maanantai 5. syyskuuta 2011

Sadonkorjuuta

Syksy tulla kohistellee ja sadonkorjuun aika on parhaimmillaan. Täällä alkaa puolukat olemaan kypsiä ja sieniäki on mummo käyny poimimassa. Omalta kasvimaalta ollaan saatu jo kivasti satoa ja kohta koittaa aika putsata "pöytä" kokonaan. Punajuuret, porkkanat ja nauriit odottavat poimijoitaan...Yleensä ylläluetelluista kasveista käytetään vain nämä juures osat. Kuitenkin myös kasvien kaalit sisältävät todella paljon ravinteita ja lisäksi ovat todella hyvän makuisia. Olenki jo vinkannu, että mm. porkkanan kaalia voi hyvin käyttää vaikka salaatin seassa. Kuivattuna sitä voi myös laittaa oikeastaan mihin vain kekkasee; keittoihin patoihin, smoothiesiin jne... Kekkasin tässä eräänä iltana, kun en millään raskinu heittää hyviä porkkanankaalia kompostiin, seuraavanlaisen jutskan.


Eli pistinpäs keittiösakset laulamaan ja silppusin koko naattikasan pusseihin. Sitten vaan pussit pakkaseen. Tarkoituksena on heithäyttää talven pimeyden keskellä hieman vihreää smoothien sekaan, tuomaan kesän energiaa. Samalla tavoinhan olen tehny myös pinaatille.

Keräsinpäs tuossa vähän parsakaalen lehtiäkin ja kunhan saan kokeiltua erään reseptin ja sen toimivuuden, niin voin jakaa sitä ehkä teillekkin. Meidän ruuat ovat lähiaikoina olleet aika yksinkertaisesti valmistettuja, joten hieman on sisäistä kokkia ja kokeilijaa alkanu himottaan uudet reseptit. Kokkaus on mulla ainaki semmonen aaltoileva intohimo, joka välillä iskee ja toisinaan uusia inspiraatioita saapi odotella. Jos nyt sitten olisi taas kokkausbuumin vuoro...

Ja pakko vielä hehkuttaa syksyn tuloa, ku se vaan on NIIN siistiä! Pimenevät illat, ruskan värit, raikas ilma ja ne aamukasteet...huh!


2 kommenttia:

  1. Santamuksen Matti Korvaa lainaten: parasta aikaa on parasta aikaa. Ja se on ehdottomasti nyt. Kiitos porkkanannaattivinkistä!

    VastaaPoista
  2. TuijaK: totisesti on kyllä hyvin sanottu, he he =D tuota on ehkä pakko lainata joskus itsekki. Kiva jos naatitki menis hyötykäyttöön, ne ku on niin oivaa tavaraa...

    VastaaPoista