tiistai 28. lokakuuta 2014

LadyComp, luonnollinen ehkäisy jo 2 vuotta

Moni teistä on seurannut LadyComp- ehkäisytietokoneeni käyttöä mielenkiinnolla. Mummot on pitäny kutimia hollilla, että koska saa alkaa niitä nuttuja ja sukkia kutomaan. Luotto tähän laitteeseen ei ole ollut välttämättä kovinkaan korkealla, silloin kun ihmisten kanssa on asian ottanu puheeksi.

Tämä laitteen käyttö on sellainen asia, mistä ei voi antaa kovinkaan luotettavaa palautetta parin kuukauden käytön perusteella. Nyt kuitenkin olen käyttänyt ehkäisytietokonettani lähes kaksi vuotta joten tunnen, että nyt minulla on jo suhteellisen luotettavaa palautetta annettavana. Jos eksyit blogiini vasta, niin käyhän lukemassa aikaisemmat postaukseni aiheesta. Alustus, LadyComp- pähkinänkuoressa, Käyttöön otto ja Käyttökokemuksia

LadyComp arjessa

"Äiti etkö sie tiiä, että sinun kännykässäki on herätyskello?" Kyseli Iina kerran yhdellä reissulla, kun äiti laittoi "herätyskelloon" herätyksen. Tyttö ihmetteli, että miksi äiti raahaa ylimääräistä herätyskelloa mukanaan. En ole lapsille nähnyt vielä aiheelliseksi puhua ehkäisystä, kun ovat vielä noin pieniä, joten ehkäisytietokoneeni on heille herätyskello. Toisaalta olen niin onneton kellon säätäjä (nimen omaan kännykässä), että mielellään laitan reissussa ollessa tuplaherätyksen eri laitteisiin, niin ei tapahdu vahinkoja. Eli KYLLÄ, ehkäisytietokone on myös kätevä ja toimiva herätyskello.
Olen ollut myös positiivisen ilahtunut laitteen akunkestosta. tuntuu nimittäin siltä, ettei laitetta tarvi ladata koskaan. Muutaman kerran olen ennen reissuunlähtöä ladannut laitteen varalta täyteen, vaikkei laite sitä ole pyytänyt. Onkin tosi mahtavaa, että akku kestää kuukausiakin, koska yksikin matkasta jätetty laturi tarkoittaa keveämpää kassia.


Kirjoitin jo aikaisimmissa postauksissa, että laitteen käyttöön tottui todella nopeaa. Monesti pitää noustessa ihan miettiä, että mittasinkohan mie lämmön. Onneksi laitteesta voi katsoa päivän tilanteen myös myöhemmin, koska monestikkaan se ei ole piirtynyt muistilokeroon aamupöperössä. Anturi laitetaan suuhun mahdollisimman syvälle kielen alle, jommalle kummalle puolelle. Puoli kannattaa piettää joka aamu samana, jotta saat parhaan tuloksen. Olen ruukannu puhdistaa anturin silloin tällöin, ihan normilla käsitiskiainepesulla.


Mitä Comppi sulle kertoo

Alla esimerkkinäkymät siitä, mitä ehkäisytietokone näytti mulle tänä aamuna. Nämä kaksi näkymää vaihtelevat vilkkuen aina joka kerta mittauksen jälkeen.


Yläpuolella olevasta kuvasta näkyy, että nyt mennään punaisilla päivillä (o-ou ;) ). Lämpötila on ollut 36.85Kiertopäivä on 13 ja tiedänkin jo entuudestaan, että ovulaatiopäivä on lähellä. Tämän laitteen kanssa oppii todella hyvin tuntemaan oman kiertonsa vaiheet. Laite ilmoittaa hedelmällisimmän päivän vilkuttamalla punaista valoa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse muistaa ulkoa, vaan voit myös katsella laitteelta kiertotilastoa. Tää on niin siistiä välillä tsekata.

Annanpas teille nyt selonteon omasta tilanteestani, halusitta tai että...

 • Seurattuja kiertoja on kertynyt nyt 21kpl
 • Kierron pituus on ollut keskimäärin 31 päivää
 • Lämpötilan nousu ovulaation jälkeen on ollut 0,30 celsiusta
 • Ovulaatiopäivä on vaihdellu 0-3 päivän välillä

Laitteelta voi myös selailla yksittäin menneitä kiertoja ja niiden tietoja ja ennakkoon voi katsoa "sääennusteen" kuudelta tulevalta päivältä.

Ovulaatio on jännä juttu ja olen oppinut tunnistamaan sen ilman laitettakin. Kirjoitinkin aiheesta Käyttökokemuksia bloggauksessa. Muutamia kiertoja on myös mennyt niin, että ovulaatiota ei ole tullut ollenkaan. Olen myös yhdistänyt, että yleensä ne kuukaudet ovat olleet jollain tapaa stressaavampia. Liekkö tämä sitten sattumaa tai ei, mutta ihan yleisesti 20% kierroista voivat olla ovulaatiottomia.

Vihreät- ja punaisetpäivät

Punaisten päivien määrä on asia, mitä monet laitteesta kiinnostuneet kyselevät. Mitä tunnollisemmin laitetta käyttää sitä enemmän saat vihreitä päiviä. Mulla on vähimmillään ollu punaisia päiviä muistaakseni 7. Eli ei paha ollenkaan, kun kaikki muut päivät ovat vihreitä.
Säännöllisyys on kuitenkin vihreitten päivien a ja o, olipa kyseessä sitten laitteen säännöllinen käyttö tai kuukautiskierto. Jos kiertosi on epäsäännöllinen, punaisten ja keltaisten päivien määrä lisääntyy. Laite ottaa siis kaikki muuttuvat tekijät myös huomioon.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että jos vain noudattaa laitteen värikoodeja, niin yksinkertaisesti ei voi tulla raskaaksi. Jos kiertosi on ihan solmussa, niin laite voi näyttää silloin lähes koko kierron ajan punaista tai keltaista. Laite näyttää vihreää vain silloin, kun se on varma, ettei raskautumisen mahdollisuutta ole. Se, että miten käyttäjä todellisuudessa sitten toimii, onkin eri asia. Vastuu on siis käyttäjällä tottakai.

Kesä on aika hektistä aikaa minun elämässä. Työn kannalta kiireellisimmän ajan sovittaminen yhteen lasten lomien kanssa, on aikamoista taiteilua. Eipä siis ihme, että kesällä useammin kuin kerran, mökille tai mummolaan lähtiessä, LadyComp unohtu yöpöydän laatikkoon. Noh, sehän tietää tottakai lisää punaisia ja keltaisia päiviä. Huonosta päästä nähkääs kärsii ja tässä tapauksessa kumpikin osapuoli ;)
Tästä päästäänkin aiheeseen, kun myöhässä olevat kuukautiset. Tällaisen episodin koin itsekkin vastikkään.  Laite oli näyttänyt keltaista ja saatto olla, että ihan pikkaisen tuli puuhailtua silloin ukkokullan kanssa. Vastuu on siis käyttäjällä jälleen todettakoon...


LadyCompin plussat ja miinukset lyhyesti

+ hormooniton ja luonnollinen ehkäisy, ilman sisälle tungettavia vempaimia
+ säännöllä ja oikein käytettynä todella luotettava
+ helppo käyttää
+ auttaa tulkitsemaan omaa kehoaan (jos haluaa sitä kuunnella)
+ kätevä myös reissussa mukana
+ kehittää mielikuvitusta muunlaisten juttujen kun itse yhdynnän harrastamiseen, punaisten päivien aikana 

- näyttää paljon punaisia päiviä, jos kiertosi on todella sekainen
- jos tykkäät käyttää alkoholia usein, laite ei ehkä sovellu (alkoholi nostaa kehon lämpötilaa)
- jos olet hajamielinen laitteen käytössä tai sairastelet todella usein, punaisten päivien määrä kasvaa
- jos et halua tulla raskaaksi, sinun tulee huolehtia ehkäisystä muulla tavoin punaisten ja keltaisten päivien aikana!
- spontaanin seksin harrastaminen on hankalampaa, kun punaiset päivät on otettava huomioon
- en voi suositella "heikkoluontoisille", jotka eivät tykkää käyttää esim. kortsua

Ensimmäistä plussakohtaa halusin painottaa, koska minusta tämä on jo sellainen syy, joka peittoaa monet miinusasiat. En lähde sen enempää ruotimaan hormooniehkäisyn haittoja tai mahdollisia sivuvaikutuksia (näistä hyvää materiaalia edellisten postausten kommenttiosiossakin). Tiedän kuitenkin, että monet naiset tänäpäivänä etsivät vaihtoehtoa hormooniehkäisylle syystä tai toisesta.

Loppukommentti ja raskauspäivitys

Lähes kaksivuotta ja tarkemmin 21 kiertoa yhteiseloa LadyCompin kanssa on nyt takana. Täytyy sanoa, että en ole katunut laitteen ostoa edelleenkään. Käytön aloittaminen ja rahan sijoittaminen on ollut yksi parhaimpia päätöksiäni. Luotan laitteeseen kuin isäntä koiraansa!

...Kuukautiset olivat myöhässä ja odotin, että koska laite alkaa vilkuttaan kaikkia valoja kerralla, osoittaakseen raskauden. Voin kertoa, että EN EDELLEENKÄÄN OLE RASKAANA ja jos oisin ollut, se ei olisi ollut kuitenkaan laitteen vika, vaan oman sen hetkisen heikkouteni. 

4 kommenttia:

 1. Kiitos sinulle näistä Lady comp postauksista. Itse noin vuosi sitten hain vaihtoehtoja hormoonittomaan ehkäisyyn ja löysin blogisi. Sen kannustamana hankin itselleni Ladycompin. Olen ollut tyytyväinen samoin mieheni.
  Se on kyllä totta että ihminen vieraantuu omasta kierrostaan käyttäessään hormoniehkäisyä. Laitetta käyttäessäni olen oppinut taas tuntemaan oman kehoni ja mielialakin on ollut paljon pirteämpi kuin hormoniehkäisyn aikaan.
  Tätä vaihtoehtoa pitäisi mainostaa myös neuvoloissa eikä aina ensimmäisenä puskea käteen pilleri reseptiä se kuullostaa olevan hyvin yleistä kun nuori menee hakemaan ensimmäistä ehkäsy neuvoa sieltä.
  Aion kyllä kaikille tuttuille hehkuttaa tätä tuotetta on tämä niin hyvä.
  Huvitti kun luin "herätyskellosta". Meillä on vähän sama että äidillä on oma "herätyskello".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava lukea muidenki tyytyväisten käyttäjien kommentteja =)

   Olen sinun kanssa samaa mieltä, että neuvoloiden pitäisi ehdottomasti myös tutustua tähän vaihtoehtoon paremmin. Nyt on ollut vielä se tilanne, ettei alan ihmiset ole edes kuulleet koko laitteesta. Kun kävin poistattaan kierukan aikoinani, niin täti siellä kuuli ekaa kertaa laitteesta. Naureskeli siinnä minulle, että lykkyä tykö vaan, mutta oli kyllä silti aidosti kiinnostunut ja aiko ottaa asiasta selvää. Enemmän siis kannattais tästä vekottimesta ääntä pitää ja uskonki kyllä, että tällaisten laitteiden käyttö tulee tulevaisuudessa lisääntymään.
   Hienoa myös kuulla, että muillakin on omituisia "herätyskelloja" =D

   Poista
 2. Mä juuri pari pv sitten tutustuin tähän tarkemmin! Ehdottomasti kiinnostaa, mutta kova hinta toki mietityttää. Mahtavaa että tällaiset nostaa hiukan enemmän päätään nyt.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, että olet kirjoitellut näin tarkasti tuotteen käytöstä :) Hormonaalisen ehkäisyn sopimattomuuden vuoksi olen itsekin laitteeseen koittanut tutustella puolen vuoden ajan ja miettinyt kuinka hyvin laite toimii ja onko siihen luottaminen. Gynekologin yleinen mielipide laitteesta on ollut: "En tiedä enkä suosittele, määrään vain hormonaalista ehkäisyä."

  VastaaPoista