tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kaasutettua lihaa, eihän sitä syö koirakaan!

Yllä oleva otsake on ehkä hieman vitsikäskin, mutta oi niin totta! Ainaki meidän perheessä. Meillä nimittäin asuu nirso koira, tai niin ainaki luulin.

Onnimannista alkaa muodostumaan komea nuori uros =)
Olen joskus kirjottanukki, että meidän Onni on luonnollisen ravintosuuntauksen edustaja. On aika hauskaa, että koirilla tämä ns. raakaruokaperiaate toimii ihan samoin kuin meillä ihmisillä. Mietitään, että mikä olisi se lajinomainen tapa syödä ja mitä se ruoka silloin sisältää. Koirilla se luonnollisesti sisältää suurimmalta osin lihaa ja luita. Myös vihreitä on sisältynyt ruokavalioon. Kun susi tappaa saaliinsa (esim. jäniksen) se syö ensimmäisenä sen sisäelimet ja vatsalaukun. Tällöin vatsalaukun vihreät syötävät on siirtyneet onnellisen suden vatsaan. Eli aika fiksu on tuo metsän susi, mistä meidän pienet fifimme sitten polveutuvat.

Jep, sudesta se tämäki polveutuu ;)
Mutta siitä lihasta... Olen tosiaan kuvitellu, että meidän nirsoke nimeltään Onni, on todellinen nirsoke. Kun olen pistellyt kuppiin kaupan jauhelihaa (merkillä ei liiemmin ole ollu merkitystä) ja siihen muita hötteitä päälle, on herra usein jättänyt syömättä tai sitten syönyt nälissään ruuan todella pitkin hampain. Hirven metsästysaikaan, saimme tietysti myös koiralle ylimääräsiä lihanjämiä ja voi sitä riemua, kun ruoka alkoikin maistumaan. Mietin, että onko kaupassa olevat jauhelihat oikeasti niin huonolaatuisia, että niitä ei syö koirakaan. Ostin sitten tässä taannoin CityMarketista sellaista jauhelihaa, mikä on pakattu paikanpäällä (sellaisella mustalla styroksilla ja elmukelmulla peitetty. Periaatteessa niin kuin vanhaan aikaan sai jauhelihan pakkaamattomana ja ilman kaasuja). Rovaniemellä kun ei ole kauppahallia, niin kyseinen kauppa on tietääkseni ainoa, mistä saa jauhelihaa tässä muodossa. Yllättäen kun pistin lihaa hra Nirsokkeen kuppiin, niin piti minun alkaa miettimään nimen vaihdosta tosissaan. Ero ruuan maittavuudessa oli huomattava! Ehkä siis lihan laadussa ei välttämättä ollukkaan niin eroa, vaan nimen omaan siinnä, että lihaa ei oltu pakattu suojakaasuun.

Lapsuuden muistoissa, jauhelihaa myyntiin ainoastaan näin. Kuva täältä.
Se minkätakia Onni ei suostu syömään kaasutettua jauhelihaa, voi tietysti vain arvailla. Ei tuo turrikka ole sitä suostunu mulle perustelemaan, vaikka olen kyselly. Joko kaasu muuttaa lihan tuoksua niin, että se on koiran nenään vastenmielinen tai sitten kaasu oikeasti tekee lihan syömäkelvottomaksi. Olen tarjonnut Onnille myös luomujauhelihaa ja tulos on silti ollut sama... kuppiin on jäänyt. Cittarin jauheliha on aika paljon kalliinpaa, kun parin euron halpiskaasutetut lihat, mutta samoissa hinnoissa luomujauhelihan kanssa. Silti se pisti minut miettimään, että mitä lihaa sitten syötän lapsille?! Lähinnä meidän talossa on riistaliha käytössä ja kaupan lihat on jäänyt vuosi vuodelta vähemmäksi. Joskus kuitenki jauhelihaa tarttuu kaupasta mukaan. Lapsilla ei ole koiran nenää, joten tuleeko sitä helpommin syötettyä laadutonta ruokaa omille jälkeläisilleen? Kuinka monessa perheessä koira syö parempaa ruokaa, kuin perheen lapset? Kuinka monessa perheessä koiran ruokavalion suunnitteluun on käytetty paljon enemmän aikaa, kun perheen lasten ruokavalion suunnitteluun? Kas siinnäpä kysymyksiä, mitä itsekkin pohdin!

5 kommenttia:

 1. Eteläkeskuksen k-supermarketissa myydään itsepakattua jauhelihaa ja en edes löytänyt sieltä kaasutettua lihaa, vaikka kuinka yritin hakea. tai sitten olen vain tosi sokea! mutta voi kun vieläkin myytäisin jauhelihaa lihatiskeiltä, on se niin paljon maittavampaa! pitäisi käydä joskus kokeilemassa Veitikantiellä olevan Ounas Anguksen jauhelihaa, on kuulemma taivaallista.

