torstai 7. helmikuuta 2013

Lady Comp- käyttöön otto

Huhhui, mitenköhän tässä kävi näin, että minun raportti LadyCompista on jääny tänne blogiarkistoon hillumaan... Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jos et ole lukenut vielä pohjustusta luonnollisen ehkäisyn kokeilulleni, niin suosittelen lukaseen sen täältä.


Olen nyt testaillut Lady Comp- ehkäisytietokonetta muutamien kiertojen ajan. Mutta aloitetaanpas ihan alusta... Menin marraskuussa terveydenhoitajalle ehkäisykierukan poistoon. Uskomatonta kyllä, mulle sattui jo toinen positiivinen tapaus paikkakunnan terveyskeskuksesta (edellisen tapauksen löydät täältä). Kerroin rehellisesti ehkäisytietokoneen kokeilusta, kun hän kyseli syytä kierukan poistamiseen. Hoitaja ei ollut koskaan kuullutkaan moisesta laitteesta ja oli positiivisen innostunut asiasta. Hän aikoi ottaa mielenkiinnosta selville laitteesta enemmän, mutta oli kyllä silti hieman skeptinen ja naurahteli, että nähdäänköhän muutaman kuukauden päästä neuvolakäynnillä. Asenne oli kuitenkin koko ajan positiivinen ja kiinnostunut. Pisteet siitä jälleen Rovaniemen terveyskeskukselle.

Kun kaikki puhuu "tyhjennysvuodosta" kierukan poiston jälkeen, niin oletin tietysti sanan varsinaisessa merkityksessä kunnon niagaranputousmenkkoja alkavaksi. Mutta mitä vielä! Sain odotella lähes kuukauden, ennen kuin tämä puhuttu "tyhjennysvuoto" alkoi ja sekin oli surkeahko yritys muistuttaa edes hieman kuukautisia. Laskin kuitenkin tämän onnettoman "suherruksen" kuukautisiksi ja aloitin Lady Compin käytön (suosituksissa on kierukan poiston jälkeen odottaa tyhjennysvuoto, ennen laitteen käyttöönottoa).

Istahdin siis yhtenä iltana sängylle ja aloin katsasteleen laitteen käyttöönottoa. Laitteeseen pystyy syöttämään aikaisempien kiertojen tietoja (kestot päivinä), mutta koska mulla ei menkkoja ole tosiaan ollut vuoteen, niin nämä tiedot jäivät omalta kohdaltani syöttämättä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, mutta ilman aikasempia kiertotietoja laite näyttää alussa enemmän keltaisia ja punaisia päiviä. Ensin piti asentaa kello ja herätys aika. Seuraavaksi syötettiin painoindeksi (syntymävuosi, pituus ja paino). Käyttöön otto oli siis aikasta helppoa, mutta silti laitetta näplätessä ja ohjekirjaa tutkiessa taisi vierähtää tuntiroinen. Ja sitten vaan odottelemaan aamua.

Kuva mtv3
Aamulla laite herätti ja tungin anturin suuhuni. Jotenki olo tuntui todella tyhmältä, kököttää siinnä tikku suussa. Mietin, että mitenköhän tähän koskaan oikein tottuu. Jostain syystä hieman hävettikin ja kuuntelin, että vieläkö muu perhe nukkui. Outoja tuntemuksia todellakin joista olin hieman itsekkin yllättyny. Tokihan laite näytti keltaista valoa tarkoittaen, että tietoja ei ole tarpeeksi varman tulkinnan tekemiseen. Tätäpäs sitten toistelin joka aamu ja pian huomasin, että hommasta tuli niin rutiinia, ettei sitä enään edes ajatellu. Nykyään mittaukset menee lähes puoliunessa ja pitää oikein ravistella itseään hereille, että muistaisi mitä valoa laite on tänä aamuna näyttänyt. Ettei vaan muistais väärin, hih!...

Olin asennoitunu siihen (ja tietysti valmistanu miestäkin), että ensimmäisen kierron aikana vihreitä päiviä ei olisi lainkaan. Yllättäen kuitenkin loppukierrosta laite alkoi näyttämään vihreää. No jeee!!! Seuraavalla kierolla vihreitä päiviä tulikin paljon enemmän, kuin olin kuvitellut. Olin olettanu, että laitteella menisi paljon enemmän aikaa tulkita kiertoani, kun alkutietojakaan ei ollut syöttää. Positiivinen ilmiö siis.

Kuva mtv3
Kun seuraavat menkat alko, niin hihkuin riemusta. Oikeat kuukautiset kunnon vuodolla!!! Ukko katto minun tulleen hulluksi, mutta koitti ymmärtää nauseuden ihmeitä.

Kirjoittelen lisää huomioitani tästä ehkäsytavasta ja Lady Compin käytöstä toisessa blokkauksessa. Vielä lopuksi kuitenkin kaikille, koska uskon monia asian askarruttavan, en ole raskaana... ainakaan vielä, hi hi =D

15 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla seuraan tätä sinun testausta :) tämä olis niin mahtava juttu yleistyessään! Ettei tarttis naisten käyttää hormooniehkäsyä!
  Jee! Hyvää ystävänpäivää Teille!

  VastaaPoista
 2. Heidi Maria, kiva että aihe kiinnostaa =) Uskon myös, että tallaiselle hormoonittomalle vaihtoehdolle on tosiaanki kysyntää, kunhan vaan luotto laitetta kohtaan yleistyy. Se vaan vaatii tietysti meidän käyttäjien kokemuksien jakamista. Toivottavasti ehkäsytietokone on muutamien vuosien päästä normi ehkäisyjen joukossa oleva vaihtoehto...myös ehkäsyneuvolan repertuaarissa ;)

  VastaaPoista
 3. Heippa! Onkohan lähiaikana odotettavissa lisää postauksia asiasta. Ihan hirveän paljon kiinnostaa laite, mutta samalla pelottaa, jos se ei olisikaan niin tehokas, kun lapsi ei missään tapauksissa suunnitelmiin kuulu. Vieläkö toimii? :D

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, miepäs koitan nyt reissulta kotiuduttuani alkaa koostaan seuraavaa bloggausta Lady Compista. Olen tässä käyttäjäkokemuksia seuraillu, kun eihän sitä yhden/kahden kuukauden jälkeen voi vielä paljoa luotettavuudesta sanoa. Sen verran voin kuitenkin jo nyt kertoa, että meillä laite on tähän asti toiminu hyvin ja raskautumisia ei ole ollu ;) tosin nythän on vasta noin puolivuotta laitteenkäyttöä takana. Itse kuitenkin olen tykänny. Mutta koitanpas saada tosiaan juttua laitteesta kasaan lähiaikoina.

  Niin ja kiva kuulla, että aihe kiinnostaa =)

  VastaaPoista
 5. Täälläkin olisi kiinnostunut lukija kuulemaan, miten kokeilu on mennyt. Itselläkään ei hormonit oikein sopisi (haluttomuus, kuivuminen, päänsärky, perinnöllinen veritulppariski) saati minua häiritsee se, että sitä päätyy niin paljon luontoon synteettisiä hormoneja wc pöntön kautta, ja kun ne ei puhdistu sieltä vedestä sitten millään tavalla. Tähän asti on menty "ulosveto-tekniikalla" mutta se vie ainakin näin naisen näkökulmasta parhaat kiksit, joten olisi mukava päästä harrastelemaan "rauhallisin" mielin silloin kun se olisi mahdollista. Tosin mietin tuossa, että toimiiko naisilla joilla on epäsäännöllinen kierto? Minulla saattaa vaihdella joko kahden viikon tai jopa kahden kuukauden välillä kuukautisten tulo, joten jos siitä saa selvää milloin ovuloin niin on aika velho.. :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi, kiitti viestistä =) Työstän parhaillaan asiaa ja materiaalia (siis koettuja kiertoja ;) ) postaukseen alkaakin jo kohta olemaan mukavasti. Lupaan siis palata asiaan piakkoin...

  VastaaPoista
 7. Hei, löysin blogisi tutkaillessani vaihtoehtoa ehkäisylle. Tämä Lady Comp on minulle aivan totaalisen uusi juttu. Ajattelin vain "ilmoitta itsestäni", että jään seurailemaan viestejäsi tästä aiheesta! :)

  Jos nyt sen verran taustoja, että olen pari/muutaman vuoden syönyt e-pillereitä. Varsinaisesti ei ole niistä mitään oireita ollut, mutta veritulpat sun muut pitkät listat mahdollisista sivuvaikutuksista kauhistuttavat. Tutkiessani muita ehkäisykeinoja olen tullut siihen tulokseen, että kaikki ovat yhtä huonoja... Ainakin hormonaaliset, eikä tuo kuparikaan oikein vakuuta, myöskään kumit eivät vakikäyttöön oikein sovi.

  Kuten Anonyymi tuossa ylempänä, minäkin pohdin että miten tuo laite toimisi henkilöillä joilla on hyvin epäsäännölliset kuukautiset. Kuten minulla oli ennen kuin aloitin nuo e-pillerit. Ja sitten tietenkin tämä yleisesti hoettu (pelote vaiko fakta?), että varmoja päiviä ei ole olemassakaan.

  VastaaPoista
 8. Hei, olen käyttänyt Ladycompia yli kolme vuotta (tilasin omani aikoinaan Saksasta) ja voin suositella sitä lämpimästi! Kertaakaan ei ole tarvinnut pelätä vahingossa raskautumista ja lämpötilan mittaaminen aamuisin on jo täysin automaattista. Oma kiertoni on kohtalaisen säännöllinen, mutta uskon, että laite toimii myös silloin, kun kierto heittelehtii. Olisi tosiaan hienoa, jos yhä useammat naiset löytäisivät Ladycompin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Anonyymi ja kiitoksia kommentista! Kiva kuulla, että muitakin käyttäjiä löytyy ja vielä tyytyväisiä sellaisia. Uskon kyllä, että Ladycompin käyttö lisääntyy, kunhan sitä saahaan enemmän tunnetuksi ihmisille.

   Poista
 9. Entä jos tulee flunssa tai muu kuumetta notava tauti? meneekö laite sitten totaalisen sekaisin vai voiko mittaukset vaan jättää väliin kunnes ruumiinlämpö on taas normaali?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jostain syystä kehosi lämpö (esim. kuume) on normaalista poikkeava, niin laite jättää sen rekisteröimättä "poikkeavana lämpötilana". Jos sairastuu (tai sama tilanne alkoholin käytössä) niin kannattaa olla käyttämättä laitetta kuumepäivien ajan. Tällöin tietysti punaisten ja keltaisten päivien määrät voivat muutaman kirron ajaksi jälleen lisääntyä. Eli ihan oikein olen ajatellut käytön =)

   Poista
  2. Hah ja kamala kirjotusvirheiden määrä ;) Tarkoitin, että sinä anonyymi olet ymärtänyt laitteen käytön oikein =D Ja jättäkää muutki virheet huomiotta... hih ;)

   Poista
 10. Hei! Olisin kiinnostunut tietämään vieläkö Lady-Comp toimii luotettavasti? Luulen että mulla on sen osto edessä. Saisi varmuus kuitenkin olla tuota luokkaa mitä lupaillaan, eli päälle 99% :)

  VastaaPoista
 11. Hei anniSka! Kiitos kysymyksistäsi, mitä myös olet minulle esittänyt sähköpostin kautta. Vastailen nyt tähän, jotta muutkin voivat lukea kuulumisiani.

  Mulla on nyt 1,5 vuotta käyttöä takana, eikä ole raskauksia näkyny ;) Itseasiassa jos vaan elää tuon laitteen ehdoilla, niin olen kyllä huomannu, ettei raskautumiseen oikeesti ole minkäänlaista mahdollisuutta. Paljon tuo laitteen varmuus perustuukin lähinnä siihen, että osaat "pidättäytyä kiusauksesta" silloin kun laite näyttää punaisia tai epävarmoja päiviä. Eli Lady Compiin mulla on kyllä 100% luotto. Jos on ollu epävarmuutta, niin se on ollu ihan omaa riskeerausta, kun on esim. kortsut ollu loppu (näin on päässy pari kertaa käymään).

  Olen siis edelleenki todella tyytyväinen Lady Compiin! En enään mistään hinnasta suostuis hormooniehkäsyyn. Täytyy myös muistaa, että elimmistöllä menee todella pitkä aika toipua hormooniehkäsyn käytöstä. Itselläni meni ainaki puolisen vuotta, ennen kun tuntui todella siltä, että oli oma itsensä. Muistakaa siis antaa keholle aikaa toipua.

  Myös tuo mainitsemasi ympäristötietous on ollu itsellänikin osamotivaationa LadyCompin käytössä. Olen myös sitä mieltä, että meillä tulee olemaan tulevaisuudessa isoja ongelmia, jos emme ala ajoissa kiinnittämään huomiota ympäristöön leviäviin lääkeisiin ja hormooneihin. Toivotaan, että usemmat meistä avaisivat silmänsä ja tulevaisuuden ihmiset olisivat viisaampia!

  VastaaPoista
 12. Hei!
  Kiitos vastauksestasi! :)

  Alan vakuuttua yhä enemmän mitä nyt olen aiheesta googletellut. Luulen että suurin riski ajoittuu siihen vihreisiin päiviin, vaikka käyttäisi tunnollisesti muuta ehkäisyä.

  Täytyykin muistaa pitää tarpeeksi pitkä kokeilujakso ilman hormoneja, olen nimittäin luvannut palata hormoniehkäisyyn jos ei olo muutu yhtään paremmaksi.

  Toki ahdistaa myös nuo ympäristövaikutukset. Aina jos olen jollekin aiheesta maininnut, olen saanut osakseni lähinnä naureskelua, kun jaksan ahdistua jostain kalojen sukupuolten vaihtamisesta..Mutta onneksi on myös samanhenkisiä ihmisiä!

  Olen tutustunut myös FemCupiin, joka on jonkinlainen uudenaikainen pessaari. Sen varmuus ei taida yltää ihan kondomien tasolle, mutta johtuisiko siitä ettei sitä kaikki ehkä osaa käyttää oikein..(?) Sekin täytyisi näköjään tilata Saksasta, koska eihän nyt Suomessa mitään hormonittomia menetelmiä kaupitella..

  Luulenpa että tulen oman Lady-compini vielä tilaamaan :) Täytyy kertoa sitten kokemuksia.

  VastaaPoista