keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Lapin luonnonantimien tulevaisuuden mahdollisuudet



Eilen olin otsikon nimisessä seminaarissa. Seminaari herätteli paljon ajatuksia ja ideoitakin tulevaisuuteen. En kuitenkaan kirjoittele kaikkea täällä julki, mutta silti on pakko nostaa muutamia faktoja mitkä herätteli seminaarin aikana.

Yrtti- ja kasviteollisuudesta uusi IKEA?!
Minut yllätti tieto siitä, että yrttien viljelyssäkin ollaan jo menty "Ikea- malliin". Jaana Väisänen (Oulun seudun ammattikorkeakoulun opettaja) piti puheenvuoron, jossa kertoi vierailleensa Saksalaisen viljely-yrityksen tiluksilla. Yritys viljelee pääsääntöisesti väinönpukea. Yritys kertoi avoimesti, että heillä on tavoite tuottaa massaa ja he olivat panostaneet paljon koneisiin ja linjastoihin. Myös viljelykeinoja ja kantoja tutkittiin. Sitten kuin hommat ja tuotantotavat massatuotannolle olivat kunnossa, siirrettiin tuotanto halpamaihin!!!
Pitääkö meidän jo huolehtia siitäkin, että onko luonnontuotteissa käytetyt kasvit ja yrtit eettisesti tuotettuja?!

Tipujen kasvatuksen lisäksi kasvien kasvatus tarvitsee pian eettistä silmää...
Lapin tuotannossa vähemmän torjunta-aineita!
Anu Räty (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta) puolestaan omassa puheenvuorossaan kertoi faktaa siitä, että Lapissa tuotetuissa vihanneksissa, juureksissa jne. on vähemmän torjunta-aineita. Tämä puhtaasti sen takia, että näillä korkausasteilla viihtyy huomattavasti vähemmän tuholaisötököitä.
Elikkäs jos tarjolla ei ole luomua, niin koita saada Lappilaista!



Pakurikääpä viljelyyn?
Viimeisen puheenvuoron pitivät Rainer Peltola (MTT:n vanhempi tutkija) ja Henri Vanhanen (MTT:n vanhempi tutkija) ajankohtasesta aiheesta nimeltä pakurikääpä. Miehet heittivät päälaelleen koko metsäteollisuuden asettelun, kun näyttivät faktaa siitä, miten koivumetsän saisi tuottamaan huomattavasti enemmän (ja paljon helpommin) pakurikäävän viljelyllä, kuin perinteisillä keinoin. Pakurikäävän viljelystä on parhaillaan menossa tutkimuksia, vaan tämä ei sitten ole heikkohermoisten hommaa. Lopullisia tuloksia voimme odotella noin 10 vuoden päästä!
Jokatapauksessa ajattelin lähteä ehdottamaan appiukolle pakurikääpämetsän ymppäystä =)

Näin myös eilen ensimmäistä kertaa kuvan pakurikäävän itiöemästä. Se kun on aika harvinainen bongattava. Nyt kun tietää miltä puu tällöin näyttää, niin pitää alkaa pitämään silmiä enemmän auki. Jospas jostain löytäis hyvän itiöpesäkkeen, mitä voisi alkaa levittämään, hihi... Jos minusta tuleekin pakurikääpäviljelijä... mistäpä sitä koskaan tietää ;)


Pakurista on muuten juuri ilmestyny Jaakko Halmetojan kirjottama kirja, jota saa tilattua mm. täältä. Ite en ole opukseen vielä perehtyny, mutta sehän on selvää että kirja on käsiin saatava.

Että tällaisia ajatuksia tänään...



4 kommenttia:

  1. Hei!

    Osallistuin myös kyseiseen seminaariin ja minun tulisi kirjoittaa referaatti käsitellyistä asioista. Nyt ongelmana on vain etten löydä seminaarin ohjelmia mistään. Kysyisin sinulta, että tietäisitkö mistä seminaarissa käytyjä aiheita löytyisi netistä?

    VastaaPoista
  2. Ohjelma ja esitykset (piakkoin) löytyvät osoitteesta www.mtt.fi/lappiluo.

    Kirjoittelee, Jonna

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jonna nopeasta vastauksesta =D

    VastaaPoista