  -liisa

  VastaaPoista
 2. Ihan mielettömän kiinnostava postaus. Tämän jälkeen en voi enää mennä jauhelihaostoksille miettimättä vakuumipakatun ja itse pakatun välisiä eroja. (lihaa vai epälihaa? kas siinä pulma) Itse asiassa tämä seikka ei ole koskaan noussut esille edes ravitsemusopintojeni tiimoilta, enkä ole kuullut puhuttavan asiasta edes Mediassa. Niinhän se on, että tosiasiat selviävät useimmiten vasta itse kokeilemalla: havaintojen, virheiden ja onnistumisten kautta.

  Ja niin kaikkiruokaisia kuin koirien sanotaankin olevan, tosiasiassa tosiasia on toinen. Ne ovat varsin nirsoja ja laatutietoisia elikoita, jotka tunnistavat kyllä pilaantuneen sapuskan tai syömäkelvottoman tuotteen nenässään. Eläimet ovat oivallisia tulkkeja monessa asiassa. Samoin kuin ne tunnistavat pilaantuneen ruoan, ne aistivat myös uhat ja vaarat ihmistä herkemmin. Tsunamin aikaanhan norsut vuodattivat kyyneleitä ennen aaltojen saapumista ja lähtivät rynnimään vuorille. Ihmeellinen luonto.

  Jäi kyllä korvan taakse paljon ajatuksia. Otankin tämän esille opettajan kanssa seuraavalla tunnilla. Tosin täällä Briteissä tilanne on toinen; en ole kuullutkaan että jauhelihaa voisi saada muuten uin vakuumipakattuna ja moneen muoviin kääsittynä versiona :P Ainiin; täältä saa myös coca colalla maustettua jauhelihaa ja kanaa! :O Hullu maailma.

  Kiitos sinulle ja mukavaa maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
 3. Iisa: kiitos tiedosta! Mietinki, että varmasti muualtakin Rollosta löytyy jauhelihaa ilman kaasuja. Tuolla Ounas Anguksessa ollaan joskus käyty hakeen kuivalihaksi tarkotettua lihaa, mutta jauhelihaa ei ole koskaan tajunnu hakea. Hyvä vinkki kerrassaan! Ehdottomasti kokeilemisen arvonen. Jos kerkiät testaan ennen minua, niin vinkkaahan ehdottomasti laatu/makuerosta tännekki =)

  Maria: Kiitos ihanasta kommentistasi! Minustakin tuosta pakkauskaasusta voitaisiin puhua enemmänki. Sen kyllä tiedostaa myös viranomaisetki (tai ainaki osa heistä) nimittäin muistan aikoinaan hygieniapassin koulutuksessa terveystarkastajan sanat. Hän nimittäin suositteli, että jos jauhelihaa laitetaan pakastimeen, niin kannattaisi puhkaista pakkauksen muovikalvo. Tämä siksi, että kaasu pääsee ulos ja kerkiää edes osin haihtumaan tuotteesta. Pakasteessahan suojakaasu tulee tarpeettomaksi, kun pakkanen hoitaa säilyvyyden. Hyvä vinkki minusta ja todella yllätävä terveystarkastajan suusta kuultuna.

  Paljon voi oppia, jos seuraa noita meidän karvaturilaita. Kun ymmärtää eläimen sielunmaisemaa, niin voi ympärillä olevaa maailmaakin tarkastella ihan eri silmin. Tuo tieto norsuista ja tsunameista ei imetytä olleskaan, kun miettii kuinka viisaita norsujen sanotaan olevan. Ihmeellinen on tämä luonto ja sen eläimet ja tuskinpa me siitä tajutaan vielä murto-osaakaan...

  Ehdottomasti kannattaa tätä kaasuasiaa ottaa puheeksi opettajien ja muiden oppilaiden kanssa. Tietysti aina ois mielenkiintoista kuulla alan opettajienki kommentteja asiasta. Kaikki keskustelu on aina hyvästä ja välillä vaan pitää kyseenalaistaa totuttuja tapoja, eikös.

  Apua, cocacola-jauhelihaa ja kanaa!!! Voihan kamaluus =P Kaikkea se ihminen keksiikin! Mielenkiintoista varmaan elämä siellä Brittilässä =)

  Kiitoksia ja ihanaa kevättä myös!

  VastaaPoista
 4. Noissa "tuoretiskin" tuotteissa vaan olis tietenki kiva että olisivat oikeesti joskus tuoretta tavaraa. Olen nimittäin kuullut esim tuo cm työntekijöiltä että tavara ei monesti ole tuoretta nähnytkään... Mutta hyvä että koiralle maistuu! Itekki barffasin oman koiran kans ja se on paras vaihtoehto koiralle!

  VastaaPoista
 5. Anonyymi; mie olen ihan samaa mieltä. Epäilen kyllä ylipäätään kaiken jauhelihan tuoreutta ja laatua. Eikös vasta uutisoitu, kuinka monet jauhelihat on jo kertaalleen pakastettuja ja sen jälkeen taas sulatettuna ja jauhettuna tuodaan asiakkaalle (joka parhaassa tapauksessa pakastaa lihan taas, jo toisen kerran). Mutta koiralle ainaki maistuu =)

  Barffaus ja luonnonmukainen ruokinta (näillä kuulema on eroa, hih) on minustaki parasta koiralle, joskin omistajalle alkuun vaatii pientä perehtymistä ja mielikuvitusta, jos sattuu omistamaan nirsokkeen =)

  VastaaPoista