torstai 25. lokakuuta 2012

D-vitamiini petos?

Törmäsin tänä aamuna Yle Akuutin uutiseen, mikä sai minut jälleen kerran hämmästymään ja jopa vihastumaanki. Suosittelen lukemaan artikkelin. Asia koskee erittäin ajankohtaista ja paljon puhuttua D- vitamiinia. Artikkelin otsikko kuului näin...

"Iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä sitä määrää D-vitamiinia, mitä tuoteseloste lupaa, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksista."


Ok, voin sanoa, että täysin yllätyksenä tämä asia ei tullu, mutta ihan näin suureksi en tätä ongelmaa uskonut. Tutkimuksen mukaan lähes 50% tutkituista valmisteista sisälsi pienemmän määrän D-vitamiinia, mitä luvattiin. Aika hurja määrä minun mielestä. Ja mikä parasta, osassa D- vitamiinivalmisteita ei ollut kyseistä vitamiinia lainkaan! Siis ei lainkaan!

Kuva täältä.
Siinnä, että ostaako tuotteensa apteekeista, luontaistuotekaupoista tai verkkokaupoista ei ollut eroja, vaan kaikista myyntipisteistä löytyi huonoja ja hyviä tuotteita. Öljypohjaisia tuotteita tässä tutkimuksessa ei oltu vielä käsitelty, mutta artikkelin mukaan ne ovat seuraavaksi tutkimuksen alla.

En nyt paneudu ikuiseen väittelyyn siitä, että mikä olisi oikea annos D- vitamiinia päivässä. Sen voin sanoa, että meidän perhe käyttää yli suositusrajojen... ja runsaasti yli. Löysin vanhan postaukseni aiheesta, jossa uhosin nostaa päiväannostuksia. Näin olen tehnykki ja nykykäyttö on reilusti yli tuon vanhan postauksen määrien. Se mikä kuitenkin on todella valitettavaa, niin meidän D-vitamiini löytyy tutkittavien listalta, eikä tosiaankaan hyvältä kantilta!!!Koitin hakea postausta tästä tuotteesta, mutta ilmeisesti en sitä sitten aikomuksistani huolimatta ole tehny. Hyvä niin, koska nyt tulee noottia! DLux merkkisen vitamiinin on valmistuttanut Terveyssiskot ja tuote tehdään Isossa-Britanniassa. Tuotteessa ilmoitettu D-vitamiinin määrä on 75mikrogrammaa, mutta Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tuote sisältää kyseistä vitamiinia vain 37,1 mikrogrammaa. Eli pikaisella laskutoimituksella tuote sisältää 37.9 mikrogrammaa vähemmän, mitä antaa etiketissä luvata. Eli melkein 50% vähemmän tavaraa, mitä pitäisi olla!

Tuotetta saa Ruohonjuuri kaupoista ja meiltä täältä Rovaniemeltä luontaistuotekaupasta (koska olen itse sitä sinne pyytänyt). Käytän tätä lapsilla (itse käytän eri valmistetta, mitä ei listalta löytynyt), koska he ovat tykänneet piparmintun makuisesta ja suuhun suihkutettavasta tuotteesta (suihke on paljon jännempi, kuin joku tabletti). Tuote on myös luonnollinen ja lisäksi vegaani. Tämähän olisikin ollut liian hyvää ollakseen totta! Harmittaa niin pirusti, kun olen kaikenlisäksi tätä tuotetta suositellu monille ystävillekki. Ainoa oikea tapa toimia on tietysti ottaa yhteyttä valmistuttajiin elikkäs Terveyssiskoihin. Nimittäin allekkirjoittanut ei ainakaan aijo jättää asiaa tähän. Suosittelen teille muillekki, että katsotte tästä linkistä löytyykö sinun valmisteesi listalta ja missä valossa. Jos huonossa valossa, niin reklamoikaa ihmeessä valmistajille.

Minusta se, että tuotteessa ei ole sitä mitä etiketissä lukee, on petos! Mitä mieltä te oletta?


Edit: Kirjoitin heti blokkauksen tehtyäni Terveyssiskoille ja vastauksen sain jo muutaman tunnin jälkeen. Sain luvan julkaista vastauksen:

Tervehdys, Katja!


Ikävä D-vitamiinikohu on sykäyttänyt Suomea.

Kuopion yliopiston tutkimuksessa kerrotaan, ettei ole tutkittu öljypohjaisia tuotteita ja meidän tuote on nimenomaan öljypohjainen, koska D-vitamiini on emulsoitu kookosöljyyn.Tämän vuoksi mittaustulos on voinut vääristyä.Tuotteemme on valmistettu Iso 9001 ja GMP-vaatimusten mukaan.Meihin ei ole oltu yhteyksissä tätä aikaisemmin tutkijoitten puolesta, nyt vasta pääsemme heti selvittämään, mistä on kysymys.Tulemme selvittämään asian perusteellisesti tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi Päämiehemme tulee tekemään uuden puolueettoman tutkimuksen Dlux-suihkeista, sillä olemme vakuuttuneita tuotesisällöstämme.

D-vitamiinisuihkeistamme on hyvät asiakaspalautteet; on paljon ihmisiä, jotka ovat mitanneet D-vitamiini pitoisuudet verestä ennen ja jälkeen suihkeiden nauttimisen. Säännöllisesti arvot esim. Dlux3000 valmisteen käytössä annoksella 1 suihkaisu /pvä , joka nostanut arvot n. 3-4 kk jälkeen n. 99 nmol/l- 113 nmol/l. Tavoite-arvo on väh. 80 ja mielellään yli 100 nmol/l. D-suihkeilla on sellaisetkin ihmiset saanut nostettua tasojaan veressä, jotka eivät muun muotoisilla valmisteilla ole saanut niitä nostettua. D-suihkeistamme on tehty imeytymistutkimukset ja kliininen tutkimus alkamassa Irlannissa St. James Hospitalissa, Dublinissa.

Heti, kun saamme uudet tutkimustulokset ja lisätietoja asiasta, kerromme ne teille! Lähetämme teille erikseen kaikki analyysitodistukset Dlux-suihkeistamme. Kysy lisää tarvittaessa Minnalta asiasta p. 040-4830084 tai Katri 040-7523542 / OlemmeTavoitettavissa aamusta iltaan asian tiimoilta = )
Minna ja Katri


Nyt siis odotellaan lisätutkimuksia ja palataan aiheen pariin uudestaan...

5 kommenttia:

 1. Itse turvaudun perinteiseen kalanmaksaöljyyn. Norjan puhtaista vesistä pyydystetty kala pitää terveenä.

  VastaaPoista
 2. Tuossa lista pdf:
  http://ohjelmat.yle.fi/files/ohjelmat/d-vitamiini.pdf

  Kahdessa ei ollut lainkaan ja näissä ilmoitettiin että 125mg/tabletti. ELi zero prosenttia ilmoitetusta...

  VastaaPoista
 3. Sope, sehän on se perinteinen. Niissäkin ole kuullu olevan aikamoisia laatueroja, vaan en sen enempää ole tutustunu asiaan =)
  Joona89, kiitti vielä linkistä. Mullaki oli se tuolla jossain kirjoituksen lomassa linkattuna =)Onhan tämä aika pöyristyttävää, jos asia faktaa on.

  Aika kova polemiikki on hommasta syntynyt. Toivottavasti kuluttajat saisivat kuitenkin sitä OIKEAA tietoa!

  VastaaPoista
 4. Nyt kannattaa varmaan odottaa lisäselvityksiä koko Tarja Nurmen tutkimuksesta. Moni luontaistuotetukku on älähtänyt aiheesta, koska heidän omat analyysitodistukset sanovat muuta kuin Itä-Suomen yliopiston tutkimus väittää. Vielä on mahdollista, että tämä kohuväite on ihan roskaa, sillä jo nyt Tarja on joutunut myöntämään ettei ole käyttänyt akkreditointimenetelmää tutkimuksissaan. Minäkin olen utelias kuulemaan mitä uutisia Terveyssiskoilla on antaa lähitulevaisuudessa.
  Odotellaan.

  VastaaPoista
 5. Maija, juurikin näin. Olemme varmaan viisaampia jonkin ajan kuluttua. Ihmetyttäisi kyllä todellakin, että näin suuria puutteita olisi olemassa. Odotellaan siis =)

  VastaaPoista