tiistai 18. toukokuuta 2010

Kehäkukkaa aurinkoon

Minua on pyydetty kirjoittamaan tuotteistamme, niissä olevista kasveista ja niiden käytöstä. Päätinkin aloittaa juttusarjan, missä perehdytään laajemmin eri kasveihin ja niiden käyttötarkoituksiin tuotteissamme. Ensimmäisenä on vuorossa kehäkukka...

Kehäkukka Calendula officinalis

Kuva: yrttitarha.com

Miksi halusin ensimmäisenä kirjoitella kehäkukasta, johtuu siitä kun kesä on kovasti tuloillaan. Itse olen saanut suunnattomasti apua kehäkukasta nimenomaan kesäisin, koska ihoni on erittäin herkkä auringolle. Kehäkukka sisältää karotenoideja (A-vitamiinin esiasteita) jotka ehkäisevät tulehduksia ja edistävät jyväiskudoksen muodostumista; näin niillä on ihon pintakudosta parantava vaikutus. Kehäkukka on mainio auringon oton jälkeen hoitamaan rasittunutta ja jopa palanutta ihoa. Sillä on desinfioiva, rauhoittava ja jopa nestekertymiä poistava vaikutus.Kehäkukka on myös todella hyvä ihottumiin ja sopii myös herkälle ja lasten iholle.

Kehäkukka sisäisesti nautittuna on kansanlääkinnässä käytetty mm. virtsaneritystä lisäävänä, verta puhdistavana ja kehon tulehdustiloja poitavana. Äidin kanssa meillä on tapana sanoa, että kehäkukalla on aurinkoefekti; eli sisäisesti nautittuna se tuo auringon hehkua kasvoille. Varsinkin väsyneillä, stressaantuneilla ja vanhemmilla ihmisillä on tämä aurinkoefekti nähtävissä hyvin.

Kuva: agrimarket.fi


Kehäkukkaa voidaan käyttää voiteena, öljynä sekä ulkoisesti että sisäisesti, teenä, hauteina tai kylpyinä.

Muita vaikuttavia aineita ovat; triterpeenit (mm. faradoli, breiini, arnidioli, erytrodioli, kalenduladioli, ja ursatrioli), kalendulosidit, flavonoidit (isoramnetiini- ja kversetiiniglykosidit), karotenoidit (lykopiini, sitroksantiini, flavokromi, flavoksantiini ja violaksantiini), eteerinen öljy ja oleonolihappotyyppiset saponiinit.

Kehäkukka yhdistettynä piharatamoon, toimii vielä paremmin pahoihin auringon aiheuttamiin ihovaurioihin. Piharatamo on kansanlääkinnässä tunnettu haavayrttinä ja siitä on puhuttu mm. laastariyrttinä. Kaupastamme löytyy myös voide, jossa nämä kaksi tehokasta yrttiä on yhdistetty. Piharatamosta kerron kuitenkin lisää myöhemmin...

4 kommenttia:

 1. Heips taas !
  Olen katsellut näitä sivujanne.Kehäkukasta oli kerrottu hyvin,mutta yksi asia jäi vaivaamaan.Meidän kaksi nuorinta ovat allergisia siitepölylle,siitä on aikaa noin 8vuotta kun yksi tuttava toi meille kimpun tosi komeita kehäkukkia,niin eiköhän muksu mennyt ja painellut kehäkukkien "sisustaa! se tuntuu kuulema ihan patjalta =) sitten mukelo nojasi kädellä poskeensa,iholle nousi "nokkosrokon" mallisia läiskiä punotus levisi kasvoille ja kaulalle voimakkaana,muu iho selvisi vähemmällä.
  Nyt se kysymys: Häviääkö siitepöly (jos se sitä sitte kukassa on) silloin kun valmistatte niitä voiteita/öljyjä,monesti olen kyllä kaupoissa pyöritellyt kehäkukkavoiteita,mutta en ole uskaltanut niitä ostaa,edellä mainitun kohtauksen välttämiseksi.

  VastaaPoista
 2. Heippa!
  Järjestään meidän kokemus on, että siitepölyallergikot voivat hyvin käyttää meidän tuotteita saamatta oireita. Siitepöly (jota pääsee erittäin vähän itse tuotteeseen, koska pääraaka-aineena on kukan terälehdet) käyttäytyy voiteessa aivan eri tavoin, kun kukassa ollessaan. Yleensä se ei ärsytä. Minun muistiini ei mahdu yhtään tapausta, että siitepölyallergikko olisi saanut oireita.

  Kuitenkin on pakko todeta, että jokainen meistä on yksilö ja varmuutta asiasta ei saa kun kokeilemalla. En voi tietenkään 100% luvata, ettei oireita tulisi. Voin vain sanoa, että se on todella harvinaista. Jos haluat kokeilla, niin kannattaa laittaa pieni määrä voidetta vaikka käsivarren taitekohtaan. Siinnä iho yleensä reagoi aika herkästi jos on reagoidakseen.
  Kehäkukan edut tietäen (varsinkin lasten ihon hoidossa) suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan =)

  VastaaPoista
 3. Haluan vain kertoa ilahduttavia uutisia,on jo 2 tapausta,joista itse tiedän,joissa piharatamo on poistanut syylät jaloista!!Ratamonlehtiä sukkiin,tai kenkiin ja syylät ovat hävinneet!!Ei muuta,kuin myynti tekstiin lisäys..=)Kivaa kesää kaikille!!=)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi; kiitoksia tiedosta. Ennen sitä onki osattu hoidella jalkoja, kun on kenkiin laitettu ties ja mitä "roskia". Eli tehokkaita niksejä ovat, siis toteuttamaan vaan =D

  VastaaPoista