maanantai 12. heinäkuuta 2010

Itsetehty jäätelö

Jäätelö kiehuttamisen jälkeen jäähtymässä

Uusin villityksemme on omatekoinen jäätelö. Olen aivan hulluna jäätelöön ja voisinkin syödä sitä vaikka joka päivä. Jäätelöhän tunnetusti sisältää vaikka kuinka kaikkea ylimääräistä mömmöä, joten ristiriita jäätelöhimoni kanssa ollut aikasta kova.
Sattuipas kirjastoautossa (joka käy meidän pihallamme joka toinen viikko) silmään jäätelöntekokirjanen ja pakkohan se oli lainata. Luuli ennen, ettei jäätelöä voi tehdä kotona ilman jäätelökonetta, mutta toisin on. Tietenkin homma vaatii hieman enemmän aikaa, kun joutuu muutamia kertoja käymään pakkasella vispaamassa seosta. Mutta se on todellakin sen arvoista!!! Lopputulos on nimittäin toooooodella hyvää! Olen kokeillu vasta muutaman kerran vaniljakermajäätelöä, mutta eiköhän tässä kesän mittaan tule väännettyä muitakin makuja. Myös sorbetin teko onnistuu kotikonstein.

Harmi, etten kerenny ottamaan kuvaa valmiista jäätelöstä. Se kun katosi, kuin tuhka tuuleen. Lupaan seuraavasta satsista napata kuvan nopsaan ennen tuhoamista =)

Ja reseptiä...

4-6 annosta
6 dl kuohukermaa (itse käytän luomukermaa)
1 vaniljatanko
4 isoa munankeltuaista
115g hienoa sokeria (luomu)

Kaada kerma isoon paksupohjaiseen kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kermaan. Laita myös tanko kermaan. Kiehauta, nosta kattila tulelta ja anna imeytyä 30min.

Laita munankeltuaiset ja sokeri isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Ota vaniljatanko pois kermasta ja lisää kerma hitaaski munaseokseen koko ajan hämmentäen. Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta 10-15 min jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos sakenee niin, että se tarttuu lusikan selkäpuolelle. Älä päästä seosta kiehumaan, jotta se ei juoksetu. ota kattila tulelta ja anna jäähtyä ainakin 1 tunti. Sekoita välillä, jotta pintaan ei tule kuori.

Jos käytät jäätelökonetta, sekoita seosta käyttöohjeen mukaan. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa seosta ilman kantta pakkasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettumaan reunoista. Kumoa seos kulhoon ja sekoita haarukalla tai yleiskoneella tasaiseksi. Laita jäätelö takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi tai kunnes se on kovaa. Jos säilytät jäätelöä pitkään, peitä astia kannella.


Tunnustan, että tuota pakastusvaihetta en kyllä tee noin monimutkaisesti, vaan käyn aina välillä sekoittamassa pakkasessa ja lopuksi kun jäätelö alkaa jäätymään todella kovaksi, lopetan sekoittamisen. En siis käytä mitään tehosekoittimia ja hyvää ja tasaista tulee.
Ainoa mitä olen miettinyt on, että saisiko jäätelökoneella vielä kuohkeampaa jäätelöä aikaan? Onko kenelläkään kokemuksia? Ptäisi joskus päästä maistamaan koneella tehtyä, niin tietäisi että kannattaako itselle hankkia sellainen.

6 kommenttia:

  1. Onnistuukohan tämä laktoosittomasta kermasta? Ainakaan laktoosittomasta maidosta ei pysty tekemään itse maustamatonta jogurttia.

    VastaaPoista
  2. Uskoisin, että onnistuu. En näkis syytä, että miksi ei onnistuis.
    Ollaan juuri kesälomareissulla ja käytiin Keskisen kyläkaupassa. Noh, kun olen kauan jo haaveillu siitä jäätelökoneesta, niin meninpäs ostamaan sellaisen. Voin tehdä oman bloggauksen, kun pääsen kotiin ja testaamaan uutta Philips merkkistä konettani =) Jännä odotan itsekki, että onko koneesta hyötyä vai tuliko taas ostettua uusi turhake...

    VastaaPoista
  3. Oi, jätsikone olisi hieno kapine! Kunhan kotiudutaan reissusta, pitää kokeilla jäätelöohjettasi!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, en ole vielä valmistanut aiemmin jäätelöä itse, joten kaipasin erityisesti reseptiä, jonka tekijä on sitä varmasti myös kokeillut. Niin usein tapaa nykyään sieltä täältä kopioituja reseptejä, eikä niiden toimivuudesta saa varmuutta. Tätä blogia lukiessa tuntui lohdullisen turvalliselta yrittää jäätelön tekoa itse.

    Tykkäsin myös blogin ulkoasusta, todella hienot kuvat ulkoasussa!

    VastaaPoista
  5. Hei! Mikset vaihtaisi 6dl kuohukermaa niin, että puolet (3dl) teet vaikka raakamaidosta kuten ohjeessasi on (eli liedellä sekoittaen vanilijan kanssa), ja sitten 3dl luomukuohukermaa vispaat vaahdoksi. Lisäät (nostelet) kermavaahdon tuon liedellä olleeseen seokseen sitten, kun se on jäähtynyt. Tulisi varmaan niin kuohkeampaa :)

    VastaaPoista