perjantai 11. maaliskuuta 2011

Idätys hippeilyä

Talvi, ja varsinkin tämä loppu talvi, on mielestäni ruuansuhteen aivan kamalaa aikaa. Tomaatit on aivan kamalia nahkakuorineen, kurkku ei maistu millekkään ja jopa kotimaiset luomu vaihtoehdotkin on jotenkin onnettomia. Tähän aikaan vuodesta, minulla ei haluta ostaa kaupasta mitään vihanneksia, enkä niitä ostakkaan. Elimmistö kuitenkin huutaa tuoretta ja vihreää, joten mikä avuksi? No idätys tietenkin!!!

Aika pitkään idätin ihan perinteisellä isolla lasi törpöllä jossa on harso kuminauhalla suuaukolla. Pari kertaa kuitenkin kun nostin purkkia, kuminauha petti ja kaikki idut olivat pitkin lattiaa. Päätin sitten ostaa ihan tarkoitukseen tehdyn idätys purkin, sellaisia löytyy täältä Rovaniemeltä ainakin Luontaistuote Mariasta. Muistaakseni hinta taisi olla jotakin 10€ pintaan. Purkkini on muovinen ja granoVita merkkinen. Astiassa hyvää on valutus alusta, missä purkki pysyy samalla hyvin pystyssä ja paikoillaan. Siinnä on myös kummassakin päässä reikiä, joten ilmanvaihto on hyvä. Äidilläni on lasinen versio (en muista merkkiä) ja siinnä ei ole toisessa päässä reikiä lainkaan. Hyvin hänkin on purkilla idättänyt, joten liekkö sillä sitten niinkään suurta merkitystä.
Olen nähnyt jossain sellaisen super kauniin idätystelineen, jossa oli kolme lasipurkkia metallisella "idätyskorkilla". Kätevää olisi, kun saisi idättää kolmea eri lajiketta yhtä aikaa. Lisäksi tykkään muutenkin suosia mielummin lasisia astioita kuin muovia. Sellaisen aion vielä jostain metsästää itselleni...


Yksi suosikki iduistamme on mung-papu. Ne jopa maistuvat meidän pikkuväelle. Mielestäni niiden maku on aika lähellä sokerihernettä (siis niitä mitä syödään kokonaan palkoineen), joten ehkäpä siinnä on syy. Olen huomannut lasten kanssa, että mitä ällöttävämmäksi ruuan tekee, sitä paremmin se käy kauppaansa. Itujakin meillä sanotaan sammakonpoikasiksi. Ja onkos tuo kumma, kun kuvaa katsoo...

Mung- papu eli nuijapää

Idätysohjeet:

1 dl papuja
5 dl astia
Liotusaika 12-15 tuntia.
Idätysaika 2 vrk
Idun pituus 1-3cm
Sisältää korkealuokkaista proteiinia, rautaa, kaliumia ja C- vitamiinia.

Huom. Liotetaan noin +80 asteessa. Huuhtelen ensin papuja pari kertaa ja laitan sitten mahdollisimman kuuman veden päälle. Sitten annan seisoa reilut 12 tuntia.
Ituja huuhdellaan 2-3 kertaa päivässä (minulla tosin joskus jäi yhteen kertaan, mutta hyvin ovat itäneet).
Säilyy 2-3 vrk

Minusta mung-pavut ovat helppo ja mehevän maistuvia. Jopa minun hataralla muistilla, idut kasvavat ihan hyvin. Iduista myöskin kuuluisi huuhdella siementen kuoret pois, mutta minä en ole erikseen alkanut niitä huuhteleen. Lähtee sen mitä lähtee, kun niitä virhauttelee.

Hyvä idätystaulukko löytyy elävän ravinnon yhdistyksen sivuilta.

Sinimailanen eli alfa-alfa, tai niin kuin meillä sanotaan, kääpiönuijapäät.

0,5 dl siemeniä
2l astia
4-6h liotusaika
4-6 vrk itämis aika
Idun pituus 2-4cm
A-, B-, C-, E- ja K- vitamiineja ja hivenaineita.
Huuhdellaan myös 2-3 kertaa päivässä. Myös näistä kuuluisi siemenkuoret huuhdella pois. Lehtivihreän muodostumiseksi voi laittaa aurinkoon pariksi tunniksi.
Minusta nämä ovat hyviä ituja siitä syystä, että säilyvät jääkaapissa todella hyvin. Ruukaan huuhdella ituja kerran päivässä myös jääkaapissa ollessa.

Kerrankin minun postauksessa oli jotain itua, heh heh...

5 kommenttia:

  1. Kerran koitin linssejä idättää huonoin tuloksin. Ja idätys jäikin. Täytyy varmaan ostaa tuollainen kunnollinen idätysastia ja testata näitä joskus.

    VastaaPoista
  2. Mihinköhän perustuu tuo kuumassa vedessä liottaminen? Olen idättänyt mungpapuja lukuisia kertoja, aina kylmässä vedessä.

    VastaaPoista
  3. Vauhtimamma: kyllä tuo idätysastia on tietty helpompi käytössä, mutta ilmanki pärjää. Suosittelen kokeilemaan uudestaan, nimittäin jos minä onnistun niin onnistuu varmasti muutki ;)

    Anonyymi: en ole ihan varma liittyykö se siemenen aktivoimiseen vai mihin. Mm. tattaria suositellaan liotettavan kuumassa vedessä, että haitallinen punainen väri (fagopyriini) lähtisi pois. Mung- pavuissa ei kuitenkaan sitä tietääkseni ole, joten tuskin semmoisesta on kyse. Mutta jos olet saanu pavun itämään ilman kuumaa vettä, niin sehän on hyvä. Olen huomannu, että idätysohjeissa löytyy hieman eroavuuksia. Niin ja tosiaan, minun hataran muistin takia, harvoin oma idätyksenikään menee niin kuin oppikirjoissa. Silti olen hyviä ituja saanut aikaan =)
    Asia jäi kuitenkin sen verran kaivertamaan, että pitää varmaan ottaa selvää...

    VastaaPoista
  4. Olipa hyvä että kirjoittelit idätyksestä, se kun on meillä jäänyt aivan unholaan. Ennen olin kova idättämään. Niistä innostui aikoinaan meidän äidin hoitolapsetkin. Oikein kauhoivat sinimailasen ituja lataselleen :)

    VastaaPoista
  5. Mejän Pekka oli naapurissa minun tädin tykönä kylässä viikonloppuna. Oli sitten kysyny tädiltä ja sen mieheltä, että syödäänkö niilläkin sammakonpoikasia?! Siinnä ne oli ihmetelly, että mitähän lie tarkottaa =) Pekka oli tomerana selittäny, että "meillä äiti syöttää meille sammakon poikasia, muttei se ite syö". He he =D

    VastaaPoista