perjantai 26. lokakuuta 2012

D- vitamiini polemiikki

Huh, minkä rumban tämä D- vitamiini asia on saanut aikaan! Piipahdin eilen tässä luontaistuotekaupassa, mistä olen oman D- vitamiinini nykyään ostanut. Kysyin onko kohu näkynyt heillä ja sain vastaukseksi syvän huokaisun ja silmien pyörähtelyn. Asiakkaita oli rampannut liikkeessä purkkeineen ja purnukoineen. Kyseisellä liikkeellä ei kuitenkaan ole myynissä kuin öljypohjaisia D- vitamiini tuotteita, joten ainoastaan meidänkin käyttämä DLux merkki on ainoa listalla oleva. Palautteet eivät olleet kuitenkaan koskeneet kyseistä merkkiä, vaan useimmat purkeista oli ostettu apteekeista. Ihmiset hämmennyksissään olivat menneet kysymään luontaistuotekauppiaalta neuvoa miten toimia. Kauppias sanoi jopa yhden henkilön maininneen, että on aina ostanut vitamiini- ja lisäravinne putellinsa apteekeista, kun on kuullut luontaistuotteiden valmisteiden olevan epäluotettavia. Tässä sitä nähdään, ettei apteekit ole sen kummempia.


Kuva täältä.
Evira on esittänyt epäluottamuslauseen Itä-Suomen yliopiston tekemää tutkimusta kohtaan. Myös monet tuotteiden valmistajat ovat epäilleet tutkimuksen pätevyyttä ja sen toteutustapoja, niin kuin voi myös lukea Terveyssiskojen laittamasta vastineesta minun omiin kyselyihini asiasta. Samoja epäilyksiä on esittänyt Luontaisterveyden Liitto ry:n puheenjohtaja Merja Lindström, jonka radiohaastattelun kuulin (en valitettavasti saa sitä linkitettyä tänne blogiin). Ylen haastettelun voitte kuitenkin lukaista täältä. Olen itsekkin hieman epäileväinen siitä, että onkohan tutkimustavat olleet oikeanlaiset, koska aikamoisia heittoja noissa D- vitamiini määrissä olisi. Toivon kovasti luontaistuotevalmistajien kannalta, että nämä väitteet saataisiin kumottua.

Vaarana tästä härdellistä on se, että kuluttajilla menee täysin usko vitamiini- ja muihinkin luonnontuotevalmisteisiin. Mielenkiintoista on nähdä, että miten tämä jatkossa vaikuttaa valmisteiden myynteihin. Saadaanko nämä väitteet kumottua luotettavilta tahoilta? Itsestä kun tuntuu, että valmistajien teettämiin testeihin (vaikka olisikin puolueettomilla tutkijoilla teetetty) ei ihan satakybällä luota. Minusta tässä hässäkässä on kuitenkin hyvää se, että asioita täytyy kyseenalaistaa. Jos lopulta todetaan, että vitamiinivalmisteissa todella on näin suuria heittoja ja että osassa tuotteista ei ole lainkaan D- vitamiinia, niin olemme kyllä isomman asian äärellä. Itse kyseenlaistaisin tällöin monet muutkin valmisteet.

Täytyy myös mainita, että itse olen kyllä ollut tyytyväinen DLux vitamiinivalmisteeseen, eikä meidän ipanat paljoa flunssaa ole sairastelleet. Eräs asia, mihin ei nyt tässä härdellissä ole kiinnitetty huomiota, on vitamiinin imeytyvyys. Toisaalta taas tämä asia on mielestäni jo ihan eri asiaa, koska "hässäkän" kyse on kuitenkin pohjimmiltaan siitä, että onko myytävä tuote sitä, mitä sen sanotaan olevan. Siltikkin tästä imeytyvyysasiasta puhutaan liian vähän. Olen sitä mieltä, että markkinoilla on paljon tuotteita, jotka imeytyvät todella heikosti, jos lainkaan, huolimatta siitä vaikka siinnä olisi kuinka paljon D-vitamiinia. Tässä suhteessa uskon DLuxin olevan johtavassa asemassa, koska se suihkeen ja valmistustavan vuoksi imeytyy suoraan limakalvoilta. Toivon syvästi, että tuote saa meineensa puhdistettua ja todettua tutkimuksen väitteet vääriksi.

Jäätynyt järvi ja kivenheittäjä.
Mutta onneksi asiassa ei kuitenkaan ole kyse elämästä tai kuolemasta, eikä tuotteista ole voinut haittaakaan aiheutua. Rahan hukkaa ainoastaan. Pääasia kuitenkin olisi se, ettei meidän kaikki terveys tule olemaan pillereissä tai purnukoissa, vaan terveellisessä ruuassa, liikunnassa ja henkisessä hyvinvoinnissa. D-vitamiininkin kohdalla on muistettava, että talvella ei unohduta nysvöttään neljän seinän sisään takaneteen säälittelemään pimeää ja kylmää. Niin kuin eräs ystäväni sanoi, niin olemme unohtaneet valkoisen hangen merkityksen D-vitamiinin saanissa ja pääasia olisi liikkua valoisaan aikaan ulkosalla. Loppujen lopuksi sitä "ihan pimeää aikaa" ei ole paljoakaan ja taatusti pirteämpänä pysyisimme, kun muistaisimme liikkua vaikka pimeys kenkuttaisikin. Ruokatunnilla hip ja hop, pikakävelylle tai vaikka vaan nautiskelemaan puistonpenkille. Älä anna kaamoshöpinöiden vaikuttaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti