keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Kurssi fiiliksiä ja jäätelöreseptejä

Niin kuin olen täälläkin kertonu, oli meillä Terveeksi herkutellen- iltama tässä taannoin. Kaiken kaikkiaan ilta oli kyllä todella ihana ja ihmiset todella mahtavia. Fiilis oli huipussaan. Paljon käytiin innoittavia keskusteluja ja varmasti uusia ystävyyksiä myöskin syntyi illan aikana. Itse en päässyt Oulun versioon, mutta mitä kuulin, oli porukka ollu ihan huippu innoissaan myös sielläki.

Suklaa tuotoksia

Minun vastuullani illan aikana oli kertoa hieman raakajäätelöstä. Valmistimme myös pari satsia, ihan perus vaniljajäätelön kaakaonibseillä ja vegeversion jäätelöstä. Ensimmäinen tehtiin jäätelökoneella (joka nopeuttaa huomattavasti jäden valmistumista) ja toinen satsi tehtiin ihan pelkän pakkasen voimin. Oulussa vetovastuun jäätelöstä otti Teemu ja Tuomas. Hieman omaa vaikeusastetta hommaan lisäsi pakasteen rikkoutuminen ja sen lämmön nousu. Mutta hyvin pojat oli siellä tilanteen handlannu, hyvä pojat!

Vegejäätelö. Herkut meni niin sutjakasti suihin, että kuvia niistä en paljoa kerenny otteleen... mutta eiköhän se ole sen merkki, että taidettiin onnistua =)

Me oltiin niin innoissaan siinnä illan aikana, että kuvaaminen hieman unohtui. Kuvia tuli otettua lähinnä suklaan tekemisestä. Seuraavalla kerralla pittää vissiin hommata tilaisuuksiin oma kuvaaja, joka keskittyy vain iltaman tallentamiseen, heh heh...

Suklaan valmistusta

Mmmmmmmm...suklaata!

Keräsimme myös palautetta illasta ja siinnä höpötellessä kävi ilmi, että eiköhän sitä jatkollekki kiinostusta ole. Suunnitteilla onkin jo seuraava iltama ja kalenteriin voi alustavasti varata päivämäärän 5.8.2011 Silloin Hannamari ja hänen miehensä Tuomas raakailee. Kaikki raakaravinnosta kiinnostuneet siis anteenit ylhäällä. Tietoa illasta tulee varmasti myöhemmin täälläki.

Sitten pakko vinkata myös, että Rovaniemen Wanhoilta markkinoilta löydätte tietysti tuttuun tapaan allekirjoittaneen, mutta tänävuonna siellä on mukana myös jotain muutakin ihan huippua. Saattaapa tuo liittyä terveelliseen syötävään, jota ei taatusti ole ennen markkinoilla nähty. Joten suosittelen piipahtamaan tapahtumassa, jota rillumarei meiningissä vietetään 19-21.8 pe-su.

Sitten heitän parit reseptit tähän loppuun ja koska kertaus on opintojen äiti, laitan tähän ekaksi ihan simppelin jäätelön perusohjeen. Tämä resepti sopii jäätelökoneeseen tai vaihtoehtoisesti voit laittaa valmiin massan kulhoon ja pakkaseen. Käy sekoittamassa massaa noin puolen tunnin välein niin kauan, että jäätelö on oikea koostumukseltaan.

Perus vaniljajäätelö

3 keltuaista
1dl intiaanisokeria tai hunajaa, acavesiirappia tms. (hunajaa ja siirappia noin 5 rkl)
4,5 dl kermaa
aitoa vaniljaa jauheena tai tankona

Erottele keltuaiset kulhoon. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi, mutta ei liian kovaksi. Sekoita keltuaisvaahto, kerma ja vanilja keskenään ja kaada kulhoon tai jäätelökoneeseen.

Jos haluat reseptistä vähemmän kermaisen, voit korvata esim. puolet kermasta raakamaidolla tai muilla ”kermankorvikkeilla”.

Tähän perusjäätelöön on helppo lisätä lähes mitä vain; marjoja, hedelmiä, mausteita…

Jäätelöihin sopii myös hifistely, joten kotimaisten marjojen lisäksi voit kokeilla seuraavia:
- goji- marjoja
- inka- marjoja
- kaakao nibsejä
- raakakaaojauhetta
- sitruunaa ja sitruunan kuorta (ehdottomasti luomuna)


- pähkinöitä (murskattuna)
- macaa (sopii varsinkin vegaanibanaani jädeen)
- lucuma jauhetta (huomioi, että tämä antaa hieman lisämakeutta)
- carob- jauhetta (voi käyttää kaakajauhon sijaan)
- sitruunamelissaa tai piparminttua

Pähkinät ja kuivatut marjat on syytä pilkkoa tehosekoittimessa ennen lisäämistä, ettei ne ole liian isoina paloina jäätelössä.



Vegaani versio jäätelöstä.

Kookos- marja jäde

2dl kookoskermaa
1kpl kypsä avocado
2dl mustikoita
1dl vadelmia
2rkl hunajaa tai acavesiirappia

Soseuta ainekset keskenään ja laita pakastimeen jäähtymään noin 1-2 tuntia. Voit halutessasi sekoittaa jäätelön vielä ennen tarjoilua. Reseptin marjoja voi vaihdella mielensä mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti