keskiviikko 3. elokuuta 2011

Loppukesän tunnelmointia ja säilöntää

Vaikkakin kesä on ollut mitä ihanin ja säät on suosinu, niin silti tuntuu hyvältä kun tietää arjen ja rutiinien palaavan. Vanhempi lapsi lähtee ensiviikolla eskariin (nii-in, mihin ihmeeseen se aika oikein menee!!!) ja nuoremman päiväkotirutiinit taas jatkuvat. Olen aiemminkin maininnut, että ei ole ihan helppoa järkätä yrittäjä äitinä aikataulua ja varsinkaan, kun oman yrityksen sesonki ajoittuu kesäkuulle, milloin muu perhe on lomalla. Kuitenki aina helpommin ja helpommin tuntuu asiat luistavan ja hommat alkavat rullaamaan omalla painollaan, niin kuin niiden pitää tehdäkki. Arki ja aherrus on siis myös tervetullutta meidän kotiin, välillä kiireisen ja välillä lusmuiltun kesän jälkeen.

Kesän lusmuiluja:
Kalastajan naama

Vesikoira... ei ku hiirikoira... ei ku mannimatikka...

On sitä kalaaki saatu

Kesämiehen on onni nukahtaa kalamökin takan loisteeseen

Kesällä on ollut ihanaa, kun on voinut hakea vihreää ruokapöytään silloin kun on mieli tehnyt. Olen harmitellu syksyä ja sitä, että joudun talven mittaan taas tukeutumaan enemmän kaupan valikoimiin. Vaikka luotanki luomuun ja varsinkin suomen luomuvalvontaan olen sitä mieltä, että 100% varmuudella tiedät vain omista kasvatuksistasi kuinka puhtaita ne ovat (ja tietysti luonnosta keräämäsi).

Mietin siis, että miten säilöisin talven varalle, nyt niin rehevänä kukoistavaa kasvillisuutta. Ongelmaan on jälleen niinkin helppo ratkaisu kuin blenderi ja pakkanen. Pinaatti kasvustomme onkin ollut ensimmäisiä, jota olen blenderillä hienontanu pieneksi, säilönyt minigrip pusseihin ja laittanut pakkaseen. Seuraavana odottaa parsa vuoroaan. Saman tempun voi tehdä ihan mille tahansa kasville, oli se sitten luonnon kasvi tai kasvatettu ja uskonpa, että homma hoituu varmasti yleiskoneellakin, jossa on silppuriosa. Näitä pikku pusseja on sitten helppo talvenmittaan käyttää joko smoothien sekaan (itselläni tarkoitus on lähinnä tätä varten), keittoihin, piirakoihin tai mihin ikinä keksiikin. Tilaa ne vievät paljon vähemmän, entä jos ne pakastettaisiin kokonaisena. Minulla ainaki loppuisi pakastintila kesken jo alkumetreillä. Olenhan jo säilöny puoli pakkasta täyteen koivun mahlaa.

Pinaattia ja onpahan mukaan tullut hieman rukolaa ja salaatinlehtiki

Ei siis ole vielä yhtään myöhäistä, kerätä talteen kesän vihreyksiä. Lehtivihreän saaminen on kovin tärkeää ja kaupan lehtisalaattia ei voi mainostaa kovinkaan ravintopitoiseksi, kiitos kovan jalostuksen. Siispä luonnon vihreät kunniaan ja pakkaseen! Nokkosta niittämällä saattaa vielä keretä saamaan pientä kasvustoa pakkaseen asti, horsmasta kannattaa hyödyntää pehmeämpää latvusta ja kukat. Kukkia voikin kuivattaa tai vaikka jäävyttää niitä jääpalojen sisään. Syysmöllyskän yrittäessä päälle, voit laittaa ihania kukkaisjääpaloja piristämään vesikannuusi. Itse ajattelin heittää kukkasia pakasterasiaan ja kokeilla miten ne säilyisi vaikka kakkujen koristeeksi.

Muutakin säilömistä ja puuhailua täällä tapahtuu ja jospas tässä olisi taas enemmän aikaa niistä kirjotellakki, arjen palattua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti