torstai 24. maaliskuuta 2011

Porkkana ja herne

Minulle iskee keväällä aina kamala kaipuu vihreään, tuoreeseen ja johonki raikkaaseen. Ilmeisesti talven vitamiinivarannot hiipuu ja tulevan kesän herkut jo siintää mielessä, kun joka kevät tulee tämä sama ilmiö. Kamalasti kuitenkin himottaa tuoreet jutut.

Idut ovat tietysti yksi vaihtoehto, mutta pari hieman vähemmän käytettyä kikkaa löytyy myös. Nimittäin voit ottaa porkkanan käteen, nips ja naps! Tyvi poikki ja multaan... Lopuista porkkanoista voi sitten tehdä vaikka raastetta. Purkki näyttää aika hassulta, kun siinnä törröttää katkaistu porkkana, mutta elähän huoli. Pian porkkanaan alkaa kasvamaan versoa (tai kaalta itseasiassa), joka on paljon vitamiinipitoisempi kun porkkana itse. Lisäksi se on sairaan hyvän makunen. Näitä ihanan vihreitä juttuja voipi laittaa mihin tahansa. Salaatteihin, keittoihin tai ihan mihin vaan.


Kaveriksi porkkanalle laitoin purkkiin herneitä. Ihan normi ruokaherneet käy tähän tarkoitukseen. Kannattaa liottaa herneitä vähän aikaa ja tuikata ne 1-2cm mullan alle. Herneen versoja voi myös käyttää ihan missä vain, tai syödä vaikka ihan siltään. Nam nam!Ja kun vauhtiin pääsee, tässä varaslähdössä kesään, niin kannattaa laittaa myös muutama sipuli porkkanoiden ja herneiden kaveriksi. Samalla lailla, näihin kasvaa vihreä "verso", jota voi käyttää ruuanlaitossa jne. Varsinkin jos sipuli on jo hieman päässyt pehmenemään, niin ei kannata laittaa sitä roskiin, vaan tökkää multaan. Saat kasvatettua siitä vielä ihania "sipulin varsia".


Koska näistä herkuista käytetään vain versot, niin ne voidaan istuttaa ihan vieretysten. Kasvutilaa ei juuri tarvita.

Porkkanoiden ja sipuleiden kannattaa olla luomu laatuisia, koska normi juureksiin on voitu käyttää kaiken maailman itämisenestoaineet. On muuten kamala kattella perunoita, jotka ei ole millänsäkkään vaikka lämpimässä lattialla mötköttää pussissa. Ei niin idun itua. Olen tällaista pussia seurannut lähituntumalta isäni keittiön nurkassa. Asiasta huomautin ja ääneen mietin, että minkälaista on se myrkky joka saa idut pysymään kevätperunoista pois vaikka huoneen lämmössä pitää. Seuraavalla kertaa ei perunoita enään näkyny, heh heh...

Esikasvatuksesta sen verran, että tomaatin siemenet olis, ainakin näin Lapissa, hyvä olla jo mullassa. Muut esikasvatettavat kerkiää viellä tuossa toukokuun aikaan. Esikasvatettavat olisi hyvä kylvää nousevalle kuulle, jos kuun kierron kannalta asiaa ajatellaan. Äidin kanssa tästä kuu asiasta juteltiin ja saattaapas olla, että hän mahdollisesti kirjottaisi asiasta oman ploggauksen tänne minun plogiin. Äidillä kun on enemmän sitä vanhan kansan uskomustietoutta. Se on kumma, että luulen monesti jo kuulleeni kaikki opit ja viisaudet äidiltäni, mutta EI! Aina vaan tulee lisää tietoa ja minä tyttöhän imen niitä kuin sieni.

Muita kasveja, joita meillä on kasvamassa ovat tilli, persilja, basilika. Näitä yrttejä voi tietysti kasvattaa läpi vuoden, jos valoa riittää tai kasveilla on hyvät lamput. Sitten ollaan laitettu kasvamaan amppelitomaatti, pensastomaatti ja tavallinen tomaatti. Noita amppeli ja pensastomaatteja ei olla ennen kasvatettu, joten jännällä odotetaan, mitä syntyy.


Jos muuten ihmettelettä mitä nuo valkoiset rakeet mullan seassa on, niin se on Vermikuliittia. Se on sellaista raetta, joka kuohkeuttaa multaa ja estää taimi poltetta. Se myös sitoo itseensä kosteutta, joten mullan kosteusominaisuudet ovat tasaisemmat.

Onko teillä jotain kasveja kasvamassa, tai tarinoita kasvatuksesta? Mielelläni kuulisin muidenkin kokemuksia.

6 kommenttia:

 1. Sie se keksit! Mieki taian ens viikolla laitella, ku palailen kotiin reissusta :)

  VastaaPoista
 2. Sinun innoittamanasi aloin idättämään. Tuota porkkanavinkkiä on myös ehdottomasti kokeiltava :)

  VastaaPoista
 3. Täytyy tunnustaa, että suurin osa näistä "keksinnöistä" on opittu äitimuorilta. Mutta siitähän Kansanparantajan perillisessä onkin kyse, että tieto ja taito jatkuu suvussa sukupolvelta toiselle. On tosi mukava, että näitä vinkkejä voi nykyään vielä jakaa, näin blogin muodossa teillekki =)

  HaLo ja TuijaK: ehdottomasti kannattaa kokeilla! Nuo porkkanan versot (vai kaalet vai mitkälie vihreät) on oikeasti tosi nami nami =)

  VastaaPoista
 4. Herneitä olen "kasvatellut" mutta tuota porkkana- ja sipulijuttua en tiennyt! Mahtavaa, meillä kun on niitä nahistuneita sipuleita kellarissa! Ehkäpä ei haittaa jos porkkanatkin on jo hivnen pehmeitä? Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 5. Äiti laittoi myös punajuuria kukkapurkkiin porkkanoiden tapaan, ne versot on vielä parempia :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: hyvä vinkki! Miksippä ei toimisi samalla tavalla punajuurikin. Taidanpas kokeilla, kun näyttää pähasti siltä, että nuo minun porkkanat oli jotain maanantaiversioita eikä meinaa millään lähteä versoamaan. Lisää purkkeja kehiin siis...

  VastaaPoista