tiistai 25. lokakuuta 2011

Luomun kahdet kasvot- Lapparissa

Voihan ärrinpurrin, ku oli Lapparissa taas tännään sellanen kirjotus, että olisin halunnu olla ite paikalla vääntämässä rautalankaa!!! Juttu oli nimellä "Luomun kahdet kasvot". Jutussa kysyttiin samat kysymykset Mikko Rahtolalta (Luomuliiton luomuasiantuntija) ja Jussi Tammisolalta (kasvinjalostuksen dosentti Helsingin yliopistosta). Siinnä sitten kumpikin sai perustella omia näkemyksiään.


On se kumma, että vaikka nykypäivänä on jo niin paljon tieteellistä tutkimusta luomun eduista, niin joku asiasta mitään (selvästi) tietämätön voi väittää sen olevan rituaaleja, harhaluuloja, uskomuksia ja huijausta. Sanoipas herra dosentti, kasvikunnan olevan johtava myrkkypesä! Onhan niitä kemikaalejakin mitkä on ihmisille tappavan myrkyllisiä, EIKÄ NIITÄKÄÄN IHMISTEN TARVITSE SENTÄÄN SYÖDÄ!!! Huoh!

Se, että voisiko luomulla ruokkia koko maapalloa, on minullekkin kysymysmerkki, enkä osaa tuohon ottaa sen paremmin kantaa. Minun mielestä on kuitenkin hullua se asettelu, mihin tällä hetkellä media vetää luomua ja "normaali tuotantoa. Miksi pitäisi olla joko tai? Miksei luomutuotanto voisi kulkea ja kehittyä "normaalituotannon" rinnalla? Miksi jomman kumman pitää olla toista parempi? Eikös se ole niin, että me kuluttajana teemme sen päätöksen, kumpaa tykätään käyttää ja mistä syystä. Kumpaakin tuotantotapaa on syytä tutkia ja kehittää. Tällä hetkellä luomu on ainakin vakuuttanut minut puolelleen, eikä vähiten oikeiden tutkimustulosten takia.

Lapparin jutussa ensimmäinen kysymys näille herroille kuului; Onko luomuruoka terveellisempää kuin "tavallisesti" tuotettu?
Ne jotka haluaa lukea, mitä herrat siihen vastasivat, niin hankkikaa tämän päivän Lapin Kansa käsiinne. Halusinki kertoa teille taannoisesta keskustelusta Iskelmäradio Rovaniemen tiloissa, joka liittyy kysymyksen mustalla korostettuun sanaan. Pohdimme nimittäin radion porukan kanssa luomuasioita edestä ja takaa. Timo Tapaninen (myyntipäällikkö) siinnä heitti sitten ilmaan mielenkiintoisen ajatuksen siitä, että eikös sanamerkitykset luomu ja normaalituotanto ole hieman nurinkurisia? Eikös nimen omaan luomutuotanto ole sitä normaalituotantoa ja alkuperäistä viljelytapaa (mitä on toteutettu suurimman osan siitä ajasta, kun me apinasta polveutuneet ollaan osattu jotain viljellä ja kasvattaa). Sitten puolestaan tehotuotanto olisi sitä kemikaalituotantoa. Vilkas ajatuksen vaihto johti lopulta siihen, että joku heitti kysymyksen; "jos kaupassa olisi vierekkäisissä korissa banaaneita, joista toisessa lukisi normaali banaani ja toisessa kemikaalibanaani, niin kumpaa banaania ostaisit?" Kärjistetysti asian voi ajatella tällä tavallakin, eikö?

Samainen dosentti Jussi Tammisola vieraili taannoin A- talk ohjelmassa, puhumassa luomusta. Voisin sanoa pari henkilökohtaista mielipidettä kyseisestä ihmisestä, mutta jääköön kuiten sanomatta. Jos et ole kattonu kyseistä pätkää, niin suosittelen. Esitysaikaa on vielä 12 päivää jäljellä. Keskustelu lähentelee kyllä milestäni farssia, mutta on ehdottomasti katsomisen arvonen. Voisin vielä sanoa, että luomuilijat vei milestäni -tässä vertailussa- homman kotiin 10-0. Ohjelma löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. luin itsekkin aamulla lehteä ja huomasin kyseisen jutun. meinasi mennä smoothiet väärään kurkkuun kun pisti vihaksi Jussi Tammisola!

    VastaaPoista
  2. Hih, koitahan anonyymi olla tukehtumatta ;) Minun reaktio on lähinnä silkaa hämmennystä siitä, että miten ihmiset voikin olla eriä mieltä asioista. Varsinki tuota A-talkin ohjelmaa ja Tammisolan kommentteja, ei voi muuta kuin hämmästellä ja hieman hihitelläkki =)

    VastaaPoista