keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Söisitkö 3 vuotta vanhaa pizzaa?

No minä en söis, mutta nyt näyttää pahasti siltä, että Yhdysvaltojen armeija joutuu syömään. Siellä on nimittäin haettu vaihtelua taisteluruokavalikoimaan ja pizza on ollut sellainen asia, mitä kovasti retkimuoniin on toivottu. Ja kun tarpeeksi asiaa tutkii ja kehittelee, niin eiköhän Amerikan maurit keksi pizzan, mikä säilyy vaadittavat kolme vuotta. Näistä uusista retkimuonista käytetään nimitystä MRE eli Meal Ready to Eat. Tästä uutisesta kertoi Tekniikka& Talous.

Kuva US Army

Kun kävin läpi artikkelissa kerrottuja valmistustapoja, niin yllätyin hieman. Odotin, että pizza olisi kyllästetty erinäisillä säilöntäaineilla, mutta sen sijaan (tai luultavammin sen lisäksi) oli kehitelty erillaisia menetelmiä mm. käsittelyssä joilla saadaan eri raaka-aineet säilymään. Tokihan sinne oli myös lisäilty sitä sun tätä ja positiivista kyllä, osa olivat luonnonmukaisia aineksia. Uskon tosiaan silti, että nuo artikkelissakin luetellut menetelmät ovat vain lisänä muiden tavanomaisten säilöntäaineiden lisäksi.

Noh, siitähän ei päästä yli eikä ympäri, että aikamoisen käsittelyn pizza käy läpi.  Prosessoidussa ruuassa tuskin on enään mitään "elävää" seassa. Eli vaikka armeijan vaatimus onkin, että jokaisen ruuan pitää sisältää 1300 kaloria, rasvaa ja natriumia niin eipä tuossa pizzapalassa varmaan mitään terveellistä ihmiskeholle ole. On varmaankin hankalaa kehitellä terveellistä ruokavaliota, jos ruoka-ainesten pitää säilyä kolme vuotta. Miettikääpäs itse, mitä kaapeistanne voisitte syödä vielä kolmen vuoden päästä.

Huoliskohan US armeija kuivattuja luomuomenarenkaita?

Onneksi oman ruokavalioni ei tarvitse koostua  kolmevuotta säilyvistä ruuista, vaan saan nauttia vihreitä asioita joka päivä. Kovasti nämä uutuus pizzat on artikkelin mukaan aiheuttanut "närästystä" myös US armeijan piirissä. Voi tosiaan kuvitella, että muoviin käärityistä muumiopizzoista tuskin saa samaa makuelämystä, mitä mehevästä ja tuoksuvasta pizzasta normaalisti pitäisi saada. Sen verran tämä uutinen alkoi kuitenki itseäni kiinnostamaan, että voisinpas tentata tätä muonitusasiaa Suomen armeijan edustajalta. Meiltä kun sellainen löytyy ihan saman katon alta.

perjantai 28. helmikuuta 2014

Luomuideointikilpailun voittaja!

Suuren suosion, kokonaista kaksi vastausta, saanut Luomuideointikisan voittaja on nyt selvillä! Vastausten määrä näyttää vain toteen sen asian, minkä kanssa täällä olevat asiantuntijatkin ovat painineet. On todella vaikeaa alkaa miettimään, miten parhaiten saisimme tämän luomustatuksen näkyviin. Ajatusleikki ei ole helppo. Hienoja ideoita kuitenkin syntyi näillä parilla vastaajalla. Kenties näitä pannaan vielä täytäntöön. Kiitos kovasti ideoista!


Koska toinen kilpailijoista on tuttuni ja muutenkin hieman etulyöntiasemassa tämän aiheen suhteen, niin päätin mielivaltaisesti palkita ensimmäisen vastaajan nimimerkillä jonahi. Sori Anu! Voin palkita sinut joskus muulloin, kun nähdään... Voisitko jonahi ottaa yhteyttä sähköpostilla, joka löytyy oikeasta inforeunasta . Laitan sulle lahjakorttia tulemaan palkkiona tästä haastavasta aivottelusta.

Tietysti jos jollain siellä lamppu syttyy vielä jälkijunassa, niin heittäkää toki kommenttia kehiin. Mie kyllä välitän niitä sitten eteenpäin.

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Mikromuovia kaikkialla!

Olen perinyt "muovikammon" äidiltäni. Meillä on aina ollut teräksisiä astioita ja puukauhoja. Liekkö hänellä ollut jokin sisäinen vaisto muovien haitallisuudesta, koska ennen vanhaan tutkimuksia aiheesta ei vielä ole ollut. Äiti on ollut monessa asiassa edellä aikaansa, niin kuin tässäkin asiassa.

Rakastan Lifefactoryn lasisia pullojani, joiden muoviosat ovat BPA/BPS ja ftalaatti vapaata.

Tänäpäivänä putkahtelee tutkimusta toisen perään, mikä saa minut surulliseksi. Muovien haitat alkavat näkymään jo lähes kaikkialla. Viimeisin kirjotus, jonka aiheesta luin, oli Suomen mehiläishoitajain liiton kirjoitus hunajaan liittyen. Saksalainen mehiläisalan lehti kertoi, että jopa hunajastakin on löydetty mikromuoveja.

Professori Gerd Liebezeitin löysi kaikista 19 näytteestä keskimäärin noin 90 muovihiukkasta. Useimmat purkit olivat Saksasta, mutta hunajaa oli myös Ranskasta, Espanjasta ja Meksikosta sekä Italiasta. Näytteet oli joko ostettu kaupoista tai suoraan tuottajilta.

Ymmärsin, että mikromuovit kulkeutuvat hunajaan ympäristöstä mehiläisten mukana. Meidän ympäristön "muoviintuminen" ei ole uusi asia, koska esimerkiksi merien kasviblanktonien on huomattu syövän paljon mikromuoveja, mitä meriin kulkeutuu useista eri lähteistä. Fleece-vaatteet ovat yksi mikromuovisaastuttaja, mistä olemme saaneet lähiaikoina lukea. Merien saastuminen muovilla on puhututtanut viime aikoina ja me Suomalaiset varsinkaan emme loista hyvässä valossa, jos katsotaan uutisointia merten roskamääristä. Aiheesta on tehty tutkimuksia merten ekosysteemille tarpeellisten pieneliöiden parissa ja tulokset eivät ole järin hyviä, kuten Luonto lehdenkin artikkeli kertoo.

Näitä mikromuoveja löytyy myös monista kosmetiikkatuotteista, kuten kuorinnoista ja hammastahnoista. Ja niin kuin kaikki tietävät, nämä kosmeettiset tuotteet joutuvat harmaavesistöjen mukana luontoon. Tais siis se osa, mikä ei imeydy sinun elimmistöösi ja verenkiertoosi. Esimerkiksi nämä mikromuovit ovat sellaisia, mitä ei vedenpuhdistusjärjestelmä pysty täysin suodattamaan. Jälleen siis yksi hyvä syy käyttää luonnonkosmetiikkaa!
Suomen mehiläishoitajain liiton kirjoituksesta löytyi hyödyllinen linkki Saksan ympäristönsuojelujärjestön Bundin listaukseen kosmeettisista valmisteista, missä on käytetty mikromuoveja. Osa on sellaisia merkkejä, mitä täällä Suomessa ei niin tunneta, mutta joukosta löytyy monta tuttuakin merkkiä kuten Elmex, Colgate, Nivea, Adidas, Clinique, Garnier, Neutrogena, Yves Rocher, Vichy, Maybelline, Maxfactor ja Body Shop. Katsohan ihmeessä, löytyykö sinun tuotteesi listalta. Saksalaisten tiedotteessa oli myös listattu mikromuovien inci-nimet, joten voit bongailla näitä nimiä tuoteselosteista, niin tiedät jättää ko. tuotteen kaupan hyllyyn:
PE Polyethylen
PP Polypropylen
PET Polyethylenterephthalat
PES Polyester (Polyester-1; Polyester-11)
PA Polyamid (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
PUR Polyurethan (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
EVA Ethylen-Vinylacetat-Copolymere
PI Polyimid (Polyimid-1)
ANM Copolymere von Acrylnitril mit Ethylacrylat/Copolymere von anderen Acrylaten



