torstai 14. huhtikuuta 2011

Koivun mahla

Nyt alkaa olemaan täällä Lapissa paras mahlakausi. Mekin laitoimme eilen mahlaa valumaan ja kohta käyn kokemassa ensimmäiset erät. Jee, odotan jo kieli pitkällä, koska viime valutuksesta on vierähtänyt vuosia.

Tässä ei ole kyse vain puun kiusaamisesta, vaan mahlanvalutuksesta tai juoksutuksesta, niin kuin joissain paikoissa sanotaan.Pappa kertoi, että reikä on aina ruukattu porata hieman alaviistoon.

Isä pappa hieman epäili, että jokos se mahla olis juoksevainen, mutta heti kuin reijät oli saatu porattua, alkoi mahla jo valumaan ulos. Liekkö se sitten kuvassa näkyy...

Mahla on puun maasta imemää vettä, jossa on mukana yhteyttämistuotteita ja epäorgaanisia aineksia. Puu alkaa pinta maan sulattua imemään vettä maasta ja keräämään siihen varastoimiaan ravinteita kesää ja kukoistusta varten. Tämä on siis mahlan tehtävä, joten on ihan selvää ja loogista, että jos puu herää henkiin mahlan avulla täytyy sen silloin olla terveellistä.

Alkukevään mahla on makean makuista ja loppukauteen (kunnes hiirenkorvat aukeavat) mennessä makeus hieman häviää. Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että mahlan ph arvo muuttuu alkukauden 7:stä noin ph 5:teen. Mahla sisältää myös hedelmähappoja, hiven- ja kivennäisaineita ja vitamiineistä ainakin C- vitamiinia.

Mahla valumassa astiaan

Valutusputki täyttyi heti mahlasta

Muistan, että pienenä tyttönä meillä oli mahlaa kannussa, mehussa ja ruuissa joka kevät. Sitä myös pakastettiin, eikä tosisesti parempaa janojuomaa löydy kesähelteellä. Tarkoitus olis saada nytkin mahdollisimman paljon mahlaa pakkaseen, koska itse valutusaika on kovin lyhyt. Hyvää mahlakautta!

Lisää mahlasta ja sen valutuksesta löydät mm. Luontoyrittäjyysverkoston sivuilta

4 kommenttia:

 1. Lapsena muistan, kuinka naapurin mummu valutti mahlaa ja sitä riitti meillekin :)

  VastaaPoista
 2. Mun on pitäny kans valuttaa mahlaa tänä keväänä ja olen unohtanut. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 3. on nimittäin sellaista herkkua, että siitä maksaisi maltaita!

  VastaaPoista
 4. Vielä kerkiää hyvin mahlaa valuttamaan. Yöllä on ollu pakkasia, niin silloin ei ole "saalista" juuri tullu. Päivällä sain jo hyvinki pari litraa kolmesta puusta =)

  TuijaK: mahlaa on muuten myytävänä ainakin isommissa merketeissa. Suomalainen yritys, joka on kehittänyt tekniikan saada se säylymään pullossa. Hieno lasinen pullo ja löytyy vielä luomu nimikkeen alta =)

  VastaaPoista