keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Kiina ja apteekki

Voi ihmiset kuulkaa, mitä me nähtiin Kiinan reissussa! Sellasen apteekin, minkä riemusta kiljuen ottaisin tänne Suomen maallekki.

Kiinalainen apteekki

Olen saattanu täällä ennenki vaahdota sitä epäkohtaa, että me ollaan kummallista "joko tai" kansaa. Jos on länsimaalainen lääketiede, niin sitten on! Jos olet luontaishoitaja, niin sitten olet! Miten monessa muussa maassa asia on, niin nämä kaksi kulkee käsi kädessä. Länsimainen lääketiede, kansanperinne ja yrttilääkintä on varmaan kaikkein parhaimmassa sopusoinnussa keskenään juurikin Kiinassa.

Susanna kertoi, että heidän nuoremmalta lapselta Artulta leikattiin silmästä kysta, aika pian Kiinaan muuttamisen jälkeen. Lääkäri (joka oli ihan normaalissa sairaalassa) oli antanut lähtiessä putellin yrttejä mukaan lääkkeeksi. Kiinassa suurin osa "oikeista" lääkäreistä käyttää mm. yrttilääkintää tukihoitona. Euroopassakin monessa maassa perus lääketieteen opintoihin kuuluu mm. homeopatia. Meillä Suomessa luontaislääkinnän ja lääkäreiden välillä vaan tapellaan ja hakataan päätä seinään, ollaan napit vastakkain ja koitetaan saada toinen osapuoli nujerrettua. Eikö olis meilläki aika alkaa yhteistyöhön ja ottaa luontaishoidot ja luontaislääkintä myös tosissaan. Tällöin saataisiin koulus oikeisiin oppilaitoksiin ja virallisia tutkintojärjestelmiä, mitkä toimisi lääketieteen kanssa yhteistyössä. Tämähän palvelis kaikkien etua, kun silloin (onneksi harvassa olevien) ammattitaidottomien hoitajien työ hankaloituisi. Jokin perus koulutus luontaishoitoalalle ei todellakaan olisi pahitteeksi, sanon ma.

Mutta kerronpas lisää tästä unelmani apteekista. Olimme menossa Keltaisille vuorille ja kävelimme illalla pitkin Kiinalaiskorttelia, missä oli kojuja toisen perään. Siellä sitten seisoi liike, missä oli t a j u t t o m a n iso pieniä lokeroita sisältävä seinämä. Susanna kertoi, että se on paikallisten yrttiapteekki ja sellasia löytyy pitkin Kiinan maata. Wow, sanon minä!Saispa kotiinki tuollaisen seinämän!

 Apteekissa oli väkeä ja töissä oli kaksi naista. Tässä rakennetaan paikalliselle nuorelle tytölle jotain sekotusta. Harmi, että maalla ei puhuta englantia, joten kielimuuri esti utelemasta terkemmin, mitä kasveja sekotukseen meni. Ja liekkö niitä olisin muutenkaan tunnistanu...Harmittaa hieman, etten yrittäny kokeilla elekielin saada jotain sekotusta itsellekki. Väkeä oli aika paljon ja Kiinalaiseen tapaan kuuluu, että vaikkei mitään ymmärretä, niin näytetään siltä että ymmärretään. Kaipa he jotain olisivat kuitenki minulle myyneet. Jos joskus vielä menen Kiinaan, niin pakko etsiä tällainen putiikki jälleen käsiin...

Vastapäätä tiskiä oli yrttejä, pussia ja putellia myytävänä. Jotain sieltä tunnistin, mutta suurin osa jäi tunnistamatta. Valikoimissa oli myös marjoja, sieniä ja kääpiä.


Hyllystä löytyi myös alkoholiin säilöttyjä käärmeitä! Mitähän vaivaa näillä hoidetaan? Myös jotain kääpää oli uutettu alkoholiin.


Oli hyllyssä myös monelle meikäläisellekki tuttuja marjoja... hintaa tällä pussilla oli jotain 1,50€, joten ei ollu hinnankirossa. Goji-marjoja myytiin myös ruokakaupoissa tynnyrissä, mistä sai itse lappaa pussiin haluamansa määrän.


Kuinkahan kauan menee, että suomesta löytyisi jotain vastaavanlaisia kauppoja?... Olisko vinkki jollekki rohkealle, hih!

3 kommenttia:

 1. Vau, upea paikka! Kiinalainen lääketiede on kyllä aivan mahtava juttu. Toivotaan että luontaishoitoja alettaisiin pian täälläkin pitää niille kuuluvassa arvossaan. Yrttilääkintä on tällä hetkellä aivan lapsenkengissä täällä, vanhankansan konstit jääneet unholaan.

  VastaaPoista
 2. Hmm.. Saattaisi tuollaisen apteekin perustajalla olla Suomessa aika monta mutkaa matkassa. Josko edes lupaa saisi?

  VastaaPoista
 3. Tiina, miekään en pistäis pahitteeksi jos yrttilääkintä lisääntyis meilläki päin. Se kun olis niin äärettömän tehokas yhdistelmä perinteisen lääketieteen rinnalla. Toivotaan, että ajat muuttuu =)

  Paula, voipi olla, että homma ois sen yhden leffanimen tapainen, eli Mission Impossible ;) Meillä on onnistuttu noiden sääntöviidakoiden kans niin hyvin, että vois tosiaan olla aika mahdotonta. Mutta ainahan sitä saa haaveilla ;)

  VastaaPoista