torstai 11. lokakuuta 2012

Mehustin vailla vertaa!

Kuvittelenkohan vaan, vai onkohan nykyajan koneet heikompia kuin ennen? Olipas kyse sitten kodinkoneista, huonekkaluista tms. niin jotenki tuntuu, että tänäpäivänä tavaroiden elinikä on noin 2-5 vuotta. Sitten on ihan normaalia, että laite särkyy. Eikös se olekkin sanottu, että kun laitteesta loppuu takuuaika, niin se taatusti hajoaa! Olenpas tästä eräänlaisia väitteitä jopa kuullu, että laitteiden valmistajat jo suunnittelee tuotteensa niin, etteivät ne tule kestämään kauaa takuuaikaa pidempään. Enpä epäilis tämän väitteen todellisuutta olleskaan...

Tässä suhteen asiat oli ennen paremmin. Kun materiaaleista ja raaka-aineista oli pula, niin ei ollut varaa tehdä "heikkoja" tuotteita. Uskon vahvasti myös siihen kodinkonepuolella, että jossain vaiheessa "bisnes" kekkasi alkaa tekemään tuotteita, mitä kuluttajan olisi vaihdettava uuteen vähintään 5 vuoden välein. Sehän kun on todellakin parempaa bisnestä, kun tehdä yhden ihmisen eliniän kestäviä vekottimia. Toinen kulutusyhteiskunnan riemuvoitto on jatkuvasti päivittyvät puhelimet ja tietokoneet. Kun ostat uusinta uutta olevan hienon puhelimen, niin on se jo auttamatta vanhentunut puolenvuoden päästä. Niin kaukaiselta tuntuu ne ajat, kun muistettiin vielä ulkoa kaikki Nokialasten puhelimien mallinumerot. Nykypuhelinmalleissa kun ei pysy perässä millään... Mulla oli ainaki Nokian 5110. Mikäs sulla oli? =)


Haluan kuitenkin esitellä yhden malliesimerkin kestävästä kodinkoneesta! Nimittäin meidän mehustin, joka on 1970-1980 luvun vaihteilta. Tarkkaan tämän mehustimen ostovuotta ei äiti muista, mutta meidän vauva-aikana sillä oli jo puristeltu täyttä häkää. On ihan uskomatonta, että tämä laite on toiminut yli 30 vuotta ilman minkäänlaisia hämminkejä, vuodesta toiseen. Ihan jatkuvalla käytöllä se ei kuitenkaan ole ollut, vaan lähinnä loppukesästä ja syksystä sillä on puristettu pakkanen täyteen mehuja. Koin uudelleen näkemisen riemua tämän kaunokaisen kohdalla, koska en ollut muistanut sen olemassaoloa lainkaan. Mietinki, että voisin adoptoida sen kotiini ja kokeilla puristella talvisaikaan sillä myös vihermehuja.


Laite on ollut tositoimissa taas sadonkorjuun aikana ja nappailinkin muutamia kuvia siitä. Mehustin on AEG merkkinen, joten tässä yhteydessä ainakin voi merkin kehuskella olevan kestävä. Toivottavasti yhteiselomme kestäisi vielä vähintään saman verran, kuin tähänki asti...Kerron toisessa blokkauksessa siitä, että mitä tällä koneella olemma oikein puuhaillu. Ja kentien muutamia reseptejäkin on pitkästä aikaa jaossa. Olen myös erikoistunut "lastenhuiputuskikkoihin" mitä tulee terveelliseen ruokavalioon, joten pikku vinkkejä myös sitä varten jaossa. Porkkanatkin ehkä saattaa kuulua jotenki hommaan, hih...

Onko teillä ollu "sikakestäviä" kodinkoneita tai muita käyttöesineitä?

3 kommenttia:

  1. Mie raijasin vuosi sitten ullakolle mikroaaltouunin, joka on ihan toimiva peli 1990-luvun alusta. Silloin se mahtava keksintö, nyt sitä ei viitsi edes lahjoittaa kenellekään.

    Kahvinkeitin, joka on samanikäinen, on vielä käytössä. Tosin itse tulee turautettua kahveet useimmiten mutteripannulla.

    Kiitos tämän asian esille nostamisesta!

    VastaaPoista
  2. maijamaalainen, niinpä juuri! Salaliittoja kaikki tyyni ;D

    VastaaPoista