keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Luomu banaaneja Rovaniemen Prismaan

Lupasin Luomu- ja lähiruoka jutussani palata asiaan luomu banaanit. Tässäpäs siis...

Kuvassa reilu banaani. Kuva täältä

Kirjoitin Rovaniemen Prisman asiakaspalveluun luomu baanaaneista ja siitä että mielelläni haluaisin niitä valikoimiin. Sain vastaukseksi, että valikoimissa on jo Reilun kaupan luomubanaaneja. Täh?!!! Missä kohtaa niissä reiluissa lukee, että luomu? Onko Prismassa Reilu sama asia kuin Luomu? Noh, kyselin sitten seuraavaa...

Kiitos vastauksesta. Onko Reilun kauppan banaanit tosiaan myös luomua? Miksei niissä ole myös luomu mainintaa? Minusta Rovaniemen Prisman reilun kaupan banaanit ovat merkitty vain reilun kaupan merkillä. Reiluhan ei aina tarkoita, että tuote olisi luomua, vai olenko väärässä?

Tähän sain seuraavan vastauksen;

Moi

Näin on meidät ohjeistettu,
mutta olemme yrittäneet saada
myös luomubanaania, keskiviikkona
pitäisi olla täällä jos on tukkurilla…


Kävin tänään Prismassa (ihan mielenkiinostakin) ja avot! Siellähän ne REILUT -LUOMU- BANAANIT olivat kivasti korissa luomuosaston vieressä. Totta kai oli pakko ostaa ja ostipas vielä äitinikin ihan kannatuksen vuoksi (hän nimittäin syö aikasta harvoin banaania, he he).

Mielestäni tässä on kaksi aika hyvää opetusta.
Opetus 1. mikä ihme siinnä on, ettei asiakaspalveluun saada ammattitaitoisia ihmisiä? Jos ei jostain asiasta olla varmoja, niin etsitään henkilö kuka siitä sitten tietää. Miksi mennään aina siitä mistä aita on matalin ja toivotaan kuluttujan tyytyvän vastaukseen. Eihän tämänkään asian toteuttaminen ilmaisesti kovin hankalaa ollut, kun näin äkkiä palautteen annosta saatiin banaanit jo kauppaan ( 7 päivää tasan).

Opetus 2. Kyllä sitä vaan oikeasti yksikin ihminen voi saada muutoksia aikaan, nih!

Toivottavasti muutkin nyt ostavat niitä banaaneja, jotta ne saisi vielä siellä valikoimissa pysymäänkin. Jos kaikki jää meidän kontoille, niin apinoiksihan me muututaan ennemmin tai myöhemmin, he he...

Täytyy kuitenkin kiittää Prismaa, näin ripeästä asiakkaan toiveen toteuttamisesta. Ehkä minä en vielä vaihdakkaan kokonaan kauppaani.

13 kommenttia:

 1. Hyvä Katja! Minäki kaipaisian enemmän ammattitaitoista porukkaa kauppoihin töihin... Jos joku vastaa hevi-, tai mistä tahansa muusta spesiaaliosastosta niin luulisi myyjänä tietävän laajemmasti kuin asiakkaat? Aika nihkeältä vaikutti Prisman vastaus (?), vaikka lisäsivätkin sitten valikoimaa luomubanskuilla.

  VastaaPoista
 2. Ei kyllä oikein "ammattitaitoiseksi" voi tuota sähköposti keskustelua väittää. Olis kyllä asiakaspalaute koulutus paikallaan... Liekkö sitten kaikki saman laisia, vai sattuko minulle sitten joku "alottelija", he he...

  Täytyy silti vielä mainita, kun eilen siinnä kassa tytölle mainitsin kiitokset siitä, että toivettani oli kuultu, yllätti tämä tyttönen TODELLA ihanalla tavalla. Hän kannusti, että ehdottomasti vaikka kuinka erikoisia asioita olisi, niin toiveita kannattaa laittaa. Kaupalla on kuulema sellaienen politiikka, että kaikki yritetään toteuttaa, mitä vain voidaan. Muutenkin tytöllä oli hyvä asenne ja selvästi -asiakaspalvelu henkinen-. Hyvä kassatytöt!!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Katja luomubanaaneista! Käyn heti tänään ostamassa niitä!

  VastaaPoista
 4. Hieno homma, pitääpä käydä ostamassa niitä luomubanskuja, kun ensi viikolla tulen Rovaniemellä käymään. :)

  VastaaPoista
 5. Itse olen myös ilokseni niitä sieltä löytänyt, ja ostanutkin yhdesti. Toisella kerralla olivat loppu..

  VastaaPoista
 6. Olivat myöskin loppuneet, viimekerralla kun kävin. Huomautin kyllä asiasta hienosti kassaneidille. Pitääpäs katsastaa tän päivän tilanne ja alkaa perään kuuluttamaan, jos ei banskuja taas näy =)

  VastaaPoista
 7. Eli kun banaaneja rahdataan 15 000 km:n päästä Etelä-Amerikasta kaupan tiskille, jossa niistä hävikkiin päätynee noin kolmannes kuten banaaneista noin yleensäkin, niin sillä on todellakin merkitystä että onko ne luomua?

  Luomubanaani on jokseenkin yhtä mielekäs tuote kuin luomuomena Uudesta-Seelannista (jota myös silloin tällöin kaupassa näkee).

  VastaaPoista
 8. Mikko N. Ymmärrän kyllä pointtisi. Minusta Luomu banaanilla on merkitystä, koska haluan lapseni syövän banaaninsa ilman torjunta-aineita. Jos banaaneja saisi suomalaisena versiona, niin ostaisin mielummin niitä. Ylipäätänsä käytämme kovin vähän ulkolaisia hedelmiä (luomunakaan) vaan pääpaino on marjapuolella (taatusti kotimaista ja lapissa jopa "luomua"). Kuitenkin meidän on elettävä ja ratkaisuja on tehtävä. Ihmiset joutuvat pakostakin kuluttamaan ja aina ei voi kaikkia valintoja tehdä ekologisilta tai eettisiltä pohjilta. Jos kaikesta aletaan viilaan pilkkua, niin mielestäni siinnä saa vain verenpainetaudin ;D Toki ajattelua ja asioista selville ottoa ei kannata missään nimessä unohtaa.
  Meidän lapset saavat kuitenkin syödä banaaneja jatkossakin ja koska tutkimusten mukaan banaani on yksi hedelmistä mistä löytyy eniten torjunta-ainei jäämiä, haluan banaanini luomuna.

  Omenoita voi ostaa suomestakin, joten siinnä olen täysin samaa mieltä kanssasi. Ei ole järkeä rahdata puolen maailman takaa. Myös bataatin oston olen lopettanut kokonaan, koska mielestäni sille löytyy kotimaasta todella hyviä korvaavia tuotteita (peruna ja porkkana, vaikka yhdessä).

  VastaaPoista
 9. Torjunta-ainejäämien kannalta ulkomaisen luomun haluaminen on ihan ymmärrettävää, varsinkin kun lapset mielellään banaaneja syövät.
  Joskus luomua markkinoidaan ympäristönäkökohtien kautta, ja se saa silloin tällöin huvittaviakin piirteitä. Huiman pitkät rahtausmatkat tuskin kuitenkaan ovat ympäristön kannalta se paras vaihtoehto. Siksi itse pyrin hedelmissäkin (kuten muissakin tuotteissa) valitsemaan sen lähimpänä kasvaneen vaihtoehdon.

  VastaaPoista
 10. Mikko N. Puhut asiaa. Tuntuu tosiaan hullulta, että miksi pitää puolen maailman takaa raahata luomutuotteita tänne meille, mitä löytyisi vastaavia myös suomesta. Ongelmahan onkin suomen jakeluketjuissa, eli monia tuotteita ei saada kauppaan ihmisten saataville. Ulkomaan tuonnin sijasta, olisi ehdottomasti järkevämpää panostaa oman maan logistiikkaan ja jakeluketjujen luomiseen, luomu asioissa.

  Olen myös itse pähkäillyt monesti kaupassa, että kumpi on parempi. Se kotimainen (ehkä lähituotettu) hedelmä/vihannes mutta EI luomu vaiko ulkomailta tuotu LUOMU vastaava. Kas kun uskon, että kyllä täällä suomessakin normaali tuotannossa niitä torjunta-aineita yms. käytetään. Kas siinnä vasta pulma... Onkohan jollakin viisaammalla vastaus tai ratkaisu?

  VastaaPoista
 11. prisman luomu banaanissa vihreitä pieniä pisteitä, vihreä ei mene kuoren alle, onko banaanit syötäviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, nyt en ole kyllä oikea ammattilainen asiaan, mutta jos syötävässä osassa ei näy mitään erikoista ja banaani on muutenkin tuoksultaan ja näöltään ok, niin ei kai mitään vakavaa. Muistan itse myös monesti nähneen mitä erillaisimpia pilkkuja banaaneiden kuorissa.

   Poista