Minulta on kyselty pakurikäävästä ja, että mihin sitä käytetään. Pakurikääpä on saanut lähes Superfoodin maineen, josta suurin osa on varmaankin Jaakko Halmetojan ansiota. Hän on saarnannut sen puolesta urheilijoille ja terveydestä kiinnostuneille ihmisille.
Pakurikääpä on lahottaja sieni, joka esiintyy lähinnä koivussa, mutta myös muista lehtipuista sitä saattaa joskus löytää. Pakurikääpää on käytetty kautta aikojen, ja niin kuin edellisessä postauksessa mainitsin, on sitä käytetty varsinkin Venäjän ja Siperian alueilla. Käävästä keitetty tee, taitaa olla kaikkein yleisin käyttötapa, mutta onpas kääpää käytetty myöskin kahvin korvikkeena. Jotkut sanovatkin sen muistuttavan maultaan paljon kahvia. Pakurikäävällä on parannettu aikoinaan mm. syöpää, diapetestä, vatsakatarria ja muita vatsan ja suoliston ongelmia.
Pakurikääpä, on äitini mukaan, ollut kovassa käytössä ennen sotia. Sodan jälkeen se on täysin unohdettu, ennen tätä uutta "Superfood villitystä". Nyt sitten viranomaiset ovat tosiaan ihan ihmeissään "uuden" elintarvikkeen saapumisesta markkinoille. Itse olen sitä mieltä, että yksikään tutkimus ei ole pahitteeksi ja toivon, että pakurikääpää saa pian taas myydä elintarvikekäyttöön. Niin ja omaan käyttöön keräämistähän ei ole mitenkään kielletty (niille tiedoksi, jotka pakurikääpää onnistuvat löytämään, huoh...)
En ala sen enempää pakurikäävän ominaisuuksista kertomaan, koska Jaakko Halmetoja on tästä aiheesta jo tehnyt todella laajan jutun omaan blogiinsa. Kaikki asiasta enemmän kiinostuneet saavat todella kattavan infopaketin sieltä.
Niin ja edelleenkin peräänkuulutan kaikkia niitä Lapin ihmisiä, jotka tietävät jonku joskus löytäneen pakurikääpää näiltä leveysasteilta.
Mihin Lappi rajataan. Ainakin Posiolta ja Kuusamosta löytyy suht helposti pakuria. Rämeiköt ja soiden laidat kasvavat kurjan näköistä koivua. Katse vaan marjamättäistä koivunrunkoihin.
VastaaPoistaAnonyymi: kiitos paljon. Tämä bloggaus olikin sen verran vanha, että olen saanut viritettyä oman pakurisilmäni bongaus asteelle. Löysinkin tuossa appiukon metsästä oikein kunnon pakuriesiintymän, joten nyt voin olla ihan huoleti seuraavien vuosien pakurinsaannin vuoksi. Todella hyvä vinkki nostaa katse marjamättäistä koivurunkoihin, voi auttaa huomattavasti, hih =D
VastaaPoista