keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Atooppinen iho ja Ayurveda


Meillä Rollossa on yks paikka ylitse muiden ja sehän on tietysti Natural Beautyn luontaishoitola Valtakadulla! Tytöt Jaana ja Minna on huippu tyyppejä ja heidän hoitonsa saa joka kerta kuolan valumaan poskia pitkin (esim. sillointuolloin ja tällöin). Tyttöjen hoidot pohjautuvat mm. Ayurvedaan, johon joskus aikoinaan kävimme yhdessäkin koulutuksia. Nyt kuitenkin tyttöjen tiimi on saanut täydennystä suomen ensimmäisestä Ayurveda-lääkäristä. Pardaman Sharma toimii pääkaupunkiseudulla ja vierailee Natural Beautyssä noin kolmen kuukauden välein, tekemässä Ayurveda-lääkäri konsultointeja. Näin miehestä kerrotaan heidän omilla nettisivuillaan...

Pardaman Sharma CV
Pardaman Sharma on ensimmäinen BAMS-tutkinnon suorittanut ayurvedalääkäri Suomessa. Hän on tehnyt ayurvedakonsultointia, -hoitoja , -koulutusta ja toiminut joogaohjaajana omalla klinikallaan Helsingissä vuodesta 2005 lähtien.
Ennen Suomeen muuttoaan hän toimi yleislääkärinä Pohjois-Intiassa sijaitsevassa sairaalassa.
Pardaman on suorittanut:
 •  ayurvedalääketieteen yliopistotutkinnon Intiasta (Bachelor of ayurveda medicine and surgery 1998-2004).
 • joogaohjaajan koulutuksen 2006 joogagurulta Punesta, Intiasta.
Pardaman tutustui ayurvedaan jo lapsena, sillä hän syntyi ayurvedalääkäri perheeseen, jossa ayurveda on osa arkielämää. Hänen isoisänsä 1950-luvulla perustama klinikka toimii yhä hänen isänsä alaisuudessa. Intiassa ayurvedalääketieteen koulutuksessa opiskellaan rinnakkain sekä perinteistä ayurvedalääketiedettä että länsimainen lääketiede.

Suomeen Pardaman muutti 2005, jonka jälkeen hän keskittyi opiskelemaan Suomen kieltä toteuttaakseen haaveensa – levittää ayurveda tietoisuutta Suomessa mm. ayurveda luennoilla ja parantaa ihmisen terveyttä ayurvedan avulla.

Konsultointireissujen yhteydessä Pardaman on myös vetänyt Ayurveda- kursseja, jotta tämä tuhansia vuosia vanha elämän tiede, tulisi ihmisille enemmän tunnetuksi. Olin itsekki mukana kurssilla viime viikonloppuna ja totisesti oli mielenkiintoinen päivä. Vaikka aiemminkin olen opiskellut Ayurvedaa, niin jotenkin tuntuu, että vasta nyt alan hieman hahmottamaan kokonaisuutta. Myös oman perheen kokemukset (joista myöhemmin tässä tekstissä lisää) on antanut uskoa tähän asiaan ja sen toimivuuteen. Palkästään jo ajatus ruuasta ja siitä, että se mikä on hyväksi yhdelle ei välttämättä ole hyväksi toiselle, on perus asioita mitä ayurvedassa käsitellään. Olen tämän huomannut jo ennenkin ja mielestäni juuri tässä asiassa mennään pahasti metsään monien ruokavalioiden ja dieettejen suhteen.
 
Kurssilaiset
Ayurvedassa ajatellaan olevan kolme doshaa, minkä mukaan myös määritellään meidän kehotyyppimme. Doshat ovat;
 
 • vata (ilma)
 • vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta, hermoston sähköisistä impulsseista. Vata vaikuttaa myös tunteisiin ja aiheuttaa esim. hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta kipua ja vapinaa.
   
 • pitta (tuli)
 • vastaa aineenvaihdunnasta, ruuan muuntamisesta aineesta toiseen. Psykologisesti pitta herättää vihaa ja mustasukkaisuutta.
   
 • kapha (maa)
 • vastaa vakaudesta. Kapha tarjoaa aineilla fyysistä rakennetta. Kapha dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Psykologisesti kapha rauhoittaa. 
   
  Huonot elämäntavat, stressi, vääränlainen ravinto (tulisi syödä kehotyypilleen sopivaa ravintoa), saasteet, kehoon kertyvät myrkyt, unen puute jne. voi saada aikaan doshien epätasapainoa, mikä siis ilmenee sairauksina tai mielialan ongelmina. Näitä ongelmia voi hoitaa Ayurvedisin keinoin.
   
  Pardaman Sharma

  Tarkkaavaiset opiskelijat
  Voisi melkein sanoa, että Rovaniemellä on syntynyt eräänlainen Ayurveda buumi. Todella monet ystäväni ja tuttavani ovat käyneet Pardamanin vastaanotolla ja hänen ajat meneekin lähes saman tien, kuin ne tulevat nettiin varattaviksi. Useat ovat kertoneet uskomattomista tuloksista, joita ovat saaneet alettuaan noudattaa Ayurvedan ohjeita. Halusin myös jakaa meidän perheen kokemukset ja laitankin tähän loppuun kertomuksen meidän neidin tilanteesta, johon saimme apua Ayurvedasta. Kirjoitin tämän tekstin palautteena Surya Ayurveda hyvinvointikeskukselle.
   
  Iinan tarina,
   
  Iina on syntynyt 2005 syksyllä. Hänellä on aina sanottu neuvolalääkäreiden toimesta olevan taipuisuutta atooppiseen ihoon. Vauva-aikana ongelma ei ollut vielä kovinkaan suuri, mutta kun ikää oli tullut muutama vuosi, alkoi varsinkin talvet olemaan todella hankalat ihon suhteen. Jalat ja kädet olivat "punaisella ryyhkällä" kauttaaltaan. Pahimmillaan iho oli jopa arka ja verillä. Iina rakastaa vettä ja uimista. Suurin suru neidillä olikin se, ettei talviaikana pystynyt uimahallireissuja kuvittelemaan ollenkaan, ihon ongelmien vuoksi. Myös kouluiän lähestyessä sosiaaliset paineet oli silmin nähtäviä, kun neiti häpesi omaa ihoaan muiden seurassa. Kesät menivät suhteellisen hyvin, mutta talvet olivat todella hankalia.
   
  Olimme kokeilleet ihoon monia luonnontuotteita niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Joistakin oli apuakin (kuten koivuntuhkauutteesta), mutta pian hoidon loputtua, oireet alkoivat uudelleen. Iina on aina syönyt paljon luomuruokaa ja muutoinkin suunnilleen terveellisesti. Emme myöskään huomanneet yksittäisillä ruoka-aineilla olevan selvää syy-yhteyttä ihon ongelmiin. Olimme kokeilleet mielestämme kaikki mahdolliset pyykinpesuaineista mielikuvaharjoituksiin asti.
   
  Iina "räjähteli" herkästi, kun asiat ei mennyt toivotulla tavalla tai häneltä jotain kiellettiin. Vihan purkaukset oli todella suhteettomia meneillä olevaan asiaan. Joskus jopa kynän tippuminen lattialle, kesken piirtämisen, sai neidin raivon partaalle ja marssimaan pois paikalta tavaroita ja ovia paiskien. Mietinki jo, että onkohan se tosi, että meillä voi olla alle kouluikäinen teini-ikäinen. Iina kärsi myös päänsärystä, mikä vain paheni ja yleistyi koko ajan. Huomasin, että silloin kuin neitillä oli kova "kärtykausi" niin iho oli myös pahimmillaan samoin päänsäryt. Puhuimmekin asiasta, että viha näkyy ihossa, mutta eihän tyttö voinut vihanpurkauksilleen mitään vaikka kuinka yritti.
   
  Menimme Pardamanin vastaanotolle loppu syksyksystä 2012, kun Iina oli 7 vuotias ja juuri aloittanut koulun. Pardaman kertoi Iinan olevan tyypiltään pitta, joka oli epätasapainossa. Saimme yrttilääkkeiksi neemin ja triphalan. Aloimme myös noudattamaan ruokavaliota, mihin saimme Pardamanilta ohjeita. Ruokavaliossa suurimpia muutoksia oli banaanin ja tomaatin pois jättäminen. Kumpaakin noista Iina söi paljon päivittäin ja kirsikkatomaattia saattoi mennä jopa yksi rasia päivässä (pelkästään neidin suuhun). Myös marjoja koko meidän perhe söi paljon ja nämä myös jätettiin pois ruokavaliosta. Kaikki mausteinen myös karsittiin pois. Emme noudattaneet ruokavaliota pilkun tarkasti, koska esimerkiksi kouluruokaa on hankala säädellä. Iina kuitenkin nopeasti omaksui sen, mitä hän valitsee lautaselleen ja mitä ei. Itseasiassa tyttö oli tarkempi kuin äitinsä ja otti homman sydämmen asiaksi. Lupasimmekin hänelle, että kun iho paranee niin lähdemme jonnekkin kylpylään lomalle. Tämä oli aikamoinen motivaation kohottaja vesihullulle tytölle.
   
  Ei mennyt kuin viikko, kun yhden saunareissun jälkeen huomasin katsoa Iinan ihoa. Ihottuma oli kadonnut lähes kokonaan! Olin aivan mykistynyt! Tytön riemu oli tietysti suurin. Vähän aikaa tuosta eteenpäin, ei ihottumasta voinu enään huomata jälkeäkään. Huomasimme myös muutoksia Iinan mielenlaadussa, koska kiukunpuuskat vähenivät huomattavasti ja tyttö oli paljon iloisempi ja positiivisempi. Myös päänsäryt harvenivat.
  Hyvän muistutuksen tilanteesta ja ruokavalion tärkeydestä antoi joulun tulo. Yhtenä viikkona Iina joi paljon glökiä ja söi pipareita, joita hän todella rakastaa ja kuinkas ollakkaan. Ihottumat alkoivat tulemaan takaisin. Onneksi pian tajusimme, mikä tämän tilanteen aiheutti ja kun palasimme normaali ruokavalioon, niin ongelma poistui saman tein. Jännitin myös kovasti, että miten käy kun yrttilääkkeet loppuvat. Mutta jännitys taisi olla turhaa, sillä vaikka lääkkeet ovat olleet nyt muutamia kuukausia jo loppu, niin iho ja kaikki muukin on edelleen kunnossa. Ja nyt tiedän mitä tehdä ja mistä saada apua, jos oireita alkaa jälleen ilmaantuun.
   
  Muita positiivisia vaikutuksia olivat valkoisten talinäppyjen katoaminen silmien läheisyydestä. Myöskin keväällä koulutarkastuksessa Iinan näössä sanottiin olevan häikkää, mutta lopputalvesta kun asiaa alettiin tarkastamaan mahdollisia silmälaseja varten, niin tytön näkö olikin ihan normaali. Uskon, että Ayurvedalla on ollut osuutta asiaan.
   
  Ayurveda ja Pardaman on parantanut meidän pienen tytön elämänlaatua ja iloa huomattavan paljon, kuten myös muun perheemme. Voimme olla vain koko sydämmestämme todella kiitollisia tästä avusta mitä olemme saaneet!
   
  Joululomalla suuntasimme koko perheen voimin Kuusamon tropiikkiin ja voi sitä riemun määrää!!!
   
  Alla olevissa kuvissa tilanne pahimmillaan:
     Ja tässä tämän hetkinen tilanne =D


  Onko sinulla kokemuksia Ayurvedasta ja jos on niin minkälaisia? Mielelläni kuulisin muidenkin tarinoita ja kokemuksia =)
  

  4 kommenttia:

  1. Vau mikä vaikutus. En ole koskaan kuullutkaan ayuverdasta ja nin isosta vaikutuksesta.
   Asiasta toiseen,miksei Kiina-blogi enää töimi??

   VastaaPoista
  2. Anonyymi, Ayurveda on kyllä sellainen juttu, mistä kyllä kannattaa ottaa selvää =) Ihan hyviä perusopuksia löytyy kirjastostakin jo todella hyvin. Se on perinteinen Intialainen hhmmm... ehkä vois sanoa, että elämäntapa. Vaikka olen itsekkin sitä jonkin verran opiskellut, niin tuntuu että tietää asiasta vain pitaraapasun. Sen takia juuri tällaiset Pardamanin kaltaiset henkilöt on asiassaan niin osaavia, kun ovat siihen kasvaneet pienestä pitäen. Ja ainakin minä olen Ayurvedasta todella vakuuttunu näiden omien kokemusten jälkeen =D

   Kiitos myös, kun huomautit Kiina-blogin linkin toimimattomuudesta. En tiiä mikä siinnä oli vikana, mutta nyt pitäisi toimia =D

   VastaaPoista
  3. mielenkiintoinen mm. tuo sähköiset impulssit (Vata - maa )
   (selvästi omakohtaisia havaintoja -atooppisuus kun tuttu ilmiö )
   - Kiitos artikkelista : )

   VastaaPoista
  4. DottiR13 ole hyvä =D Kyllä Ayurveda on juttu joka vie mennessään, kun siihen tutustuu ;)

   VastaaPoista