lauantai 28. tammikuuta 2012

Mitä tapahtui appelsiineille!?


Kuva täältä
Minulla on jääny selvä muistipainauma ala-asteelta. Pienessä kyläkoulussamme oli usein appelsiineja välipalaksi silloin, kun oli hieman pitempi päivä. Appelsiineista oli leikattu päädyt pois ja kuori oli leikattu niin, että siitä pystyi kuorimaan neljä siivua kuorta pois. Eli niin kuin kaikilla (oletettavasti) on tapana appelsiini kuoria. Muistan, että pulpetilla oli paperin pala, mihin sitten appelsiini paloteltiin ja siitä syötiin nälkäisiin suihimme. Muistan miten kauniita siivut oli paperin päällä kirkkaan oranssina. Se tuoksumaailma ja mielikuva palautuu aina mieleeni, kun appelsiineja kuorin.

Mutta mitä on tapahtunut nykyajan appelsiineille!!!

Nyt kun otan kyseisen hedelmän käsiini ja alan kuoria sitä, on homma vähintäänkin sotkuisaa. Siivut ei irtoa toisistaan siististi, vaan ne repeytyvät niin, että mehu lentää kaikkialle. Ja mitä mitä!?? Mikä ihme on se kummallinen köntti siinnä toisessa päässä appelsiinia, joka on yhdistelmä appelsiinin kuorta ja hedelmälihaa? Milloin ihmeessä sellainen "miniappelsiini" on syntyny appelsiinin sisälle kysyn vaan?!

Repeytynyt appelsiini
Ylhäällä "miniappelsiini"

Muistan, että silloin kouluaikana appelsiini oli siisti. Palat irtosivat toisistaan helposti, eikä hedelmän sisältä tosiaankaan löytyny mitään kirpeää miniappelsiinia. Onko tässä taas kyse jalostuksesta ja siitä, että yritämme luoda mahdollisimman nopeasti kasvavia lajikkeita, vai mistä ihmeestä on kysymys? Appelsiinihan ei toki olisi ensimmäinen hedelmä, mitä olemme jalostaneet niin, että se tuskin muistuttaa enään alkuperäistä itseään. Vai poimitaanko nämäkin niin raakana, kun esimerkiksi banaanit, mitkä sitten kypsytetään keinotekoisesti ennen kaupan tiskille tuomista. Minä ainakaan en osaa selittää tätä millään muulla, kun ihmisen omilla toimilla. Vai olenko ainoa, joka on huomannut tällaisen havainnon? Onko ruusuiset muistikuvani lapsuuden helposti syötävistä appelsiineista harhakuvaa ja vaan ajan patinoimaa huumaa?

Olenko ainoa, joka on huomannut appelsiinien muuttuneen?

4 kommenttia:

 1. Hi hi hi! Samaa olen minäkin ihmetellyt. Tosin hämärästi muistelen, että jo pienenä tuota ihmettelin, mutta silloinhan äiti kuori appelsiinit niin en ihan varma voi olla. Meillä on nykyisin vain luomuappelsiineja ja ne ovat yleensä juurikin tuollaisia kuin sinunkin appelsiinisi. KAuhea räpellys, mutta maku on hyvä. Voisin kuvitella, ettei mistään kamalasta geenimuuntelusta ole kyse, vaan saattaisi olla jokin lajikeominaisuus. Ehkä tuolla samalla lajikkeella on muita hyviä ominaisuuksia, kuten kasvunopeus tai vastustuskykyä taudeille tms. joka selittää sen yleisyyden. Tällaisia hortonomin mietintöjä...

  VastaaPoista
 2. Tuossa facebookin puolella tulikin jo ilmi, että kyse on lajikkeesta napa appelsiini http://users.kymp.net/citruspages/appelsiinit.html#napa

  Samassa lajikkeessa ei myöskään ole siemeniä, joten oliskohan siinnä sen yleisyyden syy? Muistelen, että ennen muinoin sai kyllä siemeniä syleskelä ja istutettiin niitä aina äidin kukkaruukkuihin ;) Maussa ei tosiaan ole mitään vikaa, mutta räpiminen vaan jotenkin ärsyttää varsinkin kun lasten pitäisi näitä hedelmiä syöpötellä. Mutta toisaalta, pieni sotkeminenhan on aina mukavaa, varsinki kun ei tarvi ite siivota jälkiä(tarkoitan nyt lapsia).

  VastaaPoista
 3. Moikka! Löysin blogisi äskettäin ja tykästyin. Ihmettelin etten ole eksynyt tänne aiemmin, niin oman alan ja kiinnostusalueen asioita käsittelet postauksissasi. Pirteä ote, rento meininki ja kaikin puolin virkistävä tunnelma :) Vaikka ravitsemusalaa opiskelenkin, en osaa kyllä appelsiiniasiaan sanoa oikein juuta tai jaata :S Merkillistä. Itse olen allerginen, joten ei ole tullut paljon noita vitamiinipommeja edes availtua. Kaikesta prosessoinnista, geenimanipuloinnista ja muusta maailmankaupan keinottelusta huolimatta en usko että kyseessä on mikään mutaatio :P Veikkaisin vaan erityislajiketta, (=erityisen huonoa lajiketta). Kasvupaikka, aika ja poiminta-ajankohta kun vaikuttavat suuresti hedelmien koostumukseen, samoin hedelmien käsittely kaupan puolella. Kiintoisa huomio, raportoi jatkossa jos samaa ilmenee muissakin yksilöissä :> Täytyy lähteä tekemään tutkivaa journalismia, jos alkaa löytyä vastaavia huijaus-tapauksia enemmänkin ;)

  Kiitos blogista! Kiva yllätys!

  VastaaPoista
 4. Maama; tervetuloa blogini seuraajaksi ja ihanaa, että olet tykänny sitä lukea =)Kivahan sitä on kirjotella asioista, mitkä itteä kiinnostaa, kummastuttaa tai jopa suutututtaa. Mukava onki kuulla, että muutkin on kiinnostuneita samoista asioista. Yhdessä on kiva pohtia, eikös =)

  Tuosta appelsiini hommasta kävikin ilmi, että kyseessä on lajike. Voisin siitä vaikka pikku postauksen tehdä erikseen, kuhan saan vielä hieman lisätietoa. Ite ainaki pähkäilin, että tämä "napa" lajike vois olla suosittu nimenomaan sen takia, että siinnä ei ole siemeniä. Mutta mutta, ehkä palaan siis appelsiineihin vielä myöhemminki.

  Toivottavasti viihdyt blogini parissa vielä jatkossaki =D

  VastaaPoista