torstai 22. marraskuuta 2012

Stevia, luonnollinenko?

"Stevian käyttö sallituksi ruokateollisuudessa...", "Stevia, uusi luonnollinen ja kaloriton makeutusaine..."
Kuva Hartwall
 
Näin otsikoitiin jokin aika sitten mediassa, kun stevian käyttö ruoka-aineissa laillistettiin Suomessa. Isot limukkajätit työnsivät saman tein markkinoille uusia kalorittomia juomiaan. Stevia on sen jälkeen löytäny paikkansa myös monessa muussa elintarvikkeessa. Monet olivat onnellisia, kun tämä luonnollinen huippuhyvä makeuttaja tuli lailliseksi käyttää, vastapainona kemiallisille aspartaameille. Stevia on löytänyt paikkansa myös luonnontuotteissa. Normi kauppojen sokerihyllyiltä löytyy valkoista jauhetta sisältäviä stevia makeuttajia. " Ne normikauppojen valkoset stevia-jauheet, on sitä teollisesti muokattua" sanoi eräs ystäväni taannoin. Niin ajattelin minäkin, mutta...

En tiiä olenko minä ainoastaan ollut niin sinisilmäinen kaikkia lööppejä lukiessani, etten ole stevia villitystä sen tarkemmin ajatellut tai oikeastaan tutkaillut. Kun uutisoitiin, että stevian käyttö on tullut lailliseksi, normi ihminen (tai ainakin minä) ajattelee, että stevia kasvin käyttö on laillistettu. Mutta eihän näin toki olekkaan!!! Liekkö minä siis ainoa höpnäytetty, vai onko teitä muitakin? Minä hölmö kun luulin, että kasvia saisi nyt myydä, kun lupa on saatu. Ja näinhän asia ei ole! Olen ihmetellytki, että missä ihmeessä on ne vihreät jauhepussit, kun ainoat silmiini sattuneet stevia tuotteet on tuota valkoista jauhetta. Tässäpäs sitten selvisi se totuus mullekki.

Stevia kasvin myynti on edelleen kiellettyä, mutta steviasta teollisesti eristettyjen makeiden ainesosien (stevioliglykosidit E 960) myynti sallittiin.


"Steviakasvin (Stevia rebaudiana Bertoni) lehtiuutteesta valmistettujen stevioliglykosidien (E 960) käyttö makeutusaineena sallittiin 2.12.2011 alkaen. Steviakasvin saattaminen markkinoille elintarvikkeena on edelleen kiellettyä."
Evira.
Olin ihan häkeltynyt tästä tiedosta! Jotenkin olin siis luulut, että koko kasvin käyttö olisi sallittua ja että kokokasvia elintarvikealan yritykset käyttäisivät. Miten minusta tuntuu, että moni muukin on ollu tässä käsityksessä ja miten ihmeessä tunnen oloni nyt petetyksi!?

Keskustelin asiasta erään kasvialan pioneerin kanssa ja itseasiassa häneltä tämän tiedon sainkin. Puhuimme siitä, että miten kasvimaailma on "hoitanut asiat" niin, että kasvista itsestään löytyvät kaikki tarvittavat ominaisuudet. Mustikka ei toimi hyvin, jos siitä eristetään jokin ainesosa, koska se tarvii toimiakseen kaikki muut mustikassa olevat ainekset. Sama pätee jokaiseen kasviin ja marjaan. Tätä asiaa on jonkin verran tutkittukkin ja huomattu kasvin hyvien ainesten toimivan paremmin, kun se käytetään yhdessä kasvin muiden ainesten kanssa. Eristettynä jokin hyvä ainesosa ei siis välttämättä olekkaan enään niin tehokas. Samoin myös jokin ainesosa voi olla meille haitallinen, ilman kasvin tai marjan loppuja ainesosia, jotka kumoavat haitallisen aineen vaikutuksen. Kasvit toimivat kokonaisuutena, koska ne on "luotu" toimimaan niin.

En siis väitä, että steviasta eristetty makea ainesosanen olisi jotenkin haitallinen, mutta minua häiritsee silti ajatus "luonnollisesta" makeuttajasta, kun kyseessä on näin teollisesti muokattu tuote. Itseasiassa Eviran sivuilta käy ilmi, ettei koko stevia sanaa saisi käyttää tuotteen mainonnassa, puhumattakaan "luonnollisesta makeuttajasta", koska tämä olisi kuluttajan harhaanjohtamista. Onkohan tämä laki toteutunut, kysynpäs vaan!?


"Stevioliglykosidit uutetaan ja puhdistetaan kompleksisella fysikokemiallisella prosessilla."
Evira

Onko tää laillista?
"Pioneeri" ystäväni kertoi, että mm. Hartwall on joutunut poistamaan vihreät lehdenkuvat pulloistaan, koska se antaa kuluttajalle mielikuvan kokonaisesta kasvista (eikä teollisesti tuotetusta jauheesta). Kuitenkin Eviran sivuilla selkeästi lukee, että koko stevia sanan käyttö olisi kielletty. Ihmekkös tuo sitten, että kuluttaja saa vääriä milleyhtymiä!

Olenko siis ainoa, olonsa höynäytetyksi tunteva?


4 kommenttia:

  1. Ohhoh! Nyt selvisi tämä minullekin. On kyllä taas petetty ja huijattu olo. Nykyään tuntuu, että vähän kaikesta saisi olla ottamassa itse selvää ja jokaista mainosta epäilemässä. Todella epäreilua ja epärehellistä toimintaa!

    VastaaPoista
  2. En tunne olevani höynäytetty, onhan tuosta ollut aika paljon uutisointia jo kuukausia sitten. Ja kasvia saa kyllä myydä "koristekasviksi".

    VastaaPoista
  3. Itsekään en ole mitenkään yllättynyt siitä, etteivät kaupan steviajauheet ole koko kasvista.. Eiköhän jauhe olisi vihreää silloin :-) Teollisuuden käyttöön tavaran pitääkin olla tasalaatuista, luontaistuotteita löytää alan kaupoista. Mutta siis missä koko kasvin myyminen kielletään? Sekä taimia, että siemeniä on myynnissä ainakin Etelä-Suomen taimitarhoilla ja hyötykasviyhdistyksen nettikaupassa. Itsekin olen saanut pistokkaita joskus, ja kuivattuja sekä tuoreita lehtiä kavereilta.

    VastaaPoista
  4. Nenna, kiitoksia kommentista =) Mitä olen kuulostellu, niin kyllä aika monella on ollu se käsitys, että koko kasvin käyttö ruokateollisuudessa olisi tullut sallituksi. Eli ei me ainoita olla oltu, jotka tässä luulossa on menny ;)

    KP, kiitti kommentista. Olet ollu enemmän ajan hermolla =D Moni on näköjään kuitenki ollu siinnä käsityksessä, että koko kasvin käyttö olisi ollu sallittua, vaan näinhän ei tosiaankaan ole.

    Päivi, kiitti kommentista myös =) Stevia kasvin käyttö ruokateollisuudessa on edelleen kiellettyä http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/elintarvikeparanteet/lisaaineet/tietoa_yksittaisista_aineista/stevioliglykosidit mutta siitä eristetyn stevioglygosidin käyttö on sallittu. Ilmeisesti kuitenkin kasvia saa tosiaan myydä "koristekasvina" niin kuin KP tuossa aikasemminkin kirjoittaa. Mullakihan on kasvanu tätä kasvia kesällä ;)

    Kaikkein eniten mulla itselläni kuitenkin häiritsee mainonta, missä tosiaan annetaan ymmärtää, että käytössä olisi koko kasvi. Ihmetyttää ristiriita, kun eviran sivuilla kielletään jopa stevia sanan käyttö ja kyllä se aika monen limukkapullon kyljessä koreilee. Niin kuin evirakin sivuillaan (yllä oleva linkki) mainitsee, olisi harhaanjohtavaa käyttää stevia sanaa, jos käytetään ainoastaan kasvista eristettyä yhtä ainesosaa.

    VastaaPoista