No mitä me voimme asian hyväksi tehdä? Tässä muutama aloitus vinkki, millä itsekkin pyrin minimoimaan ympäristön kuormitusta.

  • Siirry käyttämään luonnonkosmetiikkaa. Niissä ei ole sallittua käyttää muoveja tai muita ympäristöä kuormittavia aineita. 
  • Käytä ympäristöystävällisiä pesuaineita niin kodin puhtaudessa, vaatteissa kuin itsessäsikin.
  • Koita karsia muovisia astioita kettiössäsi ja muualla kodissasi.
  • Kiinnitä huomiota vaatteiden tekstiileihin ja suosi luonnollisia materiaaleja (esim. oma mielipiteeni on, että villa korvaa fleecevaatteet mennen tullen)
  • Pyri välttämään "kertakäyttö elämää" tavaroiden ja ruuan suhteen (monet pikaruuat pakataan muovipakkauksiin). Kierrätys kannattaa!

Minusta on hyvä, että näitä asioita tutkitaan ja mielestäni niitä ois syytä nostaa vielä enemmän ihmisten tietoon. Muutos tuskin syntyy parissa päivässä, mutta se olisi syytä kuitenkin tapahtua, koska muuten me olemme pulassa. Yksilönä vähin mitä voimme tehdä, on kiinnittää omiin kulutustapoihimme huomiota!

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Luomuideointi kilpailu!

Kirjotin viimevuonna pätkän valtakunnalisista luonnontuotepäivistä ja lopussa mainitsin sen erikoisuuden, että suurin osa Suomen pinta-alasta on luomukelpoista. 99,99% Lapista on luomusertifioitua aluetta ja nyt puhumme matsäkeruualueista, eli voisi kyllä oikeastaan sanoa, että koko Lappi. Kellään ei varmaankaan ole enään jääny epäselväksi, että tämä on ainutlaatuista ja ansaitsisi enemmänkin huomiota.

Eu:n luomumerkki elintarvikkeille.
Minuun otti yhteyttä Eija Vuorela 4H:n edustaja, taho joka tätä luomusertifiointiasiaa on vienyt kovasti eteenpäin. Hän pyysi minua ideoimaan, että millä muilla aloilla tällaista "Suomen luomustatusta" voisi käyttää hyväksi. Nythän tilanne on se, että luomun ajatellaan aina liittyvän elintarvikkeisiin tai hyvinvointituotteisiin. Eniten tätä keruualueiden luomustatusta varmasti hyödyntää tällä hetkellä marjateollisuus. Kuitenkin tätä faktaa voisi hyödyntää niin monella muullakin tavalla ja alalla. Tässä meillä olisi todellinen pohdinnan aihe ja pyydänkin nyt siihen myös teidän apuanne! Koitetaanpas hetkeksi irtautua luomulaatikostamme ja ajatella laatikkoa laajemmalle.

Nyt on aika julistaa ideointikisa!

Millä uusilla aloilla ja miten voisimme käyttää hyväksi luomusertifioituja Suomen alueita? Miten hyödyntäisimme parhaiten "Luomu Suomen" imagoa yritystoiminnassa tai muussa toiminnassa?

Kaikki hulluimmatkin ideat on tervetulleita ja tosiaan ajatelkaa nyt sen laatikon ulkopuolellekkin. Antakaa siis ajatuksen ja mielikuvituksen lentää. Missä asioissa, tuotteissa ja yrityksissä haluaisitta nähdä luomua hyödynnettävän tulevaisuudessa ja miten? Motivoinniksi vielä lausahdus Eija Vuorelan (4H Lappi) ja Rainer Peltolan (MTT Rovaniemi) esityksestä Mikkelissä aiheella Luomutuotteiden sertifiointijärjestelmä kehittyy:

87% of land area in Finland could be certified for organic production!

Nyt kun saamme aikaiseksi hyviä ideoita, niin ehkäpä muut läänit ottavat myös opikseen ja hankkivat omat keruualueensa luomusertifikaatin alle. Suomi on nyt Lapin ansiosta pinta-alaltaan suurin luomumaa. 23% maailman luomukeruupinta-alasta on apissa ja 1% muualla suomessa. Jos loppu Suomi ottaa mallia Lapista, niin tosiaan 87% Suomen pinta-alasta voisi olla luomuhyväksyttä. Ja kuinka siistiä ois se! Miettikääs!!!

Vastaus aikaa on 21.2.2014 klo. 24.00 asti. Ja jotta te olisitte mahdollisimman motivoituneita niin tokihan palkinto on luvassa parhaimmalle idealle, jonka valitsemme yhdessä 4H:n Eijan kanssa.


Palkintona on 40€ lahjakortti LapCreamin nettikauppaan!


Ideointi saa alkaa än yy tee NYT!!!

perjantai 24. tammikuuta 2014

Belugalinssi, uusi rakkauteni

Mikä on parasta elämässä? No ainaki hyvät ystävät! Nyt voin todellakin kiittää erästä heistä, nimittäin Tuijaa, joka tutustutti minut näiden ihanien linssien maailmaan.

Olen jo jonkin aikaa ollut aika kyllästynyt kaiken maailman linsseihin. Oikeastaan olen käyttänyt niitä ainoastaan keittoihin ja niissäkin aika pienissä määrin. Jotenkin onnistun saamaan linssit aina liian pehmeäksi mössöksi, jota ei ole kovinkaan mukava lisäillä esim. salaatteihin. Tuija on Terveysopisto Saluksen kouluttama ravintovalmentaja ja hyvä ystäväni. Nykyään on enemmän jo tapa, kuin sattumaa, että aina vieraillessani Tuijan luona eteeni tarjoillaan maittavia luomuksia raakakakkua, herkkusalaatteja, terveellisiä lounaita ja mitä milloinkin. Tuijaa voisi kutsua intohimoiseksi terveyskokkaajaksi ja eipä vissiin yllätys, että olen halunnut vierailla hänen luonaan jostain syystä aika usein. Mutta oli siis Tuijan ansio, että tutustuin belugalinsseihin ja löysin jälleen rakkauteni linssejä kohtaan.

Belugalinssisalaattia porofileellä.

Belugalinssit on helppo valmistaa, koska niitä ei tarvitse liottaa. Huuhtelu ja noin 20minuutin keittäminen riittää. Maun lisäksi ihastuin näissä belugalinsseissä juurikin myös siihen, että ne pysyvät kiinteän rapsakoina, eivätkä hajoa mössöksi. Myös tällä argumentilla Tuija minut linssiin tutustutti. Belugaa kutsutaan kasvissyöjän kaviaariksi, mutta uskaltaisin väittää, että tämä on jopa parempaa. Beluga linssi sisältää paljon proteiinia, joten se on hyvä ruoka kasvissyöjälle, jotta proteiinintarve täyttyisi.

Tokihan riensin kauppaan ostamaan pussillisen belugaa ja pistin hösseliksi. Mukailin Tuijan tekemää reseptiä, mikä muuten löytyy myös Vesalan luomukaupan blogista. Laitoin ihan hintsusti punasipulia ja raastoin juustohöylällä hieman porkkanaa sen sijaan. Myös valkosipulin jätin pois, koska tarjoilin tätä myös lapsille ja he eivät ole kovinkaan sipuleiden ystäviä. Marinaadin oliiviöljyn tilalta käytin camelina öljyä, koska muuta ei sillä hetkellä kaapissa ollut. Paistoimme myös poron filettä, jonka lisukkeena söimme belugasalaattia. Vai olikohan se pikemminkin niin päin, että söimme belugasalaattia porolisukkeella. Lapsille nämä linssit ei ihan ensisilmäyksellä avautuneet varmaankaan oudon ulkomuodon takia, mutta väsytystaktiikka on paras taktiikka, eikös!

Seuraavana päivänä söin belugasalaattia lounaaksi ja lisäsin siihen vielä avokaadon. Ripaus herbamarea päälle ja voisin sanoa, että parempaa lounasta saa hakea.

Avokaadoa ja belugaa.
Kiitos siis Tuijalle ihanista makuelämyksistä ja tiedoksi, että häntä kannattaa seurata myös facebookissa tai vierailla nettisivuilla. Vaarana on bongata herkullisia reseptejä tai muuta hyvää infoa terveelliseen ruokailuun ja elintapoihin liittyen.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Luomu hedelmäsnacks

Uusi vuosi ja uudet kujeet... tavataan sanoa!

No se kyllä pitää paikkaansa myös Kansanparantajan perillisen hommissa. Tämä vuosi tulee olemaan erittäin työntäytteinen, mutta samalla varmaankin kiinnostavin ja jännittävin vuosi ikinä. Kuten ehkä olette huomanneet, niin uuden blogikirjoitusajan löytäminen on ollu hieman haasteellista. Ennenhän aloitin kirjoittamisen aikaisin aamulla, kun lapset lähtivät päiväkoteihin. Nythän tilanne on se, että pääsen omiin hommiini vasta klo 8.20 jälkeen, kun taksi on hakenut lapset kouluun ja eskariin. Eli noin 1.5 tuntia työaikaa katosi aamuhässäköihin. Uuden vuoden lupauksena, olenkin antanut itselleni kunnon aikatauluremontin teon. Blogin kirjottamiseen varattu aika sisältyy tuohon aikatauluremonttiin. Haluan siihen ehdottomasti panostaa, varsinkin kun tiedän tulevan vuoden tuovan hyviä juttuaiheita *salaperäinen hymy*

Mutta asiaan siis... Tämäkin vuosi alkaa kevyesti tuotebongauksella! Herkkusuut varsinkin kuulolle...




Kyseessä on Tanskalaisen firman valmistamat hedelmäsnacksit, joista käytän nyt nimitystä karkki, koska minusta nämä on ihan rinnastettavissa hedelmä karkkeihin. Tuote on luomutuotettu, mistä tietysti isoa plussaa. Löysin nämä namuset Rovaniemen Prisman luonnontuote/rusinahyllyjen paikkeilta. Hinnan olen näemmä osannu hukata jonnekkin, mutta ihan halpoja nämä namuset ei kuitenkaan ollu. Koitan metsästää hinnan jostain ja päivitän sen sitten tänne (muoks! Rovaniemen Prismassa pussi makso 1,89€ eli ei oikeastaan niin paha hinta mitä muistelin).
Olen kokeillu aika monia luonnollisia karkkivaihtoehtoja niin lapsille, kuin itsellekki ja nyt tuli ekaa kertaa -NAM- kokemus! Mieleen näistä tulee ehkä eniten omatekemät marjanahkat, joita valmistetaan mehustusjätöksistä. Erona vaan, että Frugin karkeista puuttuu sattumat ja siemenet. Snacks karkit ovat myös ihanan pehmyitä eikä ollenkaan sitkeitä, joten ne soveltuvat myös pienemmällekkin napostelijalle.

Plussaa tuote saa myös ehdottomasti siitä, ettei siihen ole lisätty mitään ylimääräistä. Ei lisättyjä väriaineita, säilöntäaineita tai muuta skeidaa. Tuotteeseen ei ole lisätty edes sokeria, mitä muuten nykyään tungetaan lähes jokaiseen ruoka-aineiseen (lukeiseppas uutinen sokerista, joka rinnastetaan jo tupakkaan). Namut sisältävät ainostaan luonnostaan marjoissa ja hedelmissä olevia sokereita ja se on todellakin riittävä makeuttaja tähän tuotteeseen. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua sillä, että tuote olisi täysin terveellinen, koska ravintosisällöstä näkee, että sokeria todellakin on tuotteessa paljon vaikkakin on siinnä luonnostaan. Eli ei näitäkään herkkuja kannata syödä kuin karkkipäivinä. Monesti ihmisille tulee harhakuva, että jos tuote on luomua ja luonnollista, niin se on automaattisesti terveydelle hyväksi ja näinhän asia ei tietystikkään ole. Tarkkana siis...



Vierailin firman sivuilla ja tykkäsin kovasti. Vaikkakin suhtaudun hieman ristiriitaisesti siihen, että tuotteita myydään lapsille esim. Disneyn brändejä avuksi käyttäen, niin on piristävää nähdä, että tätä keinoa käyttävät nykyään myös luomutuotteita tekevät tahot eikä pelkästään moskantuottajat. Vaikkakin firman kaikkia tuotteita ei voi missään tapauksessa sanoa terveellisiksi, niin minusta suunta on kuitenkin parempaan. Käytetään luomuraaka-aineita ja mietitään hieman, että millaisia lisäaineita, sokereita ja väriaineita herkuissa käytetään. Lapsille on niin paljon myytävänä sontaa kaupoissa, että välillä ihan mietityttää, kuinka me aikuset viitsitään. Teollisesti tuotettua halpaa moskaa myydään ajatustusta sen kummemmin vaivaamatta. Tai kyllähän ne tuottajat ajattelee...nimittäin rahaa.

Fakta on myös se, että kuluttajat määräävät tarjontaa. Eli se, mitä me valitaan kaupasta ostaa, määrää myös markkinoita. Selvästi luomu- ja lisäaineettomien elintarvikkeiden puolella on tähän kysyntään alettu vastaamaan ja on erittäin ilahduttavaa löytää tällaisia merkkejä. Varsinkin kun siihen ulkoasuunkin aletaan panostamaan. Lapsiin sillä varsinkin on iso merkitys, että myydäänkö tuote ruskeassa paperipussissa vai iloisessa laatikossa, missä on prinsessoja, Star Warsia tai Salama autoja. Ja kovasti olenkin näitä terveellisempia vaihtoehtoja markkinoille kaivannut.


Olen sitä mieltä, että nipottaminen on verenpainetta nostattavaa ja meillä herkutellaan aina silloin tällöin. Joskus luonnollisesti ja toisinaan vähemmän. Luomu hedelmäsnacksit on todella tervetulleita meidän namisteluhetkiin. Onkohan kellään teistä näistä kokemuksia?

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kamat kiertoon Narkauksessa!

Vietimme tuossa syksyllä ensimmäistä Kamat kiertoon päivää. Laitan liitteenä tekstin, jonka kirjotin tästä päivämästä Rovaniemen kylät- lehteen. Vinkkinä muillekkin kylien touhuajille...


” Meillä on joka paikka täynnä turhaa kampetta ja rojua!”. ” Sama homma ja ei millään kerkiä kaupunkiin asti viemään kirppari pöydälle. Nuita vois vaikka ilmaseksi antaa, jos vain joku tulis ottaan!” Tällaisesta kahden naisen dialogista lähti idea tapahtumalle, mihin kaikki saavat tuoda itselleen jo tarpeetonta, mutta kenties jollekkin muulle tuiki tarpeellista tavaraa, vaatetta tai rompetta. Siispä 28 syyskuuta vietettiin Narkauksen kylätalolla ensimmäistä Kamat kiertoon- tapahtumaa, joka oli todellinen menestys. 




Luokkahuoneen puolella oli ilmaiseksi jaettavat tavarat ja salin puolella pidettiin kirpputoripöytiä. Narkauksen lasten puuhakerhon hyväksi myytiin kahvia, pannaria ja arpoja. Tästäkin saatiin lasten iloksi kasaan huikeat 301€. Ulkona oli myös romunkeräys lava, johon sai ilmaiseksi tuoda kierrätettävää. Lava näytti päivän päätteeksi mukavasti pursuavan vanhoja jääkaappeja, rautaromua ja tavaraa.





Hieman meitä järjestäjiä alkuun jännitti, että miten tällainen uusi tapahtuma otetaan vastaan. Turhaa oli kuitenkin jännittäminen ja iloksemme osallistujia oli kaikista Ranuantien alueen kylistä. Vastaanotto oli todella positiivinen. Selvästi tällaiselle, kaikille sopivalle hyvän mielen tapahtumalle, on ollut tarvetta kylillä. Kyläläisten mukaan Narkauksen kylätalolla on lähiaikoina ollut vain yksi tapahtuma, mikä on vetänyt yhtä paljon porukka ja sehän on tietysti hirvipeijaiset.

Selvästi eniten annettavien joukossa oli vaatteita. Myös leluja, laukkuja, kenkiä ja monia muita aarteita oli annettavien joukossa. Voisi luulla, että ilmaiseksi jaettava tavara on jo nuutunutta ja parhaat päivänsä nähnyttä, vaan toisin oli. Voi niitä onnellisia ilmeitä, kun itselleen tarpeellisia aarteita löytyi kassien seasta. Lapsilla oli ensin vaikeaa käsittää, että leluja sai ottaa ilman. Sen kun otat sen mikä miellyttää. Unohdetut nallet, autot ja monsterit saivat uuden elämän uusissa leikeissä.

Jos jollakin jäi mietityttään, että mitä tapahtui kaikille paikanpäälle jääneille vaatteille ja tavaroille, niin ne lastattiin kuomukärryyn ja toinen järjestäjistä vei ne Pöykkölään äitinsä pihalle. Sitten vain facebookin Rovaniemen roskalavalle (ilmaiseksi annettavien asioiden ilmoitussivusto) viestiä ja sankoin joukoin kävi väkeä vielä penkomassa jäämistöä. Näin ollen täysi kuomukärryllinen saatiin kierrätettyä tarvitseville ja vain pari hassua pikku pussukkaa jäi vietäväksi Konttiin. Itse voisin todeta, että tämä kierrätyspäivä oli niin onnistunut, kuin se vaan olla ja voi.

Positiivisesta palautteesta innostuneena ja varmaan ilman sitäkin, me jo päätimmekin julistaa Kamat kiertoon- tapahtuma perinteeksi. Varautukaahan siis ensi syksynäkin tulemaan paikalle tapamaan tuttuja ja tuntemattomia, tuomaan ja viemään kamaa kiertoon. Ja eiköhän me myös keksitä jotain uutta kivaa seuraavalle kerralle. Kiitoksia kaikille ihanasta päivästä ja ensi vuonna uudestaan pannaan Kamat kiertoon!





Herkkuja oli monenmoisia, niin kahvilan puolella, kuin arvonnassakin.

"Luovuttajia" ja myyjiä oli niin paljon, että osa jäi suosiolla ulos kärryineen.

Ja lava täyttyy!
Kierrätyslava sai paljon kiitosta kyläläisiltä.


Ihanaa oli ja ensivuonna uudestaan uusin kujein!