keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Keskiviikon aktivismipläjäys!

Ajelin eilen illalla myöhään Oulusta kotiin ja sain jälleen todistaa mitä ihanimpia revuntulia leikkimässä taivaanrannassa. Laittaa muuten omaa haastettaan ajamiseen, kun yrittää samalla katsella taivaalla näkyvää luonnon valoshowta. Sitten aamulla herätessä oli rakas luontoäiti järjestänyt (varmaan ihan minua varten) uuden ihanan valonäytelmän, josta sain jopa rääpästyä muutamia kuvasiakin.


Mikäs siinnä koirien kanssa peuhatessa, kun on tällaiset maisemat ;)


Koin yhtäkkiä suunnatonta kiitollisuutta siitä, että saan asua meidän ihanassa, kauniissa ja puhtaassa Lapissa! Minusta jokainen vuodenaika on niin uskomatonta luonnon leikittelyä väreineen, äänineen ja tuoksuineen. Rakastan Lappia!

Kuin tilauksesta, törmäsin naamakirjassa alla olevaan videonpätkään, joka on niin kaunis mutta yhtä aikaa toi tipan linssiin. Video menee mielestäni hieman provosoinnin puolelle, mutta herättelee kummasti miettimään meidän pallon asianlaitaa. Välillä olo on vaan niin voimaton pienellä ihmisellä, kun lueskelee Talvivaaran uutisia tai tutkimuksia siitä, että on myöhäistä torjua aiheuttamaamme ilmastonmuutosta ja voimme vain vaikuttaa sen vakavuusasteeseen. Tieto lisää tuskaa, enkä sen enempää osaa nyt sanoiksi pukea ajatuksiani. Liekkö pieni aktivisti minussa olisi heräämässä ;) Toivon vaan, että tulevat sukupolvetkin saavat nauttia tästä puhtaan luonnon ihanuudesta...

3 kommenttia:

 1. Videossa ei ole mitään provosoivaa, sillä tätä juuri tapahtuu kaikkialla - vielä enemmän nimenomaan etelän maissa, joissa raha ja valta (niin poliittinen kuin raaka väkivaltakin) kulkevat käsi kädessä.

  Ymmärrän sen, että ihmisistä voi tuntua etäiseltä tai tekopyhältä "vouhkata" kaukaisten maiden ihmisten oikeuksien loukkaamista ja heidän elinympäristönsä tuhoamisesta - mutta kun on itse tavannut salamurhan uhrien leskiä Kolumbiassa, omakin suhtautuminen on muuttunut paljon läheisemmäksi... Kun huomaa, miten vähän heillä on tehtävissä ja päätettävissä, ainakin itselleni nousi tarve käyttää omaa aikaani merkittävästi tärkeiden asioiden (tai tärkeäksi kokemieni asioiden) puolesta, jos minulla on edes jossain mahdollisuus vaikuttaa ja yrittää tehdä maailmasta edes vähän oikeudenmukaisempi/turvallisempi paikka.

  Joissain tapauksissa ostopäätökset, joita tehdään länsimaissa, todellakin vaikuttavat välillisesti, mutta hyvinkin konkreettisesti kaukaisten maiden ihmisten elämään paikallispolitiikan kautta. Käytännössä puhutaan mm. Shellin, Chiquitan tasoisten yritysten vehkeilystä ja vaikutusvallasta köyhän maan poliittisiin päättäjiin (jotka eivät rahan puhuessa ollenkaan välitä maansa "pienestä väestä").

  (T. Mia-Elina/pyörälläkin kulkeva matkanainen ;))

  VastaaPoista
 2. Kiitos tuon vaikuttavan videon jakamisesta ja upeista kuvista. Itsellänikin oli tämä aamuna tippa linssissä kun luistelin ypöyksin keskellä kristallinkirkasta Sierijärveä aamuruskossa. Piti ihan nipistellä itseäni, kun se tuntui niin epätodelliselta.

  Voi kun kaikissa eläisi pieni aktivisti. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, pienistä teoista syntyy iso puro.

  VastaaPoista
 3. M.E kiitoksia kommentista! Olet aivan oikeassa, että liiottelua tällä filmillä ei ollut. Kaikki on tasan faktaa surullista kyllä. Minusta video on ajatuksia herättelevä vaikkakin voin tosiaan kuvitella, että joillekkin se voi olla liian "aktivismihenkinen" juurikin sinun yllä luetelluista syistä. On tosiaan helppo tuudittautua omaan lintukotoonsa ja olla välittämättä siitä, mitä muualla tapahtuu. Ymmärrän toisaalta ajatuksen, että "mitä minun pienen ihmisen teot vaikuttaa tässä suuressa maailmassa" koska välillä oon itekki niin voimattoman oloinen kaiken tämän keskellä. Olet myös oikeassa siinnä, että pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Aina ei tarvi olla se "maailmanpelastaja aktivisti". Juurikin ostovalinnoilla voi hyvinkin ottaa kantaa asioihin ja pienistä pisaroistahan se merikin syntyy. Jos esimerkiksi ajatellaan luomun lisääntymistä kauppaan, niin kyllä se on kysynnän ansiota. Ja mistä se kysyntä tulee? Meistä! On oikein, että vaadimme eettisesti tuotettuja käyttötarvikkeita ja ruokaa. Näin jokainen meistä voi vaikuttaa. Sulla on paljon hyvää asiaa! Annahan pyörän kulkea ja kertoa lisää matkanaisen tarinoita <3

  TuijaK, kiitos kommentista =) Kyllä luonnon ihmeellisyys vaan hämmästyttää kerta kerran jälkeen! Ihania oli myös tejän lauistelukuvat ja filmin pätkä. Ihanat luistelukelit kertakaikkiaan.
  Eiköhän herätellä sitä aktivistinpoikasta kaikki meidän sisältämme, nimittäin kyllä se kaikissa meissä jossain sisällä piilee! Ja jos ulkomaiden asiat tuntuu liian kaukaisilta, niin kyllä meiltä läheltäkin aiheita löytyy... ;)

  VastaaPoista