keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Ekoilun suosio kasvussa?

Yllätyksekseni olen huomannut, että luomu ja ekologisia tuotteita on alkanut putkahdella normi kauppojen hyllyille. Olen sitä mieltä, että ekologiset ja luomutuotteet täytyisi ehdottomasti saada perus kauppojen valikoimiin. Paljon on käyty keskustelua mm. aihetta sivuavissa blogeissa, että kärsiikö ekoiluun erikoistuneet pikkuliikkeet siitä, että marketit ottavat kyseisiä tuotteita valikoimiin. Itse katsoisin asiaa siltä kantilta, että erikoisliikkeisiin hakeutuu vain asiaan jo vihkiytyneet henkilöt. Jos merkettien valikoimissa olisi ekologisia tuotteita, olisi ns. "tavallisella pulliaisella" parempi mahdollisuus tutustua tuotteisiin ja kenties muuttaa ostotottumuksiaan. Pienet putiikit voisivat erikoistua johonkin spesiaaliin ja ehkä sieltä valtaväestöstäkin tulisi enemmän asiakkaita, kun aihe olisi helpommin lähestyttävä. Minusta ekoilusta tehdään liikaa hippien hommaa.

Ensimmäinen juttu, missä mielestäni tarvittaisiin jo hallituksen päätöksiäkin, on pesuaineet. En yhtään ymmärrä, että miksi markettien hyllyt pursuavat kemikaaleja täynnä olevia pyykin- ja kodinpesuaineita, kun vastaavista luonnonmukaisemmista pesuaineista löytyy ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja. Ymmärtääkseni Saksassa on jo kielletty kovat kemialliset yhdisteet (ns. tensidit) pesuaineissa. Miettikääpäs vaikka, kuinka paljon yksi 4 henkinen perhe syytää pasuaineita viemäristöön vuorokaudessa...Yllä olevia pesuaineita (käsitiskiaine, yleispesuaine, pyykinpesupulveri) löytyy ainakin Prisman valikoimista. Lisäksi olen huomannut valikoimissa ainakin wc-puhdistus- ja nestemäisen pyykinpesuaineen. Kaikki käyttämäni tuotteet toimivat mielestäni aivan yhtä hyvin, kuin vastaavat kemiallisesti valmistetut. EKO pyykinpesuaineella on myös joutsenmerkki, josta sanotaan näin:

Joutsenmerkin tavoitteena on kestävän kehityksen edistäminen. Tämä tarkoittaa, että tuotteiden valmistajat ottavat vastuuta ympäristöstä ja kehittävät ympäristön kannalta parempia tuotteita. Joutsenmerkki myönnetään tuotteille, jotka täyttävät ympäristöasiantuntujoiden asettamat kriteerit. Kriteerien laadinnassa tuotteen ympäristövaikutuksia tarkastellaan koko elinkaaren ajalta: materiaalivalinnoista, valmistuksesta ja käytöstä aina hävittämiseen saakka.
Joutsenmerkki asettaa vaatimuksia myös laadulle, joten merkin ansainnut tuote toimii takuulla vähintään yhtähyvin kuin muut vastaavat.


Yksi ongelma myös täällä pohjoisessa on etelään verrattuna se, että noita erikoisliikkeitä on todella vähän. Meille siis varsinkin on erittäin tärkeää, että eko- ja luomutuotteet tulisi markettien hyllyille. Ja voin kuvitella, että mitä pohjoisemmaksi mennään, niin sitä vähemmän erikoiskauppoja on tarjolla.
No miten sitten saataisiin näitä tuotteita markettien hyllyille? No tietenkin ostamalla niitä normi tuotteiden sijaan. Kannattaa myös kysellä omasta kaupastanne lempi merkkejä tai tuotteita. Vaikkei kysely tuotteisikaan tulosta, uskon että kiinnostuksen huomaaminen, herättää vähitellen myös kauppiaita.
Kunpa vain joku Vanhasen tapainen olisi kiinnostunut ekopesuaineista, niin saataisiin niitäkin joka kyläkaupan hyllylle, niinkuin Valion maitoakin =)

Ajattelin kirjoittaa myös luomutuotteista, mutta tästä pesuaine postauksesta tulikin niin pitkä vuodatus, että taidan tehdä luomusta oman postauksensa, mutta jos sinä olet huomannut yllättävissä tai sinulle uusissa paikoissa hyviä eko- tai luomutuotteita, niin kerrothan niistä kommenttiosioon...

4 kommenttia:

 1. Jes!! Hyvä Katja, kirjoitit täyttä asiaa!! Tähän ei ole muuta kommentoitavaa, koska veit täysin sanat suustani!

  VastaaPoista
 2. Taisin sinulekki laittaa viestin, että meiltä RTV:n myymälöistä pitkin maata (pohjoisin Vaasa-Jyväskylä-Kuopio akseli) löytyy nyt Methodin puhdistusaineita. Kotimaisuus on niistä kaukana Jenkkilässä, mutta muuten siinä sarjassa on potentiaalia. Ihanaa kun pesuaineet ei vie enää puolta ihosta mennessään ;)
  Näitä aineita löytyy varmaan muistakin "rauta"kaupoista. Täälä esim. Rautia ja K-rauta.

  t. Tea

  VastaaPoista
 3. Tea! Sain sähköpostisi kiitos. Hyvä kuin muistutit, kun silloin oli niin kiire niin en kerenny tuotteisiin tutustua. Käynpäs nyt tsiikaamassa =)

  VastaaPoista