perjantai 28. lokakuuta 2011

Nautiskelua Kemijärvellä

Olin tuossa edellisessä kuussa Kemijärvellä kouluttamassa kaksi päivää Luonnontuotteita Itä-Lapista koulutushankkeen opiskelijoille. Ensimmäisenä päivänä paasailin hieman teoriassa ja kertoilin omasta toiminnasta. Iltapuolesta homma sitten näytti tältä...

Uutoksina siankärsämö ja mesiangervo...

ja mitäs tässä puuhaillaan?...

tuloksena tämän näköstä mömmöä?!

Mömmö oli hunajaa ja koivunlehteä, josta teimme aivan ihania kasvohoitoja.

uutoksista puolestaan teimme rentouttavia jalkakylpyjä.

Koko homma siis näytti lähinnä tältä...Kaikki saivat vuorollaan olla hoidettavina ja hoitajina. Kaikilla tuntui olevan oikein ihanaa ja hoitajat pitivät hoidettavista oikein hyvää huolta.
Mutta ei siinnä vielä kaikki hemmottelu...Pienten esivalmisteluiden jälkeen, oppilaat saivat vielä kylvettää toisensa turvesaunassa.


Turvesauna on aivan ihana! Jokin alkukantainen riemu nousee syvältä sisimmästä, kun pääsee sotkemaan ihan luvan kanssa. Se naurunkilkatus mikä turvesaunasta aina kuuluu, on varmaanki yhtä terapeuttista kuin turpeen vaikutus muutenkin. Jos nauru pidentää ikää, niin turvesaunojat varmasti elää vuosikymmeniä pidempään!

Seuraavana päivänä oppilaat jaksoivat olla heti aamusta pirteänä vaikka hoitosessiot venyivätkin aika myöhään. Päivän ohjelmissa oli saippuan tekoa.


"tarkkana... mites sen lipeän kanssa toimittiinkaan..."

Saippuoita tehtiin koivusta...


Maarianheinästä...


Ja turpeesta tervan kera, josta valitettavasti ei ole ainuttakaan kuvaa. Myös valmiit teokset ja tekovaiheesta on kuvat jääny räpsimättä, kun opettajaa pidettiin kiireessä. Saippuanteko on mielenkiintosta ja aina löytyy yllättäviä muuttujia, niin kuin nyttenkin saimme kokea, koivusaippuan kohdalla. Eteerinen öljy, kun käyttäytyikin ihan erilla lailla, kun olisi pitänyt. Mitään kovin pahaa damagea ei kuitenkaan syntynyt ja koivusaippuakin saatiin muottiin. Saippuat jäi oppilaiden hellään huomaan kypsymään ja pitääkin muistaa kysellä, mitä niille kuuluu. Käsin tehty saippua saa kypsyä vähintään kuukauden, ennen kuin se on valmis käyttöön. Ja on niin kuin naiset; paranee vanhetessaan!

Kiitos Kemijärveläiset, että sain viettää teidän kanssa kaksi ihanan vaihtelevaa päivää! Vaikka te teitte hoitoja niin reissu oli minullekkin yhtä NAUTISKELUA <3

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia itsellesi, että tulit opettamaan meitä. Hauskaa oli ja opittuakin tuli vaikka mitä. Koivusaippuakin voi hyvin. :)
    terveiset täältä kemijärveltä.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, oli mukavat päivämät totisesti! Teillä tuntuu olevan todella kiva koulutus ja porukka kasassa. Tsemppiä ja ihania hetkiä myös loppuajalle =)

    VastaaPoista