siinnäpäs se oikeastaan tulikin. Tuohon vain kivien tilalle puolukka!

Rakkapuolukka
Muistan omasta lapsuudestani, kuinka ihanaa oli lumien sulattua liikkua metsässä ja etsiä rakkapuolukoita. Eli niitä puolukoita, mitä löytyy talven jälkeen puolukanvarvuista. Varmaan moni teistä on niitä joskus maistanut. Ne jotka ovat, tietää kuinka hyvän ja makean makuisia pakkasenpanemat puolukat onkaan. Koska viimekesä oli todella hyvä marjakesä, näitä rakkapuolukoita löytyy nyt todella paljon hyviltä alueilta.

Etsi kuvasta koira ;)

Käytiin tässä koiran kanssa metsäkävelyllä, kun Pekka innoissaan huudahti "Äiti! Mennään ettiin niitä rakkauspuolukoita!". No hetken aikaa meni tajuta, mitä poika tarkoittaa. Pian me sitten oltiinki kaikki pusikoissa syömässä "rakkauspuolukoita". Ja yhtä hyviä ne ovat viellä, niin kuin lapsuudessakin... ne rakkauspuolukat!

Pekka ja "rakkauspuolukat"!

4 kommenttia:

 1. Rakkauspuolukoistahan voisi kehitellä jonkin Lapin taian sinkuille :)

  VastaaPoista
 2. No ehdottomasti vois! Ja Lapin taikaahan noista täytyy pursuta, kun on kaamoksen, paukkupakkasen ja parimetrisen lumikinoksen selättänyt revontulien leiskuessa ;)

  VastaaPoista
 3. Juu, äiti opetti 70-luvulla niitä syömään, ja vieläkin tykkään! Niissä on sellainen maku, jota mistään muualta ei löydä. Mutta meillä en muista että oltaisiin puhuttu rakkaudesta tai rakasta, ne olivat vain ylivuotisia puolukoita. Yksi kevään ihmeitä.
  mk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muuallaki on näitä puolukoita syöty. Maku on tosiaan ihan ainutlaatuinen! Rakkapuolukkana meillä kutsuttu, mutta tuo rakkauspuolukka oli kyllä ihan mejän Pekan omia oivalluksia ;) Olisipas kiva selvittää, että mistä tuo mejän rakkapuolukka nimitys on alkujaan...

   Poista