tiistai 17. toukokuuta 2011

Luomu sanalla ratsastusta

Minua on alkanu viimeaikoina entistä enemmän ärsyttään Luomu sanalla ratsastelu. Kauppoihin on alkanu putkahteleen, jos jonkinmoisia "luomu" tuotteita, jotka sitten tarkemman tarkastelun jälkeen sisältävät kirjavan kattauksen säilöntäaineita. Isot firmat on huomannu markkinaraon, jota käyttävät näköjään häikäilemättömästi hyväksi. Kaikken törkeimmin tämä näkyy mielestäni lihatiskillä. On luomu metukkaa, nakkeja ja makkaroita... ja kaikissa näissä näittäisi olevan vähintään E250 natriumnitriittiä, joka muodostaa mm. karsinogeenisiä yhdisteitä.

Luomu meetvursti, he he. Riittääkö suomen luomulihatarjonta näihin tuotteisiin, vai onko se ulkomaan tuontia?

Lisäaineiksi luokitellaan sellaiset aineet, joita lisätään tuotteeseen. Eli niitä ei löydy siitä luonnostaan. Täytyy silti muistaa kaiken tämän E- koodi hässäkän keskellä, että kaikki E- koodeilla merkityt aineet eivät ole terveydelle haitallisia. On olemassa ainesosia, jotka on lueteltu E- koodein, mutta ovat turvallisia luonnon aineita, esimerkkinä vaikka E300 Askorbiinihappo joka on C- vitamiini. On todella hankalaa olla vastuullinen kuluttaja nykypäivänä, jos et halua kulkea kaupassa kirja kourassa. Helpointa lieneen on luottaa pelkistettyihin raaka-aineisiin ja tehdä ruoka alkuperäisistä raaka-aineista. Mutta siinnäkään et voi olla liian sinisilmäinen, vai mitä oletta mieltä tästä...


Kyseessä on X-tra sarjan karjalanpaisti, jonka pitäisi siis olla, hmmm... lihaa? Siis pelkkää lihaa ilman mitään marinadimössöjä... Miten ihmeessä "pelkkä liha" tarvitsee seitsemän eri lisäainetta??? Vaikkei kaikki ylläolevista lisäaineista olekkaan haitallisia, niin silti ihmetyttää kovasti niiden määrä. Eli ollaanpa tarkkana myös niiden ostosten kanssa, joiden ensi silmäykseltä luulisi olevan "aitoja". Sääntö ostaa mahdollisimman vähän prosessoituja ja käsiteltyjä raaka-aineita pätee varmasti parhaiten, jos haluat syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa.

Olen huomannu itselläni käyneen niin, että oma ostoskorini on alkanut vaeltuun ja vaeltuun. Löydän aina vaan entistä vähemmän ostettavaa normi marketista vaikkakin luomutuotteiden määrä on niissä ollut kasvussa. Kohta ostokseni taitaa rajoittua siihen HEVI osastolle luomu hyllyihin. Olen todella harmissani, että Rovaniemellä on se tilanne, että joudut rampaamaan monessa eri kaupassa, jotta saat kaiken tarvitsemasi L A A D U K K A I N A tuotteina. HEVI osaston tuotteita löydät jos jaksat rampata, mutta mitenpä on lihan laita? Jos olet lihansyöjä Rovaniemellä, etkä metsästele itse ja haluaisit syödä luomu lihaa, miten kävisi? Söisit jauhelihaa joka päivä!. Nam? Yök!
Olen onnekkaassa asemassa, kun ympärilläni on metsähenkistä porukkaa ja löytyypä vielä tilallisiakin. Toivon kovasti, että tulevaisuudessa olisi tilanne sellainen, että jokaisella olisi mahdollisuus halutessaan syödä luomusti kaikin puolin, ilman kovaa vaivan näköä.

Luomu kanaa on melkein mahdotonta saada. Liekkö tämä tila Yläneeltä ainoita Suomessa

Olen onnellinen tulevasta kesästä, nimittäin aion hyödyntää kesän antimia toivottavasti vielä tehokkaammin, kuin viimekesänä. Jospa näillä varastoilla voisi korvata monia kaupan tuotteita. Haaveilen edelleenkin, että voisin joskus kasvattaa omat kanaseni ja munaseni itse. Pihalla voisi käyskennellä lampaita metsää ja rantaa kunnossa pitämässä, niin kuin aina ennenki oli. Vaikka eläin päätyisikin ravinnoksi, voisin olla varma siitä, että se on elänyt onnellisesti.

Haaveilua, kesää ja luontoa odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti