maanantai 11. heinäkuuta 2011

Mansikoita ja muita kasvatuksia

Tänään on ollu taas mansikka päivä! Mummo katteli viime viikolla ikkunasta, että jotain punasta näyttäis mansikkamaalta pilkottavan, josko löytyis tuoreita mansikoita. Ja löytyihän niitä! Oikein roppakaupalla. Lapset, mummo ja minä saimme syödä vatsat täyteen ja jäipä vielä kuppiinki poimittavaksi.


Meillä kolmea eri lajiketta mansikoissa. Varhaislajike, joka tekee aikaisemmin mansikoita. Ne ovat suipompia ja pienempiä, mutta ihan hyvän makuisia. Ihan "normi" mansikkaa polka lajike, jossa on ollu myös jo todella paljon kypsiä mansikoita. Sitten valkoinen "alkuperäislajike". Tiesittekö, että alunperinhän mansikka on ollut valkoinen eikä suinkaan kirkkaan punainen, mihin me olemme tottuneet. En tiedä kuinka alkuperäisiä valkean lajikkeen mansikat enään tänä päivänä on, mutta yksi etu näissä on muihin verrattuna. Nimittäin monet mansikka allergikot pystyvät syömään näitä valkeita versioita. Niistä harvoin tulee ihottumaa tai nokkosrokkoa, mitä mansikat monille aiheuttaa. Ne maistuvat ihan samanlaiselle kuin punainen serkkunsa ja voisin väittää, että makutestissä silmät sidottuna eroa ei paljoa huomaisi. Valkoinen lajike näyttää ihan raa-alta mansikalta ja poimiminen tapahtuukin aika sormikopelolla tunnustellen, että olisikos mansikka jo kypsä.

"Äiti, kuvaa tämäki". Pekalla kädessä varhaislajikeen mansikka.

Iinan mansikkasatoa

Kasvimaallaki alkaa näkymään tuloksia, kun pieniä alkuja tomaateista, kurkuista, kurpitsoista ja salaateista alkaa rehottaa.


Salaattipenkkiä

Kesäkurpitsa

Sokeriherneitä

Kasvihuoneen satoa...


Kurkunmöllykkä

Tomaatinraakileita

Alla luomu tomaattia, jonka uskottiin jo epäonnistuneen, kun esikasvatetut taimet yllättäen rupsahtivat. Mutta vaan kun pääsivät kasvihuoneeseen, niin johan alkoi piristymään. Kaipa met osattiin tehä niin viihtysä kasvihuone vai liekkö syynä ollu heikkolaatunen esikasvatusmulta.
Kävin varalta ostamassa Luonto-opistolta pensastomaatintaimia, kun emme olleet varmoja omien tomaatintaimien onnistumisesta. Onko nykyään muuten trendinä kasvattaa pensastomaattia, kun "normaali" taimia heillä ei ollu ollenkaan edes tarjolla? Olen vissiin hieman ulkona näistä jutuista...

Luomutomaatti

Pensastomaatti

Kaikki meidän kasvatukset tapahtuu tietysti luomuna ilman, että sitä erikseen koko ajan mainitsen. Tomaatin kohdalla erityismaininta luomutomaatti, tarkoittaa sitä että myös siemenet on ostettu luomuna. Kaikki omasta tuotannosta edellis vuosina otetut siemenet, ovat luonnollisesti luomua. Siemeniä tilatessa, ei välttämättä aina ole luomuvaihtoehtoa tarjolla, niin kuin monien salaattien kohdalla. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että myös siemenissä kannattaa suosia luomua. Jos ihmisten perimässä vaikuttaa seitsemän sukupolven päähän se, mitä on syöty, niin miksei se toimisi kasvimaailmassa samoin. Eli, jos sinä syöt luomua ja puhdasta, niin sinun valintasi vaikuttaa vielä seitsämän sukupolven ajan. Hieman miettimisen aihetta...

Täytyy tunnustaa, että näin laajaa kasvimaata minulla ei olis ikinä ollu aikaa laittaa, vaan kunnia kuuluu ylipuutarhuri mummolle! Hän on huolehtinu, kantanu vettä, kitkeny rikkaruohot, hoita hellyydellä ja rakkaudella kasvimaata. Kiitos ja kumarrus siis mummolle, että saamme nauttia puhtaasta lähiruuasta. Minun aika on kulunut villiyrttien perässä juoksemiseen, ihan näin jo työnpuolesta. Bloggaus välit venyy nyt kesän aikana pitemmiksi, niin kuin olettekin jo huomanneet. Mutta eiköhän syksyn ja kesätohinoiden loputtua tule sitäkin herkullisempia juttuja. Takataskut on ainakin aiheita pullollaan, kunhan niihin kerkiää paneutumaan.

Pikku Pekalle oli ylivoimainen urakka leikata apilapelto leikkileikkurilla. Sippaahan sitä vähemmästäki...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti