torstai 17. helmikuuta 2011

Koiran ruokavalio

Onni on onnellinen koira

Olin tässä viimeviikolla kuuntelemassa Eeva Huuhtasen luentoa koirien luonnonmukaisesta ruokinnasta. Aika mielenkiintoista asiaa oli. Eeva haluaa korostaa sitä, että luonnonmukainen- ja barf- ruokinta eroavat hieman toisistaan, sen takia hän käyttää vain nimeä luonnonmukainen ruokinta. Barf on alussa ollut aika lähellä luonnonmukaista ruokintaa, mutta ajan mittaan se on muokkautunut omaksi tyylilajikseen, joka on kuulema hieman tiukempi. Barffiin ei esimerkiksi kuulu kypsennetyt puurot, kun taas luonnonmukaisessa ne kuuluvat ruokavalioon.

Eeva on kouluttautunut eläinten luontaishoitajaksi Lahdessa. Hänellä on myös 6 vuoden kokemus luonnonmukaisesta ruokinnasta omilla koirillaan.

Minun mielestä Eevan luento oli suorastaan vapauttava. Toisin kun netistä näistä asioista lukiessa, Eeva painotti rentoutta ja sitä, ettei ruokinta saa olla ressaavan nipottavaa. Luonnonmukaista syöttäessä ei todellakaan tarvitse olla laskin kourassa tarkastamassa, että varmasti kaikkien ruokaryhmien osiot täyttyvät. Pikku apulaiseni Onni on nimittäin päättänyt alkaa nirsoilemaan ja vihermössöjen syöttö on ollut todella nihkeää. Luennolla onneksi kuulin, ettei pentukoirien vihreiden syönti ole niin tärkeässä osassa. Niin ja syö Onni onneksi kurkkua ja salaattia (jos sen hyvin sekoittaa lihan sekaan).

Luonnonmukaisen ruokavalion pääperiaatte on tarjota 80-90% ravinnosta raakana. Ruokavalioon kuuluu lihaisia luita yli 50% jopa 60%. Lihaisten luiden lisäksi tarjotaan muita ruoka-aineksia erillaisina seoksina. Eeva käytti mielestäni hyvää sanaa "mössö". Nämä mössöt tehdään kasvis-, juures-, ja hedelmämössön ja puurojen sekä jauhetun lihan seoksesta. Mitä enemmän mössöjen keskinäisiä osuuksia ja raaka-aineita vaihtelee, sitä monipuolisempi on koirasi ravinnon saanti. Ruokavalioon kuuluvat myös siemenet, rasvat ja öljyt.
Kysennettäviä raaka-aineita ovat tietysti puurot. Toinen mikä vaatii kypsennystä on juurekset. Hyvä muistisääntö on, että kaikki mikä kasvaa maan alla tulee kypsentää.

Luonnonmukainen ruokavalio ei myöskään tarvitse olla hankalaa. Nykyään isoista marketeistakin löytyy jo sekä valmistuotteita tai pienehköinä "annospakkauksina" olevia lihapaketteja. Myös luita ja kanan kauloja, siipiä jne. löytyy niin marketeista, kuin eläinkaupoistakin. Toki niiden mössöjen tekoon joutuu näkemään hieman vaivaakin.

Luonnonmukainen ruokinta antaa myös todella hyvän tilaisuuden hoitaa koiraa luonnon yrtein. Odotankin kuin kuuta nousevaa, että kesä tulisi ja voisin kerätä luonnosta ihan perus vihreitä, mutta lisäksi yrttejä Onnin elimistöä vahvistamaan. Mitä tahansa kasveja ei kuitenkaan koirallekkaan saa syöttää, vaan niistä pitää olla tarpeeksi tietämystä. Yhden vinkin voin antaa punkkeja vastaan, nimittäin valkosipuli. Vaikka koirasi olisi kaupan ruualla, niin siitä huolimatta kannattaa alkaa lisämään jo tässä vaiheessa hieman valkosipulia ruokaan. Sen pitäisi estää punkkeja tarttumasta.

En voi sille mitään, että minulle tulee vahvasti mieleen Mea Salon kurssi raakaravinnosta. Jotenkin voisin kuvitella, että olin koirien raakaravinto kurssilla. Periaatteet ovat oikeastaan samat ja tavoitteet púhtaasta ja tasapainoisesta ravinnosta täyttyvät selvästikkin kummassaki. Raakaravinnon syöjä ja luonnonmukaisella ruokavaliolla oleva koira, ovatkin hyvä pariskunta. Materiaalit ruokiin ovat pitkälti samat (paitsi tietenkin koiran ruokavalioon kuuluu se liha...raakana) Onnin luonnollinen ruokavalio lähtikin pitkälti siitä, että oma ajatusmaailma alkoi sotimaan teollisesti tuotettua koiranruokaa vastaan. Miksi ihmeessä syöttäisin omalle koiralleni jotakin ihme kokkuloita, joiden sisällöstä minulla ei voi olla minkäänlaista varmuutta.
Eevalla tämä ajatusprosessi oli mennyt toisin päin. Hän oli ensin alkanut syöttämään omille koirilleen luonnonmukaista ruokavaliota ja sen jälkeen herännyt siihen, että mitä itse pistää poskeensa.

Pieni varoituksen sana piileekin koirien luonnonmukaisessa ruokinnassa: vaarana on saada viherpiipertäjän pureman!

2 kommenttia:

  1. Oi kiitos, kun oot jaksanu tänne laittaa infoa. Meille kun muuttaa huomenna karvainen vauvamo :)

    VastaaPoista
  2. Voi ku ihanaa!!! Mie mietinki, että mitä vauvauutisia =D
    Minkälainen karvanassu? Voihan söpöläisiä...pennut vaan on niiiin ihania!
    Jos nuo ruokintahommelit kiinostaa, niin voin kyllä mielelläni auttaa sen minkä osaan.

    VastaaPoista