lauantai 2. huhtikuuta 2011

Jäätelöreseptejä

Kuten tiedätte, rakastan jäätelöä! Ostin viimekesänä jäätelökoneen, joka on ollut ahkerassa käytössä. Siihen verrattuna, kuinka paljon ollaan konetta käytetty, olen käsittämättömän vähän kerennyt jäätelöitäni kuvaamaan. Ne kun ovat jotenkin ihmeellisesti kadonneet saman tein?!

Kirjoittelen parhaimmat ja käytetyimmät reseptini nyt tähän. Huomioithan, että et välttämättä tarvitse jäätelökonetta, jotta voit jäätelöitä tehdä. Tärkeää on silloin, että massan ollessa pakkasessa, käyt sitä ahkerasti sekoittelemassa noin puolen tunnin välein, kunnes se on hyvin tasaiseti jähmettynyt. Joissakin resepteissä käytetään keittämistä ja kaikkea muuta monimutkaista, mutta ihan näillä perus ohjeilla voit valmistaa jäätelöä ilman konettakin.

Vaniljajäätelöä ja kiivisorbettia

Vaniljajäätelö on perus resepti, mitä me tehdään. Kaikki perheenjäsenet pitävät siitä ja sitä voi yhdistell vaikka mihin.

Vaniljajäätelö

3 Keltuaista
100g sokeria
3dl kermaa
1,5dl maitoa (meillä on käytössä raakamaito, mutta punainenkin lie käynee)
Vaniljaa maun mukaan.

Vatkaa keltuainen ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistä nämä kaksi seosta. Vatkaa hyvin sekaisin ja kaada koneeseen (tai laita astiaan pakastimeen). Jos käytät vaniljatankoa, niin puolita yksi tanko ja liota sitä jonkin aikaa kermassa.


Saat todella helposti erinmakuisia jäätelöitä lisäämällä tähän perus ohjeeseen esimerkiksi raakakaakaojauhoa, banaania (soseuta) tai vaikka kanelia. Me tehtiin kerran sellaista johon pantiin kaikkia näitä kolmea sekaisin ja jäätelö katos vielä nopeampaa, kuin normaalisti.Meillä on myös käytössä Versokaupasta , joskus sata vuotta sitten tilattu SonnentoR vaniljajauhe. Se on ihan sitä itteänsä ja vaikka hieman kalliinpi mausteeksi onkin, niin se on riittänyt meillä tuhottoman kauan. Suosittelen laiskoille, kuten minä, vaniljajauheita.


Vaniljajäätelöä ja lakkahilloa Lappilaisen Lapponia Exotic yritykseltä

Kiivi Sorbetti

200g kuorittuja kiivejä
250g kuorittua ananasta
hunajaa tai sokeria (laitan jälleen kerran maun mukaan)
1 sitruunan mehu
1,5dl kylmää vettä
1 valkuainen

Soseuta hedelmät ja sekoita ne sitruunamehuun ja hunajaan. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen hedelmäseos ja kylmä vesi. Varmista että ainekset on hyvin sekaisin. Kaada koneeseen tms.


Mustikka sorbetti

3dl mustikoita (laitan monesti sekaan makua tuomaan myös mustaherukoita)
0,5dl hunajaa
1 rkl sitruunan mehua
2 valkuaista
1dl kylmää vettä

Soseuta marjat, sitruunanmehu ja hunaja. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen marjasose. Lisää kylmä vesi ja kaada koneeseen tms. Hunajan määrä on hieman mutu tuntumaa, koska laitan sitä aina maun mukaan. Maistele seosta, niin saat sopivan.


Mustikka sorbetti

Kaikki nämä ohjeet sisältävät sokeria tai muuta makeaa. Ohjeet ovatkin niisanotusti meidän viikonloppu herkutteluun käytetty. Mielestäni herkkupäivien pitäminen on sallittua ja voisin väittää näitä jäätelöitä tuhat kertaa terveellisemmäksi, kuin kaupan vastaavat. Sitäpaitti mikään kaupanjäätelö EI ole näin hyvää!!!

Olen harrastellut myös "terveys jäätelöitä", jotka kuitenkin on jostain syystä jääneet enemmän minun tuhottavaksi, he he. Postailen niistä sitten vaikka oman postauksen.

9 kommenttia:

  1. Oi oi, mitä nameja. Kiitos ohjeista! Meiltä on juuri kaupan jäätelöt loppuneet ja sanoinkin jälkikasvulle, että seuraavat jäätelöt kyllä tehdään itse.

    VastaaPoista
  2. Maasi: kannattaa kokeilla. Vaarana vain on, ettei kaupantuotteisiin ole enään paluuta ;)

    Ajattelin alkaa kokeileen, maidottomia ja vegaanejakin vaihtoehtoja mielenkiinnon ja vaihtelun vuoksi... saapas nähdä saanko syödä yksikseen ;D

    VastaaPoista
  3. Juuri laitoin pakastimeen vaniljajäätelön mausettuna banaanilla ja kaakaolla. Pitää malttaa odottaa herkkuhetkä huomiseen. Silloin saunan jälkeen maistellaan, miten onnistuimme :)

    Meillä ei ole jäätelökonetta, joten pitää muistaa välillä käydä sekoittamassa seosta.

    VastaaPoista
  4. Oih, muistahan käydä kommentoimassa miten kävi =D

    VastaaPoista
  5. Kiitos näistä ohjeista! En ole koskaan aiemmin tehnyt kotitekoista jäätelöä, mutta nyt kun oli sopivasti keltuaisia jäänyt yli marengista ja kaapissa kohta vanhaksi menevää kermaa, niin eihän tässä voinut muuta kuin ruveta jäätelöhommiin... ja mausteeksi lähti pilkotut mansikat ja viinakaapista loraus rommia.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, mitähän tämä kone sekoilee... Noh, uudemman kerran kommentoin =)

      Jenni, kuulostaa todella hyvältä ja kiva, että olet saanu keltuaisillekki käyttöä. Mulla yleensä jää valkuaiset yli, mistä sitten väännän noita sorbetteja. Omatekoisessa jädessä on vaan se huono puoli, että kaupan vastaavat ei enään maistu millekkään ;)

      Poista
  7. Kiitos resepteistä! kokeilin tätä vaniljajäätelöreseptiä ja täytyy myöntää että on tullu nyt useemman kerran tehtyä.... porukat ja vieraat on kaikki tykänny ja laitoin sitten tämän sivun jakoon niillekkin :)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, kiva kuulla, että reseptistä on ollu iloa =D Meilläki se on pravuurina varsinkin spesiaali vieraille. Palaute on aina ollu erittäin positiivista ja usein on kuultu, ettei kaupan jäätelöt maistu tämän jälkeen enään milleen ;) Se onki varmaan kotijäätelön teon ainoa haittapuoli... kaupan jädet on ihan plaah ;)
    Kiitti myös jakamisesta =D

    VastaaPoista