lauantai 16. huhtikuuta 2011

Koululaiset ja siat

Miten nämä kaksi asiaa -eroaa- toisistaan? Siten, että kouluruokaa saa syöttää koululaisille, mutta sioille ei!

Kuva täältä

Tiesittekö että ennen on saatu kouluilta ja oppilaitoksista viedä ylimääräinen ruoka sikaloihin possuille syötäväksi. Mutta mites tänäpäivänä? Eu- on pannut tähänkin asiaan näppinsä peliin ja syy miksi näin on, on aika mielenkiintoinen. En tiedä miten asia lieneen noissa Eu:n virallisissa säännöksissä on laitettu, mutta juttelin asiasta erään kunnanvaltuutetun kanssa, joka suomensi minulle asiaa rivien välistä.

Kouluruokaa ei saa enään viedä sikaloihin, koska ruoka sisältää niin paljon natriumglutamaattia ja kaikkia muita sen iloisia kemikaalikavereita. Koska siat ovat ihmisen ruuaksi meneviä, eikä näiden ainesten vaikutusta sikoihin ole tutkittu, niin on parempi, että siat saavat tarkkaan valikoitua ruokaa. Toisin sanottuna natriumglutamaattia ja muita mömmöjä on ihan ok syöttää lapsillemme, mutta sioille ei! On olemassa kuitenkin siis epäily, että jos siat söisivät näitä ruokia, niin jokin riski voisi siinnä piileä. Kuinka paljon sian elimistö loppujen lopuksi poikkesikaan ihmisen elimmistöstä...Kuulostaa jotenkin hullulta, eikö? Ymmärrän todellakin miksi tällainen kielto on tullut voimaan. En minäkään haluaisi syödä possua, joka on syötetty kemikaaleilla (se mitä ne siat sitten oikeasti syövät, on taas ihan eri asia). Ristiriita on siinnä, että kukaan ei näe ongelmaksi sitä, että lapsemme syövät karkeasti sanottuna 20 ensimmäistä elinvuottaan lähes j o k a päivä näitä sioilta kiellettyjä kemikaaleja. Minusta tämä on suorastaan häkellyttävää ja uskomatonta.

Minulle riittäisi alkuun, että päiväkoti ja kouluruuasta poistettaisiin turhat kemikaalit (myös ne piilosellaiset) ja käytettäisiin enemmän alkuperäisiä raaka-aineita pitkälle jalostetun ruuan sijaan. Tämä ei edes ole mahdotonta toteuttaa, jos niin haluamme. Ja eikös meidän vanhempien ja aikusten pitäisi aina ajatella lastemme parasta? Pienillä askeleilla mennään eteenpäin ja ehkä joskus tulevaisuudessa, haave luomuruuasta kouluissa, ei olekkaan ihan mahdoton.

Vain me vanhemmat voimme saada muutosta aikaan, joten eiköhän kyseenalaisteta tätä meidän ruokakulttuuriamme. Vaikka ihan vain kyselemällä päiväkodin ja koulujen henkilökunnalta ja esittämällä huolenaiheemme, saamme keskustelua aikaan.

Jos aihe kiinostaa enemmän, niin kannattaa myös käydä kattoon facebookissa ryhmä Mitä lapsesi söi koulussa tänään?

1 kommentti:

  1. Totta turiset jälleen kerran! Minun järkeen ei käy se, että kouluissa ja päiväkodeissa ei voida syödä läheltä tuotettua puhdasta ruokaa, vaan se pitää ensin kilpailuttaa ja sitten hankitaan sitä mitä halvimmalla saa ja yleensä pitkien välimatkojen päästä. Vaikka maalaisjärkikin sen sanoo, että lähiruoka on terveellisempää ja kun se maalaisjärki ei nykyään paljoa paina, niin tutkimustuloksiakin on varmaan pilvin pimein jotka tukee lähiruoan järkevyyttä. Huokaus.

    VastaaPoista