torstai 2. helmikuuta 2012

Oikeasti luomua?Jippii, nyt on hyviä uutisia! Olen monestikki joutunu keskusteluihin, missä kyseenalaistetaan luomun aitoutta. Monella on sellainen käsitys, että kuluttajia vedätetään "muka luomutuotteilla", jotka on paljon kalliinpia kun normi vastaavat, mutta todellisuudessa ei sen puhtaampia kuitenkaan. Itse olen halunnut aina uskoa luomuun ja luottaa siihen. Kuitenkin olen monesti kuullut itsenikin sanovan, että satavarmahan voi olla ainostaan itse kasvatetusta. Nyt tähän on kuitenkin tulossa muutosta! Lukekaapas allaoleva Ruralia- instituutin tiedote.

Eurooppalaiset tutkijat viettävät seuraavat 3 vuotta tutkien erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat edustavat tutkimusryhmässä Suomea. Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut vauhdilla viimeisten 10 vuoden aikana. Globaaleilla elintarvikemarkkinoilla luomutuotteista saatava parempi hinta on lisännyt houkutusta saattaa markkinoille väärennettyjä luomutuotteita. Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi lähteä kehittämään luomun aitouden varmistavia menetelmiä, ns. aitousindikaattoreita. Aitousindikaattorit tukevat ja vahvistavat valvonnan luotettavuutta. Kansainvälisessä tutkimusprojektissa ”Fast methods for authentication of organic plant based foods” (AuthenticFood) testataan ja kehitetään lupaavimpia analyyttisiä menetelmiä kasviperäisten luomutuotteiden aitouden todistamiseksi. Tavoitteena on tarjota valvontaorganisaatioille ja yrityksille työkaluja tuoteväärennösten tunnistamiseksi. Analyyttisten menetelmien kehittämistä ja arviointia tekevät yhteistyössä 16 eri partneria 11 eri Euroopan maasta.  Monitieteinen tutkimusryhmä koostuu mm. maatalouden ja alkutuotannon tutkijoista, elintarviketieteilijöistä, kemisteistä, sekä valvonta- ja sertifiointiorganisaatioiden edustajista. Käytännössä ryhmä edustaa merkittävää asiantuntijuutta luomumaatalouden ja elintarvikkeiden jäljittämisen ja aitousanalytiikan osalta. 
Suomea hankkeessa edustavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen ja erikoissuunnittelija, ETM Marjo Särkkä-Tirkkonen.AuthenticFood-hanke on EU:n ERA-NET/ Core Organic II -rahoitusohjelmaan “Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems” pohjautuva tutkimushanke. Hanke kestää syyskuuhun 2014 asti.
Mahtava juttu, eikös! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että juuri tällaiset asiat luo uskottavuutta ja luottoa luomutuotteita kohtaan. Tämä on se oikea suunta. Oma luottoni kotimaista luomua kohtaan on kyllä 100%, koska tunnen monia luomuviljelijöitä ja tiedän valvontasysteemin olevan tarkka. Mutta oma luottoni ulkomaista luomua kohtaan välillä horjuu jo pelkästään kasvuolosuhteiden takia. Olen monesti miettiny, että miten tiheästi asutetuilla alueilla, jotka ovat ympäristön ja ilmaston saastumisen suhteen korkealla, luomu voi olla puhdasta? Jos luomuviljelmän läheisyydessä menee isoja valtateitä, niin luulisi sen vaikuttavan asiaan, vaikka kuinka itse kasvit kasvatetaan luomuna. Liekkö tällaista enään, mutta 1980 luvulla on läheinen ihminen tällaistakin todistanu. Epäileville ihmisille hanke on siis loisto juttu. Ja jos se samalla vähentäis niitä puolustelupuheiden määrää...

Noh, niin tai näin, olen uutisesta todella innoissani ja odotan mielenkiinolla mitä tästä hankkeesta seuraa. Jos kaipaat lisätietoja hankkeesta niin niitä voi kysellä seuraavilta ihmisiltä.

Marjo Särkkä-Tirkkonen                                                                 
Erikoissuunnittelija,ETM
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
marjo.sarkkatirkkonen@helsinki.fi
p. +358 44 590 6849      

Carina Tikkanen-Kaukanen
Tutkimusjohtaja, FT, dosentti

Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
carina.tikkanen-kaukanen@helsinki.fi
p. +358 50 318 0283

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti