maanantai 21. helmikuuta 2011

Kiinalainen lääketiede vs suomalainen lääketiede

Olin viime viikolla kuuntelemassa kahden kiinalaisen lääkärin Xue Wenjuan ja mr Wu Guozhon pitämää luentopäivää. Jälleen kerran tuli muistutettua karulla tavalla, että kuinka ihmeessä me olemmekaan menneet niin pahasti pieleen omassa lääketieteessämme.

Kiinassa toimii kaksi eri tyylistä lääketiede suuntausta Modern medicine ja Traditional medicine. Modern medicine on lähellä länsimaalaista lääketiedettä leikkauksineen, sädehoitoineen ja lääkkeineen. Traditional medicine puolestaan pohjautuu täysin vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen, missä puolestaan käytetään yrttejä/kasveja, akupunktiota, hierontaa, eläinperäisiä "lääkkeitä", mineraaleja, sieniä jne. Se mikä poikkeaa suuresti suomesta on siinnä, että nämä kaksi tyylisuuntausta tekee koko ajan yhteistyötä keskenään! Koulutukset ovat saman pituisia (7 vuotta) kummassakin lääketieteen suuntauksessa. Sairasvakuutus korvaa kummankin lääketieteen hoidot. Potilas saa siis itse valita, käyttääkö jompaa kumpaa vai kumpaakin.
Usein tilanne on se, että modernilla lääketieteellä leikataan ja perinteisellä edistetään toipumista.

Xue Wenjuan näytti meille kiinalaista hierontaa ja akupainantaa

Miksei meillä toimi asiat samalla lailla? Kuuluuko suomalaiseen perus luonteeseen se, että ajetaan vain omaa asiaansa ja on heikkoutta myöntää, että olisi jokin muukin tapa tehdä asioita. Onhan meilläkin pitkät perinteet kansanparannuksesta ja yrttilääkinnästä. Sotien aikaan ja lääketieteen kehittymisen myötä, meillä on tapahtunut täysi käännös ja perinteiset hoitomuodot on poljettu alas länsimaisen lääketieteen jyrätessä. Miksi näin?

Kiinassa suositaan käyttää samaa lääkäriä koko ikänsä. Usein lääkäri tuntee potilaansa paremmin kuin oma aviopuoliso. Monesti kun potilas kävelee sisään vastaanottohuoneeseen, tietää lääkäri jo yhdellä silmäyksellä hänen tilanteensa. Siellä ihmistä katsotaan kokonaisuutena. Lääkäri tutkii fyysistä puolta, mutta myös henkistä. Tutkimuksiin kuuluu elämän tilanteen kartoittaminen, koska Kiinassa uskotaan, että esimerkiksi perhehuolet tai ongelmat työpaikalla voivat aiheuttaa fyysisiä oireita ja sairauksia.

Eikö tunnukkin kummalliselta, että ihminen olisi kokonaisuus. Eikös se ole parempi, että ihminen on jaettu pikku osasiin, joita tutkii aina eri lääkäri. Järjetöntä, sanon minä! Mielestäni tässä asiassa on eniten menty pieleen meidän lääketieteemme puolella. Unohdetaan kokonaan, että ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Meillä olisi todellakin syytä ottaa oppia Kiinasta. Siellä lääkäri voi mennä potilaan kotiin tekemään akupunktiota ja hierontaa! Voisitteko kuvitella Suomessa samaa? Täällä päin vastoin, lääkärit tuskin enään edes koskettavat potilaitaan. Eipä siis ihme, että Kiinalaiset ovat keskivertoa terveempiä ihmisiä.

Lopuksi sanon viellä, että en toki paheksu länsimaista lääketiedettä. Se on meille välttämätöntä ja hyvä olla olemassa. Toiminta tavoissa ja omaan napaan tuijottamisessa olisi vaan mielestäni paljon opittavaa.

4 kommenttia:

  1. Meillä kieltämättä tulee lääkärissä monesti sellainen olo, että on tullut sinne vain lääkärin vaivaksi ja että asia pitää esittää nopeasti ja lyhytsanaisesti koska seuraava potilas on jo oven ulkopuolella roikkumassa kahvassa. Harva lääkäri kyselee mitään "ylimääräistä". Jos alkaa kovin laveasti kertomaan itsestään niin lääkäri alkaa monesti liikehtimään hermostuneesti.
    Joskus on melkein pitänyt lyödä nyrkkiä pöytään että on otettu vakavasti ja sen olen todellakin huomannut että useammat lääkärit ei todellakaan luota vaihtoehtolääketieeseen lainkaan. Jos on vähänkään vihjaillut esimerkiksi jäsenkorjaajaan suuntaan niin alkaa lääkärien verenpaineet nousemaan ;))

    VastaaPoista
  2. Oijoi! Mie en päässy, kun olin Helsingissä :( Olisko sulla matskua tuolta luennolta?

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin joskus ollut skeptinen vaihtoehtohoitoja kohtaan, mutta kun sain portaissa kaatumisesta kipeytyneen olkapään kuntoon akupunktiolla - ja sattuipa muuten olemaan vielä kiinalainen hoitaja - muutin mieleni.

    VastaaPoista
  4. Maasi: Olet niin oikeassa! Kaikkein hauskinta oli tässä taannoin, kun kävimme Pekan palaneen käden kanssa lääkärissä. Lääkäri meni sitten hoidon jälkeen kysymään, että mites Pekalla on muuten menny (varmaan kohteliaisuuttaan, ei siksi että olisi oikeasti kiinostunut) minä sitten tunnetusti hiljaisena ihmisenä aloin kuulumisia kertomaan. Pian alkoi tuo mainitsemasi vääntyily ja kääntyily merkiksi, että joo eiköhän se riitä... Miksi siis edes kysyy!?
    Pakko myös mainita, että on tullut vastaan sellaisiakin lääkäreitä, jotka ovat suositelleet esim. kuppausta "epävirallisesti" potilailleen. Mutta uskon näiden olevan aika harvassa...

    HaLo: ei saatu mitään matskua, mulla on ainoastaan jotain hieman kirjoitettuna. Se oli enemmän sellaista kerrontaa, niin ei tullu paljoa kirjotettua. Voin kyllä antaa pika tiivistelmän, kun taas nähdään =)

    TuijaK: Kiva kuulla, että sait apua akupunktiosta. Kyllä vaihtoehtohoidoista löytyy todella päteviä juttuja. On myös hyvä muistaa sekin, että niinkuin lääkkeissäkin, niin vaihtoehtohoidoissakaan ei välttämättä kaikki sovi kaikille. Yksilöitähän me ollaan. Mutta uskon vaihtoehtoisista hoidoistakin kaikille löytyvän sen oikean.

    VastaaPoista