perjantai 9. marraskuuta 2012

Lady Comp- pähkinänkuoressa

Olen erittäin iloinen keskustelun määrästä, mitä ehkäisytietokoneeni hankinta on saanut aikaan niin täällä blogissa, facebookissa kuin yksityiselämässäni. Mielipiteet ovat olleet lähinnä innostuneita, mielenkiintoa, uteliaisuutta ja skeptisyyttä. Huvittavaa on ollut, että sukulaiset toivottaa tervetulleeksi kolmatta lasta. Hyvä, ettei mummot jo kudo villanuttuja, heh! Minusta tällainen keskustelua on todella tervettä ja mukava huomata, että aihe on sellainen mikä monia kiinnostaa. Tästä on hyvä jatkaa.
Tällainen paketti tuli alkuviikosta.
Koska ehkäisytietokone on monelle outo asia, niin kerron siitä nyt vähän enemmän. Luonnonmukaista ehkäisyä käyttää moni ihan ilman koneitakin. Se perustuu lämpötilojen mittaamiseen ja kehon tutkailuun ovulaation bongailu tavoitteena. Tämän kaiken voi siis tehdä ilman koneitakin, mutta se vaatii todella perehtymistä asiaan. Netistä löytyy ohjeita ja myös laskureita (kiitti linkistä anonyymi2) omatoimiseen laskeskeluun ja tutkailuun. Itse kuitenkin olen sen verran laiskaa sorttia, ettei mulla olisi pitkäjänteisyyttä tällaiseen. Koen, että ehkäisytietokone on helpompi, nopeampi ja riskittömämpi vaihtoehto (riskittömyys perustuu siis siihen, että konetta tulisi säännöllä käytettyä). Tämä oli siis minun ratkaisu ja valintani.

Päädyi Lady Comp finland nimisen yrityksen maahantuomaan laitteeseen. Yrityksellä on kolme eri laitemallia Lady Comp (ovh. 495€), Pearly (ovh. 345€) ja Baby-comp (ovh. 695€). Kaksi ensimmäistä on tarkoitettu ehkäisyyn ja viimeinen on tarkoitettu lasta suunnitteleville. Eli halvempi versio tietokoneesta on Pearly ja se on ehkäisyluotettavuudeltaan sama kuin Lady Comp eli 99,3%. Itse päädyin kalliinpaan versioon osaksi tämän julkisen testauksen vuoksi. Lady compissa kun on enemmän ominaisuuksia tutkailtavaksi. Lady Compin käyttöikä on vähintään 10 vuotta, joten jos vaikka käytät ehkäisypillereitä, niin säästöt voivat olla useita satoja euroja. Kierukan käyttö on puolestaan jonkin verran halvempaa. Lady Compin etu on myös, ettei siihen tarvitse ostaa myöhemmin mitään, vaan voit käyttää sitä huoleti 10 vuoden ajan. Pearly versioon täytyy vaihtaa akku kahden vuoden välein.

Hedelmällisyystietokone mittaa peruslämpötilasi kehittyneellä lämpötila-anturilla, jossa on 0,05°C asteen tarkkuus. Hedelmällisyystietokoneen toiminta perustuu kehittämiseen ja laajoihin tutkimuksiin, joita on tehty 25 vuoden ajan. Kun olet mitannut kehosi lämpötilan, laite tallentaa tuloksen ja tarjoaa luotettavan ennusteen hedelmällisyydestäsi seuraavan vuorokauden ajaksi.

Laitteet on suunnitellu Saksalainen entinen Düssedorffin naistentautien ylilääkäri, professori G. Freundl. Kyseessä on siis lääkäreiden kehittelemä laite, jolla on paljon oikeaa tutkimuspohjaa. Tutkimustyö ja kehittely on aloitettu jo vuonna 1986, eli ei mikään uusi villitys. Ehkäisytehosta on tehty tutkimuksia jo -90 luvun lopulla ( Tutkimuksiin osallistui 685 naista kolmesta eri maasta: Saksasta, Sveitsistä ja Meksikosta. Tutkimus valmistui vuonna 1998 ja tulokset osoittivat laitteiden Pearl-indeksiksi 0,7, mikä tarkoittaa, että niiden luotettavuus on 99,3%) Voit käydä katsomassa kliiniset testit ja sertifikaatit täältä.

Lääketieteelliset faktat:
 • Nainen ovuloi vain kerran kierron aikana. Joissakin harvinaisissa tapauksissa munasolu saattaa irrota kaksi kertaa tai useammin, mutta nämä ovulaatiot tapahtuvat 24 tunnin sisällä.
 • Ovulaation jälkeen munasolu voi hedelmöittyä enintään 18 tunnin aikana.
 • Yhdynnän jälkeen siittiöt säilyvät liikkuvina ja hedelmöityskykyisinä naisen elimistössä enintään 120 tunnin (viiden päivän) ajan.
 • Tämä tarkoittaa, että keskimääräisen – 28 päivää kestävän – kuukautiskierron aikana, raskaus on mahdollinen vain 6 päivänä.
Laite on kätevän kokoinen ja mukaan tuli suomenkielinen käyttöohje (myös englannin), säilytyspussi ja laturi.

  Yksinkertaisesti kerrottuna laite opettelee tunnistaan käyttäjän lämpötilat eri kierron vaiheissa
  ja sen perusteella pystyy ennustamaan vihreitä (hedelmätön jakso), keltaisia (ei riittävieä tietoja ennusteen tekemiseen) ja punaisia (voi ulla raskaaksi) päiviä. Laitteeseen on tallennettu 900 000 kiertoa valmiiksi, joita laite käyttää vertailupohjana. Laite laskee jokaisen kierron erikseen, joten se ottaa huomioon myös ovulaatioajan heittelyt. Laite myös huomio sairastelun aikaisen kuumeen ilmoittamalla F (kuume) merkinnällä. Tällöin laite ilmoittaa ehkäisyvarmuuden keltaisella värillä.
Homma toimii niin, että lämpö mitataan laitteen anturilla heti herättyäsi (ei saa nousta sängystä ylös, vaan välittömästi tehtävä mittaus). Mittaukseen menee noin 30 sekunttia, jonka jälkeen laite ilmoittaa värillä missä vaiheessa kiertoa ollaan. Jos laite antaa punaista väriä, niin silloin tietää joko käyttää muuta ehkäisyä (kondomi tms) tai puuhailla muunlaisia juttuja kuin itse aktia (eihän sen aina tarvi olla sitä itteään, vaan mielikuvitusta voi käyttää, hi hi ;) ).

Laite siis ottaa huomioon ovulaation vaihtelut, siittiöiden eliniän, kuumeilun, aikavyöhykkeen vaihtumisen, +-3 tuntia mittausajan vaihtelua jne. Laite ei myöskään sekoa, jos unohtaa mitata lämmön päivänä parina. Silloin voi olla, että laite ilmoittaa enemmän keltaisa tai punaisia päiviä, koska laskentatulos ei voi olla varma. Unettomuus tai alkoholin käyttö voi myös vaikuttaa mittaustulokseen. Tällöin laite voi hylätä tuloksen "poikkeavana" ja voi varalta ilmoittaa päivän keltaisena tai punaisena. Mitä enemmän kunnollisia mittaustuloksia saat laitteelle sitä enemmän laite löytää vihreitä päiviä. Oletan, että nyt alkuun kun aloitan laitteen käytön, keltaisia päiviä tulee olemaan enemmän. Jatkossa, kun laite tallentaa tietojani enemmän ja oppii niitä tulkitsemaan, keltaset päivät vähenevät.

Oliskohan tässä näin alkuun hyvä määrä perustietoja laitteesta. Heittäkäähän kysymyksillä, jos jokin asia mietityttää ja tietysti tietoa löytyy esim. Lady Compin usein kysyttyä sivuiltakin runsaasti.

Nyt tässä odotellaan ensimmäisten kuukautisten alkamista, että laitteen käytön voisi aloittaa...

10 kommenttia:

 1. Heippa, eksyin blogiisi googletellessani ehkäisytietokoneista. Oletko ollut tyytyväinen hankintaan tähän mennessä :) ?

  VastaaPoista
 2. Heippa anonyymi =) Kiva, että eksyit blogiini!

  Olen ollut tyytyväinen tähän mennessä Lady Compiin. Tosin olen käyttänyt sitä vasta kohta puoli vuotta, mutta tähän asti kaikki on menny hyvin. Tutustelua laitteeseen ollut siis mullaki tähän asti. Kirjoittelen käyttökokemuksista aina silloin tällöin ja nytkin uusi postaus on ollu mielen päällä. Kun lisää käyttökuukausia tulee, niin aina huomaa jotain uusia juttuja. Läydät muita aiheeseen liittyvää tunnisteen luonnollinen ehkäisy alta.

  Toivottavasti saat kirjoituksistani jotain vinkkejä itsellesikin ja viihdyt blogissa =)Mielelläni kuulisin myös kommentteja jatkossaki, jos itse alat käyttämään laitetta. Olisi mielenkiintoista jakaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa =D

  VastaaPoista
 3. Kovasti houkuttaisi itsellekin laite hankkia, olen nyt vuoden ollut ilman hormonaalista ehkäisyä ja pikkuhiljaa alkaa olotila normalisoitua. Olisi kuitenkin mukava löytää jokin varma ja helppo ehkäisykeino, mutta hormoneista jäi niin paha maku suuhun, että en taida enää edes uskaltaa kokeilla niitä.

  Lueskelin nuo muutkin postauksesi aiheesta ja tekisi mieli tuo vekotin hankkia. Hinta kirpaisee kyllä vähän, mutta toisaalta käyttöikä oli sen verran pitkä, että nopeasti laite maksaa itsensä takaisin.

  Ehkä tulen tänne vielä kommentoimaan kokemuksia, jos tuon Lady Compin hommaan :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi; hintaa minäkin ensin kauhistelin, mutta tosiaan periaatteesa tulee halvemmaksi kuin pillerit. Kylläkin sitten kalliimaksi kuin hormoonikierukka. Olisi kyllä todella kiva kuulla kommenttejasi ja käyttöfiiliksiä jos siis päätät laitteen hankkia =D

  VastaaPoista
 5. Itse olen käyttänyt jo 10 vuotta. Voin todellakin suositella. Pois en vaihtaisi. Akun vaihdoin joskus pari vuotta sitten, ja anturin kans. Lapset on tehty Lady-Compin avulla suunnitellusti ja olen oppinut kiertoni todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sarius! Mitenköhän olen missannu tämän sinun kommenttisi kokonaan?

   Kiitos kokemuksesi jakamisesta =) Minulla on ihan samat fiilikset laitteen suhteen. Pois en vaihtais! Olen myös miettiny laitteen käyttöä lasten suunnittelussa ja tosiaan "otolliset ajat" olisi helppo bongata laitteen avulla. Meillä tosin ei lapsen saanti ole tällä hetkellä ajatuksissa, mutta näin teoriassa on kiva miettiä asiaa =)
   Hienoa, että saatiin pitkäaikaisen käyttäjän kokemus tänne!

   Poista
 6. Hej, löysin sun blogisi olen aloittamassa lady comp, on vaa kuullut hyviä asioita tästä laitteista.
  Olen syönyt e-pilleriä yli 10 vuotta ja se on ollut yhtä h""""""""""ä.
  Päätin ottaa selvää onko hormoonitonta ehkäisyä olemassa ja löysin lady comp.
  T.iika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Iika! Kiva, että olet löytänyt Lady Compin =) Eipä minullakaan edelleenkään ole laitteesta mitään pahaa sanottavaa. Hyvin on toiminut ja tyytyväinen olen ollut. Toivottavasti se parantaa myös sinunkin elämänlaatuasi.
   Kiitoksia kommentistasi ja ihania vuosia hormoonittoman ehkäisyn parissa =)
   - Katja

   Poista
 7. Mukava kuullu posiitiivisia kokemuksia tästä aparaatista! Kaiken maailman hormoonihöyrytysten jälkeen päätin itsekin etsiä korvaavan ehkläisymenetelmän. Niinpä eksyin blogiisi ja kiinnostuin Lady Compista entistä enemmän.

  Ainoa askarruttava seikka on enää se, miten toimii tällaiselle yötyötä tekevälle naisihmiselle? Vuorotyöläiselle kuulemma passaisi, mutta onko luotettavaa mittaustulosta saatavissa, jos mittausta ei olisi mahdollista toteuttaa aina aamuisin?

  Työvuorojen takia mittaussyklini olisi seuraava: Yksi viikko heti herätessä illalla ja yksi viikko heti herätessä aamulla... Apuuva :D

  T.Minna

  VastaaPoista
 8. Mahtavaa että kirjoitit tästä!olen juuri kehokuurilla eli puhdistan kehoni kaikesta kertyneestä myrkyistä ja jätän e-pillerit pois tämän myötä. Kiitos paljon sinulle tästä ja mukavaa vkloppua! :)

  VastaaPoista