tiistai 1. maaliskuuta 2011

Ykkösdokumentti: Terveys lautasella

Jos jollaki meni ohi, niin suosittelen katsomaan. Mielestäni todella mielenkiintoinen dokkari mm. viljeliöiden näkökulmasta. Viljeliäthän ovat niitä, jotka ensisijaisesti joutuvat olemaan kosketuksissa torjunta-aineiden kanssa. Maailman terveisjärjestön mukaan 200 000 ihmistä kuolee vuosittain torjunta-aineista saamiin myrkytyksiin. Pelkästään Ranskassa käytetään 80 000 tonnia torjunta-aineita vuosittain. Ranskassa tehtiin 271 myrkytysilmoitusta vuonna 2009.

Tiesittekö, että sääntö siitä, mitä määriä lisä- ja torjunta-aineita saa olla ruuassamme, on muutaman ukkelin "pöytäkeskustelun" tulos -60 luvulta!

Su 27.2.2011 klo 21.10 YLE TV1
Dokumentin voi katsoa YLE Areenasta 29.3.2011 asti.
Dokumentissa selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.
WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.
Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.
Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa?
Ykkösdokumentin tutkimusryhmä haastattelee Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten edustajia, jotka vastaavat muun muassa lisäaineiden käytöstä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta.
Dokumentissa Terveys lautasella (Notre Poison Quotidien) pohditaan, olisiko sairauksien syynä ruoka, jota tuotetaan ja valmistetaan eri tavalla kuin vielä sata vuotta sitten.
Ruuan tuottamiseen käytetään tuholaistorjunta-aineita ja elintarviketeollisuus käyttää siihen monenlaisia lisäaineita ja muoviyhdisteitä.
Esimerkkeinä käytetään muun muassa aspartaamia ja bisfenoli-A:ta. Bisfenoli-A on syöpää aiheuttava muoviyhdiste, jota käytetään mm. tuttipulloissa ja joka aiotaan kieltää EU:ssa tänä keväänä.
Dokumentissa tutkitaan myös keinoja, joilla ihmiset voivat parantaa vastustuskykyään syömällä oikein.
Tuotanto: Ina, Arte France yhteistyössä YLE, RTBF, RSI, TSR, Télé-Québec, Planet Green Discovery (USA) ja Canal 7 (Argentiina).
Dokumentin voi katsoa YLE Areenasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti